DOLAR 32,5382
EURO 34,9153
ALTIN 2437,297
BIST 9716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İstanbul Boğazındaki 660 yalı 17 milyar dolar

    İstanbul Boğazındaki 660 yalı 17 milyar dolar
    21.04.2017
    A+
    A-

    İstanbul Boğazı’ndaki 660 yalının toplam değeri 17 milyar dolar olarak hesaplandı. Boğaz’da ortalama metrekare fiyatı 9 bin 500 lira olarak belirlense de 100 bin lirayı zorlayan yerler var

    İstanbul’un en değerli gayrimenkulleri boğaz kenarındaki yalılar… Satış rakamları ile dünya gayrimenkul piyasasında ilk sıraları zorlayan yalıların değeri hesaplandı. Türkiye Veri İşleme Merkezi’nin (TUVİMER) araştırmasına göre, İstanbul Boğazı’ndaki 660 yalının 17 milyar dolarlık (60 milyar lira) değeri bulunuyor. Boğazdaki yalıların 366 tanesi birinci, ikinci veya üçüncü derecede tarihi eser niteliğine sahip.

    TUVİMER Genel Müdürü İshak Kurtuluş Altun, İstanbul Boğazı’nda tapulandırılabilir ve işlevlendirilerek piyasa arzına açılabilir gayrimenkullere ilişkin yaptıkları araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Altun, ‘İstanbul Değer Haritası’ çalışmasının 4’üncü raporunda çarpıcı sonuçlar elde ettiklerini belirterek, ilk kez 1983 Boğaz Yasası’yla sınırları çizilen Boğaziçi’nde 114 milyon 453 bin metrekare arazi bulunduğunu, söz konusu arazinin yüzde 6’sının şehir merkezinde, yüzde 41’inin ön görünümde, yüzde 12’sinin geri görünümde, yüzde 41’inin de kırsal kesimde kaldığını bildirdi.

    7 milyon m2 fark
    Boğaziçi olarak bilinen İstanbul’un boğaz bölgesinde ön ve arka görünümde bulunan toplam yapı alanının 53 milyon 255 bin metrekare olduğunu kaydeden Altun, iş yeri ve konutları içeren bu yapıların ortalama metrekare fiyatının 9 bin 500 lira olduğunu söyledi. Altun, yapı stoku açısından Anadolu yakası ile Avrupa yakası arasında 7 milyon metrekarelik bir fark bulunduğunu, toplam yapı alanının Anadolu yakasında yaklaşık 23 milyon

    33 bin metrekare, Avrupa yakasında yaklaşık 30 milyon 222 bin metrekare olduğunu bildirdi. Altun, Anadolu yakasında ortalama metrekare fiyatlarının 7 bin 500 lira olduğunu, Avrupa yakasında bu rakamın 10 bin liranın üzerine çıktığını kaydetti.

    En pahalı ilçeler Beşiktaş ve Sarıyer
    TUVİMER Genel Müdürü İshak Kurtuluş Altun, Boğaziçi’nde konutların ortalama metrekare fiyatının en yüksek olduğu ilçelerin başında 16 bin 500 lira ile Beşiktaş’ın geldiğini belirterek, Beşiktaş’ı 13 bin 500 lira ile Sarıyer, 9 bin lira ile Beykoz ve 8 bin 500 lira ile Üsküdar’ın izlediğini söyledi. Metrekare fiyatı en yüksek mahallelerin Vaniköy, Bebek, Beylerbeyi, Rumelihisarı, Yeniköy, Kuruçeşme, Arnavutköy, Ortaköy, Pınar, Mirgün ve İstinye, en düşük mahallelerin Tokatköy, Ferah, Bahçelievler, Kısıklı, Çamlıbahçe ve Yavuztürk olduğunu söyleyen Altun, Boğaz’da en değerli mahallelerde metrekare fiyatlarının 100 bin liraya kadar çıkabildiğini anlattı. Avrupa yakasında yer alan iş yerlerinin ortalama değerinin Anadolu yakasına oranla 3 kat fazla olduğuna işaret eden Altun, “Anadolu yakasında bulunan toplam iş yerlerinin değeri 11 milyar 873 milyon lira iken, Avrupa yakasının toplam iş yeri değeri 36 milyar 383 milyon lirayı buluyor” diye konuştu.

    TOPLAM DEĞERİ 610 MİLYAR TL
    ARAŞTIRMAYA göre, İstanbul Boğazı’ndaki 53 milyon 255 bin metrekarelik yapı stokunun toplam değeri 550 milyar lira seviyesinde bulunuyor. Boğazda 95 bin bina bulunuyor. Söz konusu rakama Boğaz’da tespit edilen 660 yalı da dahil edildiğinde Boğaziçi’ndeki yapıların toplam değeri 610 milyar liraya ulaşıyor. Bu değere anıtlar ve paha biçilemez yapıların dahil edilmediği belirtildi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.