DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İstanbul, ulaşım çeşitliliğinde dünya klasmanında

    İstanbul, ulaşım çeşitliliğinde dünya klasmanında
    12.12.2018
    A+
    A-

    Deloitte’un dünya çapında 52 şehri inceleyen ‘Şehir Mobilite Endeksi’ çalışmasına göre İstanbul, ulaşım çeşitliliği konusunda pek çok metropol şehirle birlikte global lider olarak tanımlanıyor. Çalışma, dünyanın en eski şehirlerinden olan İstanbul’un mobilitede global bir lider olma yolunda proaktif bir çevreye sahip olduğunu ortaya koyuyor.

    İstanbul, 11 Aralık 2018 – Dünyanın önde gelen profesyonel hizmetler şirketlerinden Deloitte’un, dünya çapında 52 büyük şehrin mobilite haritasını çıkardığı “Şehir Mobilite Endeksi” çalışması yayınlandı. Günümüzün ulaşım konularının ötesinde mobilitenin temel yönlerini kapsamlı bir şekilde inceleyen endeks; bu alanda dünyada başı çeken büyük şehirleri; ‘Performans ve Esneklik’, ‘Vizyon ve Liderlik’ ve ‘Hizmet ve Kapsama’ olmak üzere 3 kategoride ele alıyor.

    Endekste şehir sakinlerinin verimli, sürdürülebilir ve entegre bir şekilde hareket etmelerine imkân sağlayan şehirlerin; verimlilik, yaşanabilirlik ve esneklik açılarından azami başarıya ulaşacakları vurgulanıyor.

    İstanbul, çeşitlilikte global liderler arasında

    Endekse göre İstanbul; “çeşitlilik” başlığı altında Paris, Şangay, Amsterdam, Londra gibi metropollerle birlikte “global lider” olarak tanımlanıyor. Erişilebilirlik, sürdürülebilir çevresel girişimler, düzenleyici çevrenin varlığı, vizyon ve strateji, yatırım ve toplu taşıma güvenilirliği; İstanbul’un mobilite performansının yüksek olduğu başlıklar arasında yer alıyor.

    İstanbul’un mobilite haritasının gelecek vadeden alanları ise şöyle: trafik yoğunluğu, ödenebilirlik, müşteri/yolcu memnuniyeti, yenilikçilik, güvenlik ve hava kalitesi. Endekste ayrıca; İstanbul’un genel performansına yönelik, “mobilitede global lider olma yolunda proaktif bir çevreye sahip olduğu ve çok az engel ile karşı karşıya olduğu” belirtiliyor.

    Deloitte Türkiye Danışmanlık Hizmetleri ve Kamu Sektörü Lideri, Cem Yılmaz raporla ilgili görüşlerini şöyle ifade etti: “İstanbul’un, dünyanın önde gelen şehirleri ile karşılaştırıldığında pek çok alanda daha rekabetçi ve ulaşılabilir hizmetler sunan bir şehir haline geldiğini görüyoruz. İyileştirilmiş mobilite’nin dünya çapında akıllı şehir inisiyatiflerinin önemli bir kazanımı olduğundan hareketle, İstanbul için tüm kent paydaşları tarafından hayata geçirilmesi zorunlu olan kapsamlı ve katma değerli bir ‘rekabetçi şehir’ yol haritasının, dünyanın ve Türkiye’nin ‘dijital dönüşüm’ başarı öyküleri arasına katılacağına dair inancımız tam.”

    Deloitte Şehir Mobilite Endeksi’nde Türkiye ile ilgili öne çıkan diğer veriler ve analizler şöyle:

    Yerel yönetimlere tavsiyeler

    Araştırmada incelenen bazı şehirlerin yüzyıllık şehirler oluşu, bu şehirlerin zaman içinde değişen siyasi yönetimler, işletmeler ve bölge sakinleri tarafından yapılan çok fazla sayıda yatırımların ürünü olduğunu kanıtlıyor. Ancak en başarılı şehirler, yeni yaklaşımlarla ve teknolojilerle koşullarının üstesinden gelmek için kayda değer bir çaba gösterenler oluyor. Bunun yanı sıra birden fazla düzenleyici otoriteye ve hizmet sağlayıcıya sahip olan şehirlerde yenilikçi çözümler tasarlamak ve uygulamak zorlaşıyor.

    Özel araçlara aşırı bağlılık; trafik sıkışıklığı, hava kirliliği ve kazalar gibi birtakım negatif sonuçları ortaya çıkarıyor. Deloitte; ağırlıklı olarak kişisel araçların yoğun olduğu şehirlere, bu araçların kullanımlarını optimize etmenin yollarını düşünmelerini tavsiye ediyor ve bu amaçla çözümler tasarlıyor.

    Deloitte Şehir Mobilite Endeksi Hakkında

    Deloitte, şehirlerin teknolojik gelişmeleri ve dönüştürücü unsurları kullanarak asırlık problemlere nasıl yenilikçi ve orijinal çözümler sağladığını ölçen, özel olarak oluşturulmuş “Geleceğin Mobilitesi” aracı sunuyor. Ve mobilitenin şehrin ekonomik refahında oynadığı merkezi rolü, ulaşımın kullanıcılar ve sağlayıcılar için doğru kurgulanmasının getirilerini de inceliyor. “Geleceğin Mobilitesi” olarak adlandıran endeks, şehir yetkilileri, ulaştırma işletmecileri ve şehir planlamacıları için ulaştırma ekosisteminde meydana gelen hızlı değişimleri kavramak ve ulaşım ağlarının hazır olup olmadığını ölçmek üzere yeni bir yol haritası ortaya koymaya olanak sağlıyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.