DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Kadıköy örnek proje için çalışmalara başladı

    Kadıköy örnek proje için çalışmalara başladı
    05.11.2017
    A+
    A-
    Ağaçları kökünden yıkan, pencereleri kıran bu hortumlar nereden çıktı? Denizlerde neden artık balık yok? İklim değişikliği denilen şey nedir? Kadıköy Belediyesi iklim değişikliği ile mücadele için çalışmalara başladı.
     
    Hortumlar, ağaçları deviren fırtınalar nereden çıktı? Denizlerde balık neden azaldı? Kısa süreli yağmurlar neden taşkın ve sellere neden oluyor? Buzullar neden eriyor? Bu soruların hemen hepsinin tek bir yanıtı var; iklim değişikliği.
    İklim değişikliği çok sayıda ülkeyi etkilemeye başladı… İklim değişikliği yüzünden bazı ülkeler kuraklık çekiyor bazıları da sular altında kalıyor… Yüksek ya da alçak ısı dereceleri doğanın dengesini, tarımı, denizleri etkilerken aynı zamanda insan sağlığını da ciddi derecede tehdit ediyor. Peki bunun bir çaresi yok mu? Elbette var.
     
    KADIKÖY’DEN ÖRNEK PROJE
    Kadıköy Belediyesi iklim değişikliğinin önlenmesi için harekete geçti. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ‘Türkiye’de İklim Değişikliği Alanında Kapasitenin Geliştirilmesi Hibe Programı’ çerçevesinde 49.882,2 Avro hibe almaya hak kazanan Kadıköy Belediyesi çalışmalarını başlattı. 1 yıl sürecek projede, katılımcı bir perspektifle belediye personeli ve Kadıköylülerin aktif katılımıyla, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmaya yönelik çalışmalar yapılacak. Bu çalışmalarla ilgili bilgilendirme toplantılarının ilki geçtiğimiz günlerde Kadıköy Belediyesi Tasarım Atölyesinde yapıldı.
    Bütüncül ve Katılımcı İklim Eylemi Projesi (KİEP) Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı’na Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, başkan yardımcıları, mahalle muhtarları, iklim değişikliği alanında faaliyet yürüten kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum örgütlerinden yöneticiler, uzmanlar ve akademisyenler katıldı.
    Konuşmasında ABD’nin Paris İklim Antlaşmasından imzasını çekmesi, iklim değişikliğinin en önemli sonuçlarından biri olan balık türlerinin yok olması ve enerji tüketimine vurgu yapan Aykurt Nuhoğlu “Bu tür toplantıların devamını sağlayarak iklim değişikliğine dikkat çekmeyi sürdüreceğiz ve değişikliğin olumsuz sonuçlarını önleyecek projeler üreterek bu sorunla mücadele edeceğiz.” dedi.
    Nuhoğlu’nun konuşmasının ardından Kadıköy Belediyesi’nin Bütüncül ve Katılımcı İklim Eylemi Projesi ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Katılan kurumların iklim değişikliğine dair sunumları dinlendi.
     
    PROJE HAKKINDA
    Kadıköy’de yaşayan ve /veya Kadıköy için çalışan ve iklim değişikliğinden etkilenen herkesi kapsayan proje 1 yıl sürecek. Katılımcı bir perspektifle yürütülecek proje paydaşları arasında belediye çalışanları, Kadıköy Kent Konseyi, sivil toplum kuruluşları, Kadıköy mahalle muhtarları, gençler ve çocuklar başta olmak üzere Kadıköy sakinleri yer alıyor.
    Proje kapsamında Kadıköy sakinleri arasında yerel sahiplenme platformları oluşturmak; 3-6 yaş grubundaki çocuklara yönelik eğitim programları geliştirmek; Kadıköy Belediyesi’nin iklim değişikliğinin negatif etkilerine karşı dirençli hale gelmesinde kapasite arttırmak var. Projede özellikle gençler ve çocuklara odaklanmak ve belediyenin iklim değişikliği ile ilgili faaliyetlerinde paydaşlar arasında sahiplenme duygusu yaratmak amaçlanıyor. Bu kapsamda 3-6 yaş arası çocuklar için sürdürülebilir eğitim programı geliştirilerek, Kadıköy’deki 20 anaokulunda bu eğitimler verilecek ve en az 4 bin çocuğa ulaşılarak iklim değişikliği konusunda farkındalık kazanmaları sağlanacak.
     
    Kadıköy Belediyesi’nin iklim değişikliğinin önlenmesine ilişkin gerçekleştireceği ana faaliyetler
    Karbon emisyon hedeflerini revize etmek ve yeni hedeflere göre fayda-maliyet analizi yapmak. Sürdürülebilir enerji ve iklim değişikliği stratejisi ve eylem planı taslağı hazırlamak ve tamamlamak. Katılımcı iklim değişikliği eylem planı danışma toplantıları düzenlemek. Kadıköy mahalle muhtarlarını plan sürecine dahil etmek. Sürdürülebilir enerji ve iklim değişikliği stratejisi ve eylem planını nihai hale getirmek ve yaygınlaştırmak. Özel bir eğitim programı ve eğitim kitapçığı geliştirmek.
    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.