DOLAR 32,506
EURO 34,9214
ALTIN 2438,681
BIST 9716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Konut alacaklar dikkat! Konut fiyatları yüzde 10 artabilir

    01.10.2017
    A+
    A-

    Konutta KDV ve tapu harcı indirimi bitti. Sektörde faaliyet gösteren firmalar maliyetlerinse son bir yılda yüzde 40 oranında arttığını ifade etti. Tüm bu gelişmelerinse konut fiyatlarını olumsuz etkileyeceği düşünülüyor. Fiyatlar yükselişe mi geçecek?

    Konutta KDV ve tapu harcı indirimi bitti. Sektörde faaliyet gösteren firmalar maliyetlerinse son bir yılda yüzde 40 oranında arttığını ifade etti. