DOLAR 32,5765
EURO 34,8378
ALTIN 2417,287
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İngiltere’den Türkiye’ye mimari ve dekorasyon serüveni

    06.08.2019
    A+
    A-

    Mimari ve dekorasyon çağa ayak uydurarak durmadan gelişiyor ve değişiyor. İngiltere ve Türkiye’de yüzlerce projeyi hayata geçiren Urbanist Architecture’ın kurucusu Ufuk Bahar konuğu olduğu MAG Dekorasyon kapağında başarısının sırrını ve yeni trendleri anlattı…

    Tasarım sürecinde kullanılan ileri teknoloji programları, İngiltere ile Türkiye arasındaki mimari farklılıklar ve en yeni dekorasyon trendlerini MAG Dekorasyon sayısında anlatan Ufuk Bahar “İngiltere ve Türkiye bazında konut iç mekân dekorasyonları ele alındığında ise alanların fonksiyonlarının ve kullanım biçimlerinin iç dekorasyonda farklılıklar yarattığını söylemek mümkündür. Kültür ve yaşam biçiminin yanı sıra, bölgesel ve iklimsel özelliklerin yarattığı farklılıklar da mimariyi etkiler. Kullanılacak malzeme ve stil üzerine düşünülürken bunlar göz önünde bulundurulur” ifadelerini kullandı.

    Dekorasyon planlamasında yapılan en büyük yanlışları da söyleyen Bahar “Daha önce de belirttiğim gibi mekânı ve mekânın potansiyelini iyi anlamadan yapılan tasarımlar bize başarısız iç mekânlar getirecektir. Müşterinin öncelikleri mekân analiziyle ve yaratılan çözümlerle birleşmediğinde de ortaya başarısız çalışmalar çıkabilir” dedi.

    Başarılı Mimar Ufuk Bahar’ınkapak konuğu olduğu MAG Dekorasyon, renkli ve canlı atmosferler oluşturmanızı sağlayacak, yazın ışığını evinize yansıtacak önerileri, Başarılı İç Mimar Esra Kazmirci’nin meslek hayatı ve dekorasyon favorileri, alanında uzman bir çok ismi buluşturan dopdolu sayfaları ile www. magdergi. com. tr , Turkcell Dergilik, Google Play, Apple Store, Issue, Türk Telekom ve seçkin kitapçılarda sizlerle buluşuyor.

     

     

    İngiltere ve Türkiye arasında mimari ve dekorasyon açısından ne gibi farklılıklar var?

    Kültürler ve yaşam biçimi, bölgenin mimarisini doğrudan etkiler. Hiç şüphesiz doğu ve batı mimarisi için de aynı durum söz konusu. Örneğin, doğu mimarisinde görülen estetik anlayış, sezgisel algılanabilir bir model olarak karşımıza çıkarken, batı mimarisi simetri ve matematik ile şekillenmiştir. Bu bağlamda, doğu ve batının kültürel farklılığı mimariye büyük bir zıtlık kazandırıyor. Aynı zamanda mekan algısı ve estetik algısı da doğu ve batı arasında farklılık gösteriyor.

     

    İngiltere ve Türkiye bazında konut iç mekan dekorasyonları ele alındığında ise alanların fonksiyonlarının ve kullanım biçimlerinin iç dekorasyonda farklılıklar yarattığını söylemek mümkündür. Kültür ve yaşam biçiminin yanı sıra, bölgesel ve iklimsel özelliklerin yarattığı farklılıklar da mimariyi etkiler. Kullanılacak malzeme ve stil üzerine düşünülürken bunlar göz önünde bulundurulur.

    Hem İngiltere hem de Türkiye’deki dekorasyon çözümlerinde ortak nokta ve beklentinin, iç mekan konforu ve mekanın akıllı kullanımı olduğunu söylemek mümkündür.

     

    Bir dekorasyonun hem göze hitap etmesi hem de alanı kullanışlı kılması için nelere dikkat edilmeli?

    Mekan çok iyi analiz edilmeli. Analitik veriler ve estetik beklentiler çok iyi anlaşılmalı. Bu sayede mekanın hem kullanışlı olup hem de göze hitap etmesi uyum içerisinde sağlanır. Müşterilerin fikirleri de göz ardı edilmemelidir. Bu aşamada onlarla beraber çalışmamız, ihtiyaca en iyi şekilde cevap verme açısından önemlidir. Ayrıca tasarım yapılırken günceli de takip etmek, dikkat edilmesi gereken bir konudur.

     

    Bir mimarlık şirketi olarak danışanlarınıza en temel adımdan son dokunuşlara kadar yardımcı oluyorsunuz. Bu süreçte danışanlarınız ne gibi hizmetlerden faydalanabiliyor?

