DOLAR 32,3153
EURO 35,1248
ALTIN 2302,061
BIST 9056,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Karadeniz’e gitmeden önce karadeniz. gov. tr

    Karadeniz’e gitmeden önce karadeniz. gov. tr
    15.03.2019
    A+
    A-

    Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun ve Trabzon illerindeki 6 bine yakın kültür varlığını kayıt altına alarak güncelleyen Karadeniz’de Zamanın İzleri – Karadeniz Kültür Envanteri, resmi internet sitesi ile herkese açıldı. 

    www. karadeniz. gov. tr adresinde yayınlanmaya başlayan Karadeniz’de Zamanın İzleri – Karadeniz Kültür Envanteri, sekiz ilin tüm taşınmaz kültür varlıkları, doğal varlıklar, halk kültürü ve müzeler başlıkları altında çok ayrıntılı olarak listeleniyor.

    İmdat Demir: “Rotalar, yapay zeka ile geliştirilecek”

    Karadeniz Kültür Envanteri Proje Genel Yöneticisi İmdat Demir, çalışmanın sadece bir başlangıç olduğunun altını çizerek, Karadeniz rotalarının karadeniz.gov.tr’de yapmayı planladıklarının müjdesini vererek şöyle dedi:

    Karadeniz’in tomografisini çekerek ve Türkiye’nin en geniş yerli kültürel varlık envanter veritabanı olan Karadeniz Kültür Envanteri’ni Karadeniz’in tüm şehirleriyle birlikte, Türkiye’ye yayılması için çabalıyoruz. Gerçek bir deneyim sitesi olan Karadeniz.gov.tr’de ilk hedefimiz ayrıntılı rotaların çalışılarak, sisteme işlenmesidir. Böylece, Karadeniz’e gelmek isteyen herkes hangi konuda kaç günlük rota istediğini yazarak, kendi rotasını üretmiş olacak. Bu binlerce rotanın yapay zeka analiziyle, yeni geleceklere yeni rotalar sunacak bir yapıya dönüştürecektir. Türkiye’nin iç turizminden başlayarak, Karadeniz’i yağmalamadan hakettiği gibi ziyaret edilecek bir yere dönüştürecektir.

    Karadeniz’i yeniden keşfediyormuş gibi hareket edildiğini söyleyen DOKAP (Doğu Karadeniz Projesi) Başkanı Yusuf Mengi, “Amacımız toplanan bilimsel verilerden yola çıkarak, Karadeniz’in kültür ve doğal bütünlüğünün korunup sürdürülebilir ve sürekli güncellenerek gereken adımlara ve politikalara ilişkin önerilerde bulunmaktır.” dedi.

    Kayıtlar, dünya standarlarında yapıldı

    Cami, kilise, manastır, kale, anıt, türbe, köprü, höyük, çeşme gibi taşınmazlardan oluşan Kültürel Varlıklar, genel tanımı, koordinat bilgilerinden kullanım bilgilerine, tapu bilgilerinden konum bilgilerine kadar ayrıntılı envanter bilgisi, yapı planı çizimleri, konum haritası ve resim/video galerisiyle çok ayrıntılı bilgilerle tanıtılıyor.

    Göl, şelale, mesire yeri, orman, tabiat parkı, arberatum, sıcak su kaynağı gibi varlıkların listelendiği Doğal Varlıklar bölümünde ise, her bir varlığın tarihi veya folklorik değeri, doğal varlığın özellikleri, jeolojik durumu, görsel şeması, konum haritası ve resim/video galerisi ziyaretçilerin bilgisine sunuluyor.

    Sekiz şehrin Halk Kültürü’nün şimdiye kadar çok araştırılmayan başlıklarla ayrıntılı inceleyen Karadeniz Kültür Envanteri, benzersiz bir bölümü de sitede ziyaretçilere sunuyor. Halk Külütürü bölümünde fiziki ve tarihi çevre bilgisi, beşeri durum ve ekonomi türleri, yöre ağızları ve argosu, sözlü edebiyatı, el sanatları, mimari tercihler, halk teknolojileri, sosyal yapı, sosyal normlar, halk matematiği, inanç yapısı, temizlik kültürü, halk botaniği, halk hekimliği, halk veterinerliği, halk takvimi ve meteorolojisi, giyim, kuşam süslenme, törenler, halk oyunları, halk müziği, eğlence unsurları, halk tiyatrosu, yemek kültürü, yerel sözlük başlıklarında çok özel bilgiler yer alıyor.

    Kültür evlerinden müzelere, manastırlardan arkeoloji vadilerine kadar müze statüsündeki varlıkların ayrıntıları ise Müzeler başlığında ve her il için ayrı başlıkta yayınlandı.

    Karadeniz Kültür Envanteri tek haritada

    Karadeniz Kültür Envanteri sitesinde en çok ilgi çekecek bölümlerden biri de, tüm içeriğin bir harita üzerinde gösterildiği Harita bölümü. Doğal varlıklar, kültürel varlıklar ve müzeler harita üzerinde bütün bölgeden bulunduğu yere kadar ayrıntılı harita ve uygu haritası şeklinde görülebiliyor.

    Karadeniz’e aşık edecek bölüm: Medya

    Karadeniz Kültür Envanteri’nin en çok dikkat çekecek bölümlerinden biri de, Medya bölümü olacak. 360 derece sanal gerçeklik videoları, doğal varlıkların gösterildiği doğanın izleri, kültürel varlıkların yer aldığı zamanın izleri, halk kültürünün anlatıldığı Hayatın İzleri ve Müzeler bölümlerinin her biri sizi bir başka dünyaya taşıyacak.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.