DOLAR 32,5518
EURO 34,9283
ALTIN 2444,645
BIST 9716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İthal oto mağdurları için son başvuru tarihi 31 Temmuz

    İthal oto mağdurları için son başvuru tarihi 31 Temmuz
    21.07.2017
    A+
    A-
    • El konulmuş veya takibattaki ithal araçların ek ödeme karşılığında iadesi ve takibatın ortadan kalkması için araç sahiplerinin başvurma süresi 31 Temmuz’da doluyor.  
    • MASFED Başkanı Aydın Erkoç, süreyi geçirmemeleri konusunda mağdur araç sahiplerini uyarırken, danışmanlık ve avukatlık hizmeti verdiklerini hatırlattı.

    Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erkoç, el konulan ya da takibat altındaki ithal araç sahiplerini, mağduriyetlerini gideren yasal düzenlemeden yararlanmaları için son başvuru tarihi olan 31 Temmuz’u geçirmemeleri konusunda uyardı ve kendilerine danışmanlık ve avukatlık desteği vermeye devam ettiklerini bildirdi.

    Yurt dışından sıfır diye ithal edilen, ancak AB mevzuatına göre 2. el sayılan araçların Türkiye’de kullanımında gümrük mevzuatı dolayısıyla iyi niyetli 3’üncü kişiler mağduriyet yaşıyordu. Söz konusu araçlar yurda sokulduktan sonra birden fazla el değiştirmiş, yapılan takibatlar sonucunda distribütörler dışında galeriler tarafından ithal edildiği tespit edilen binlerce araca el konulmuştu. Türkiye’de bu kapsamdaki yaklaşık 42 bin araçtan bir kısmı incelemeleri tamamlanarak gümrük otoparklarına çekilirken, bir kısmının da inceleme ve takibatı devam ediyordu.

    Yasal düzenleme

    Araç sahiplerinin mağduriyeti, Ocak ayında yürürlüğe giren torba yasa ile giderilmiş; aracına el konulmuş ve satılamaz kaydı konulmuş 3. şahısların bu kapsamda aracın ilk iktisabında ödenen ÖTV matrahının yüzde 25’inin 6 ay içinde yatırılması koşuluyla aracın iade edilmesi hükme bağlanmıştı. Ayrıca aracı ithal olup incelemeye başlanmamış el konulmamış satılamaz şerhi konulmamış veya inceleme aşamasında olan araçların sahiplerinin de yine 6 ay içinde başvurmaları ve söz konusu matrahın yüzde 15’i kadar ceza ödemeleri durumunda takibatın kalkması ve araçlarının yediemin teslimden kurtulması düzenlenmişti. Adalet, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’nın, Mayıs ayında Resmi Gazete’de yayımlanan ortak yönetmeliği ile de uygulamanın esasları belli olmuştu. Gümrük vergilerinin kısmen eksik ödenmesi ve Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun “aldatıcı işlem” maddesi uyarınca açılan kamu davalarına konu olması nedeniyle el konulan taşıtların sahiplerine iadesine ilişkin usul ve esasları düzenleyen bu yönetmelik, 27 Ocak 2017’den önce el konulan, müsadere kararı verilmemiş ve henüz tasfiyesi tamamlanmamış kara taşıtlarını kapsıyor.

    Araç sahipleri ne yapacak?

    Gümrük vergilerinin kısmen eksik ödenmesi ve Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun 3/2 maddesi kapsamında el konulan araçların iadesi ve bu kapsamdaki diğer araçların takibattan kurtulması için 31 Temmuz Pazartesi günü mesai saati bitimine kadar “ön tespit dilekçesi” ile ilgili gümrük idaresine başvurulması gerekiyor. Dilekçeyi alan gümrük idaresi, aracın tasfiyesinin tamamlanıp tamamlanmadığı, araç hakkında müsadere kararı olup olmadığını araştıracak. Dilekçenin verildiği tarihten itibaren işlemler sonuçlandırılıncaya kadar tasfiye işlemlerine devam edilmeyecek. İnceleme sonucu gerekli şartları sağlamadığı anlaşılan başvurular, eksikliklerin yine aynı tarihe kadar tamamlanması halinde kabul edilecek. Başvuru formunun ilgili gümrük idaresine verildiği tarihten itibaren bir ay içinde ilgili gümrük idaresine ödeme yapılacak. Aracın iadesi kovuşturmayı yapan mahkemeden istenecek. Mahkemece verilen iade kararının ibrazı üzerine araç, sahibine iade edilecek.

    MASFED’den tam destek

    MASFED Başkanı Aydın Erkoç, bu konuda uzun süre yürüttükleri çalışmaların bir sonucu olarak düzenlemenin yürürlüğe girmesini sağladıklarını ifade ederken, mağdur araç sahiplerine Federasyon olarak danışmanlık ve avukatlık hizmetleri desteği vermeye devam ettiklerini kaydetti. Erkoç, araç sahiplerinin kendilerine doğrudan başvurabilecekleri gibi www.masfed.com adresi üzerinden de iletişime geçebileceklerini bildirdi.

    Aynı zamanda Başkent Otomobilciler Derneği (BOD) ve OTONOMİ Başkanı olan Aydın Erkoç, şunları söyledi:

    “Söz konusu düzenleme mağdur durumdaki 42 bin dolayında 3’üncü şahsın mağduriyetini gideriyor. Bunlar içinde halen bir girişimde bulunmamış olanlar, yetkili mercilere ve Federasyonumuzun ilgili birimlerine başvurarak bu düzenlemeden yararlanabilir. Maliye Bakanlığı’nın göstermiş olduğu değeri ödedikten sonra araçlar kendilerine iade edilecek ve bundan sonra devlet çıkışlı olmuş olacak. Bu araçlar artık hiçbir şekilde iyi niyetli 3’üncü kişilerden alınamayacak. Araçlarını geri alacak bu kişiler, değerlendirme ve satma yetkisine sahip olacak. Gümrükte bekleyen araçlar da çürümekten kurtulacak. Bu araçlar rahatlıkla yeniden piyasada alım satıma konu olacak. Böylece ticaretinin önündeki engel de kaldırılmış oldu. Bu durumda olup da halen başvurmamış araç sahiplerinin 31 Temmuz tarihini geçirmemeleri konusunda uyarmayı bir görev biliyoruz.”

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.