    Urbanist Architecture’ın temelleri; bireylerin yaşadıkları çevrede, hayat kalitelerini yükseltecek ve fark yaratacak tasarımlarla fikirlerini gerçeğe dönüştürmelerinde yardımcı olmak hedefiyle oluştu.

    Multidisipliner bir yapıya sahip olduğumuzdan dolayı gayrimenkul sahipleri ve proje geliştirmek isteyen müşterilerimizin neredeyse tüm ihtiyaçlarına çözüm sağlıyoruz. Bu hizmetler onlar için doğru gayrimenkul fırsatını bulup fizibilite etüdünü gerçekleştirme adımıyla başlıyor. Sonrasında onlara gayrimenkul alımında doğru teklif vermekten mortgage başvurusu yapmaya kadar yardımcı oluyoruz. Müşterilerimizin yaşam stillerini anlıyor, ihtiyaçlarını dinliyoruz. İyi bir tasarım ile daha iyi bir geleceğe yatırım yapmalarını sağlıyoruz. Mimari ve iç mimari proje ile beraber proje kontrolü, yönetimi ve uygulamasını da kendi ekibimizle gerçekleştiriyor ve müşterilerimize anahtar teslim çözümler sunuyoruz.

     

    İleri teknoloji programlamaların ve 3D modellemelerin tasarım sürecinde nasıl bir faydası oluyor?

    Dijital çağda teknolojinin sağladıklarını kullanmak, kendimizi geliştirmek adına bizim için oldukça önemli. Bu konuda Londra’da öncü olduğumuz alanlar var; geliştirdiğimiz “Urbanist 4D Gerçeklik” teknolojisi ile, mimari tasarım sürecimizde VR teknolojisi (Virtual Reality- Sanal Gerçeklik) kullanarak oluşturduğumuz proje simülasyonlardan yararlanıyoruz.

    VR kulaklıklar, drone kameralar ve özelleştirilmiş yazılımların da dahil olduğu VR teknolojisinin en son gelişmiş ürünlerini kullanarak, müşterilerin evlerinin bitince nasıl görüneceğine dair “gerçek” bir simülasyon oluşturmayı başarıyoruz. Çünkü tasarım sürecinde ne kadar planlı olursanız olun, yeni bir konut tasarlamak her zaman bir takım risklerin alınmasını gerektiren, sonu belirsiz bir iştir. “Urbanist 4D Gerçeklik” teknolojisi sayesinde projenin ilerleyen aşamalarında ortaya çıkabilecek uygulama sorunlarını önceden tespit edip müdahale edebiliyoruz.

     

    Yaşam alanından tasarruf etmek ve mekanı daha verimli kullanabilmek için yapılabilecek en kolay mimari değişiklikler nelerdir?

    En kolay hareket mekan içinde pozitif ve negatif alanı dengelemektir; aktif kullandığımız pozitif alan kadar aktif olarak kullanmadığımız negatif alanı dengelemek…

    Dekorasyon tercihlerimizde akıllı malzemeler ve mobilyalar kullanmalıyız, fazla ve aşırı objelerden kurtulmalıyız. Seçimlerimizde alandan tasarruf etmek için kompakt ve mutlaka mekana uygun çözümler seçmeliyiz.

     

    Bugüne kadar yaptığınız en ilginç ve dikkat çeken projelerinizden birini paylaşır mısınız?

    Her projenin kendine has özellikleri olduğuna inandığımızdan, her müşterimize kendisine özel ve benzersiz yaklaşımı hak ettiği bilinciyle yaklaşıyoruz. Bu yüzden bizler için her projenin ayrı bir önemi var. Farklı ölçeklerde ve tipolojilerde çalışmalar sürdürüyoruz.

    Örnek vermem gerekirse, Londra’nın “platinum üçgeni” olarak bilinen Mayfair, Belgravia ve Knightsbridge bölgelerindeki binalar, meydanlar ve sokakların etkileyici bir mimari kimliği var. Bu bölgedeki evlerin neredeyse tamamının mevcut tarihi yapısını koruyarak yenileme yapıyor ve restore ediyoruz. Yapılarda ön ve arka cepheler korunuyor, geri kalan kısımlar ise baştan aşağı yeniden tasarlanıyor ve inşaat uygulaması tamamlanıyor. Bu bölgede gerçekleştirdiğimiz projelerin benim için farklı bir yeri var; çünkü mimari olarak geçmiş tasarımlardan ilham alarak, modern tasarımları harmanlıyor ve bu sayede üstün tasarımlar sunmuş oluyoruz.

     

    İskandinav tasarımlar ve dekorasyon son birkaç yıldır oldukça revaçta. Bu kadar sık tercih edilmesinin nedeni nedir sizce?

