DOLAR 32,5161
EURO 34,8664
ALTIN 2491,222
BIST 9548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İNDER: Önce Türkiye ekonomisi sonra sektörler

    İNDER: Önce Türkiye ekonomisi sonra sektörler
    14.08.2018
    A+
    A-

    Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum’un, devletin 100 günlük eylem planı içinde yer alan icraatları, gayrimenkul sektörünün uzun vadedeki sorunlarının tam olarak çözümüdür. Bakanlığın ele alacağı nitelikli müteahhit; sosyal konut hamlesi, tamamlama sigortası (tüketicinin korunması), müktesep hak (yatırımcının korunması) gibi başlıklar gayrimenkul sektörü olarak özlemle beklediğimiz hamlelerdi. Bu adımlar atıldığında gayrimenkul sektörünün temeli iyice sağlamlaşır ve üzerine inşa edilecek inşaat sektörü her türlü iç ve dış güçlere ilelebet dayanabilir.

    Ancak şu anda asıl görevimiz, tüm dünyanın izlediği ve Türkiye ekonomisine karşı açılan ekonomik saldırıyı bertaraf etmek ve kazanmaktır. Buna benzer bir saldırıyı Cumhuriyetin ilk yıllarında da yaşamıştık. Ulu önder Kemal Atatürk’ün Kurtuluş savaşında dış güçlerin fiziki/silahlı saldırısında uyguladığı stratejiyi, şimdi biz aynı güçlerin başlattığı ekonomik saldırıda da uygulamalıyız. Yani “hattı müdafaa yerine sathı müdafaa yapmalıyız”.

    Daha sonra tüm sektörler bu konuda üzerine düşen görevi yerine getirmelidir. İnşaat sektörü olarak biz öncelikle malzeme alış ve konut satışındaki tüm para birimlerini Türk Lirası’na çevirmeliyiz. Yapım sözleşmelerindeki dövize bağlı ithal malzemelerin yerine yerli malzeme kullanmalıyız. Bu süreçte mali yapımızı korumak için döviz cinsinden borçları da Türk Lirası’na çevirmeliyiz.

    Diğer taraftan ekonomik saldırıyı püskürtmek için sektörün dayanıklılığını ve gücünü korumalıyız. Bunun için ise mali çözümleri içeren kısa vadeli adımlar atmalıyız. Mesela sektördeki öncelikli sorunu olan nakit sıkışıklığı için Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) devreye alınması, tüm sektörün gücünü artıracaktır diye düşünüyoruz. Bu kapsamda sadece konut sektörüne özel 6-7 milyar TL’lik bir KGF paketinin veya mevcut KGF paketi içinden sektöre kullandırılmak üzere bir miktarın ivedilikle devreye alınması gerektiğinin altını çizmek istiyoruz. Buna ek olarak konut kredisi faiz oranlarının kamu ve inşaat firmaları tarafından sübvanse edilerek psikolojik sınır olan aylık bazda yüzde 1’in altına indirilmesi için çok acil bir hamle yapılması gerektiğini düşünüyoruz.

    Yaşanan ekonomik gelişmelerin yabancıya satışta yarattığı sorunlara da çözüm bulmak gerekir. Vatandaşlık hakkı verilmesi için gerekli olan 1 milyon dolarlık konut satışı şartındaki miktarın daha az miktarda ve TL bazında olmasının faydalı olacağını düşünüyoruz.

     Nazmi DURAKAYIM

    İNDER Yönetim Kurulu Başkanı

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.