DOLAR 32,5415
EURO 34,9354
ALTIN 2444,909
BIST 9716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Japon Atlı Okçuluğu Sporcuları Etnospor Festivali’nde

    Japon Atlı Okçuluğu Sporcuları Etnospor Festivali’nde
    12.05.2018
    A+
    A-
    Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye’nin diğer ülkeler ile kültür alışverişini arttırma ve dostluğunu geliştirme çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, Japon Yabusame Vakfı’nın geleneksel spor ekipleri Türkiye’ye davet edildi. Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından organize edilen 3. Etnospor Kültür Festivali’ne katılan Japon Atlı Okçuluğu – Yabusame ve Japon Kılıç Sporu – İaido ekiplerinin gösterileri İstanbul’da büyük ilgi gördü.
     
    Japonya’ya gelen devlet başkanlarına yaptıkları gösterilerle dünyada dikkat çeken Japon Atlı Okçuluğu sporcuları, Yunus Emre Enstitüsünün organizasyonu ile Türkiye’ye geldi. 3. Etnospor Kültür Festivali’nde müsabakalara katılan Japon Yabusame Vakfı bünyesindeki 20 kişilik Yabusame (Japon Atlı Okçuluğu) ve 4 kişilik İaido (Japon Kılıç Sporu) ekiplerinin Türkiye’ye gelişi, Japonya’da da büyük yankı uyandırdı. Japon basını konuyu haberlerinde duyurdu.
    2007 yılında kurulan Yunus Emre Enstitüsü, yurt dışında kurduğu 50’den fazla kültür merkezinde yabancılara Türkçe öğretiminin yanı sıra Türkiye’nin tanıtımı amacıyla birçok etkinlik düzenliyor, ülkeler arasında kültürel dostluk köprüleri inşa ediyor. Enstitü, Türkiye’nin Japonya ile kültürel alışverişini arttırmak ve dostluğunu pekiştirmek amacı ile Japon Yabusame Vakfı’nın geleneksel Japon Atlı Okçuluğu sporcularının Türkiye’ye davet etti.
    Geçmişi 1400 yıl öncesine dayanıyor
     
    Geçmişi 1400 yıl öncesine dayanan Japon Atlı Okçuluğu (Yabusame), Samuraylar için önemli bir dövüş sanatı ve gurur kaynağı. Sadece Samurayların düşmanı nasıl yendiğini göstermek için değil, aynı zamanda halkın barış ve huzurunu korumak için yapılan ibadet değerinde törenler. Yabusame, Japonya Atlı Okçular Vakfı, bu önemli Japon geleneğini yaşatarak günümüze taşıyor.
    Oldukça kıvrak hareket eden atlı okçuların geleneksel kıyafetleri de dikkat çekici. 800 yıl öncesinin Samuraylarının “Hitatare’’ denilen kıyafetleri, başlarında güneş şemsiyesi şapkaları, bellerine bağladıkları kuşakları ve ‘’İgutsu’’ denilen deri ayakkabıları ile Japon Atlı Okçularının geleneksel tekniklerini bu kez Türkiye’nin barışı ve halkının huzuru için sergiliyor.
    Yabusame’nin kuralları
     
    Atlı Okçuluk Gösterileri (Yabusame), ülkenin barışı ve halkının mutluluğu için ‘’Tenchouchikyu’’ denilen özel bir yakarış ile başlıyor. At sırtındaki Samuraylar başlangıç noktasından bitiş noktasına kadar atlarını koşturarak, belirlenmiş üç hedefe atış yapıyor. Hedefleri vurarak kötülükleri yok edip huzuru sağlıyorlar. Üç türlü hedef kullanılıyor;, Saman Hedef, Tahta Hedef ve Seramik Hedef. Atışlardan sonra en çok puanı alan sporcu vurduğu hedefi tutup havaya kaldırıyor. Bu, savaşta düşmanını vuran Samuray’ın onu havaya kaldırmasını sembolize ediyor.
    Kullanılan alet ve kıyafetler
     
    Samurayların tuttuğu 2,2 metre uzunluğundaki yay, İngilizlerin uzun yayı ile birlikte dünyanın en uzun yayı. Bu yayı at üstünde kullanmak son derece maharet gerektiriyor. Yabusame’nin barış ve mutluluk için yapılanmasından dolayı 1 metrelik okun ucunda metal başlık bulunmuyor. Ata özel olarak kuşanılan geleneksel Japon eğeri, atın vücuduna zarar vermemesi için yumuşak ağaçlardan iple bağlanarak yapılıyor. Sadece üzengisi demirden ve Japonya’ya özel. Üzengi ayağın tamamını kavrıyor ve okçunun daha rahat hareket edebilmesini ve atın üzerinde sabit durabilmesini sağlıyor, okçunun gövdesini öne doğru uzatmasını kolaylaştırdığından, hedefe tam nişan alabilmesini sağlıyor.
    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.