    İskandinav tasarım bir trend olmaktan çıkıp, günümüzde kullanıcılar için bir ritüele dönüştü. Her yıl farklı, yeni trendler gündeme gelip etkisini kaybetse de İskandinav tasarım ilk günkü gibi önemli bir rol oynuyor. İskandinav tasarımda görülen sadeliğin, temiz çizgilerin ve işlevselliğin ön planda olması ve kalabalık iç mekan anlayışından ziyade az ve öz anlayışı benimsemesiyle ün kazanmıştır. Hayatın getirdiği yoğunluktan dolayı insanlar yaşam alanlarının daha sade, az ve kullanışlı olan eşyalarla sürdürmek istiyorlar. Burada da İskandinav tasarım terimi hayatımıza giriyor.

     

    Dekorasyon planlamasında yapılan en büyük yanlışlar nelerdir?

    Daha önce de belirttiğim gibi mekanı ve mekanın potansiyelini iyi anlamadan yapılan tasarımlar bize başarısız iç mekanlar getirecektir. Müşterinin öncelikleri mekan analiziyle ve yaratılan çözümlerle birleşmediğinde de ortaya başarısız çalışmalar çıkabilir.

     

    Bunlarla birlikte uygulama sürecini doğru planlama ve başarılı yönetim büyük önem taşıyor. Çok iyi tasarlanmış bir mekan yanlış uygulama ile başarısız sonuçlar verebilecektir.

     

    Her projenin farklı özellikler taşıdığına ve her birinin farklı bir mimari yaklaşıma ihtiyacı olduğuna inanıyorum. Bu nedenle projelendirmelerimizde, kullanıcıların ihtiyaçlarını ve mekanın sunduğu fırsatları dikkate alarak, projenin yapısına uygun, özgün tasarımlar geliştiriyoruz. Bu yaklaşım, kullanıcıların ihtiyaçlarına özel öncü çözümler üreterek geleceği yansıtan yapılar ve mekanlar tasarlamamıza imkan sağlıyor.

     

    Mimaride mevcut trendlere uymak ne kadar önemli? Şu an göze çarpan trendler neler ve siz önümüzdeki mimari ve dekorasyon modasını nasıl yorumluyorsunuz?

    Mimarlık ve tasarım endüstrisi sürekli gelişiyor ve değişiyor. Günümüzün yenilikçi teknolojik gelişmelerine cevap verebilmek için aynı derecede benzersiz ve yaratıcı çözümler sunmak gerekiyor. Bu gelişimin bir parçası olmak, kalıpları kırarak trendlere yön vermeyi amaçladık ve birçok konuda öncü olduk. Örneğin “Urbanist 4D Sanal Gerçeklik” projesi ile mimari tasarım süreçlerinde VR teknolojisini kullanan ilk ofislerden biri olduk.

     

    İyi tasarım zamansız olduğu için trendlere inanmıyorum. Ancak birini seçmek gerekirse, İtalyan lüksünün tüm dünyada tasarımlar için ilham kaynağı olduğunu düşünüyorum. Barok desenler, bol miktarda ayna, çok fazla güneş ışığı ve bitkiler, kişiye özel mobilyalar ve cesur tasarım çizgileri günümüzde çok popüler.

     

    İleride İngiltere dışında da faaliyet göstermeyi planlıyor musunuz?

    Projelerimizin çoğu İngiltere’de, özellikle Londra’nın merkezi kesimlerinde ama yakın zamanda Türk yatırımcılara da projelerinde yardım etmeye ve hizmet vermeye hazırlanıyoruz. Şu anda İngiltere dışında Dubai ve Katar’da da konut ve iş merkezi projelerimiz devam ediyor.

     

    İstanbul’da planlanan prestijli bir konut projesinin kentsel ve mimari tasarım alanlarında da Türkiye’nin önde gelen bir gayrimenkul firmasına danışmanlık sağlamaktayız. Bunun yanı sıra, İstanbul ve Ankara’da malikane tasarımları gerçekleştiriyoruz. İlerideki yıllarda özellikle İstanbul ve Ankara’daki proje yükümüzü daha iyi yürütebilmemiz için bu şehirlerimizde bir girişim yapmayı planlıyoruz.

     

    İyi tasarlanmış ve dekore edilmiş bir evi nasıl tanımlardınız? Hangi detaylar bir evi bu kategoriye sokabilir?

    ImageAslında tasarım, insanların hayatlarına dokunmak ve onlar için fark yaratmaktır. Hem mekânsal hem de görsel olarak kullanıcıların yaşam koşullarına ve stillerine hitap eden alanların hepsi bana göre iyi tasarlanmış alanlar olarak tanımlanabilir. Tasarımın zarafetini, güzelliğini ve zenginliğini kullanıcıyla buluşturan özgün detaylar bir evi bu kategoriye sokar.

     

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.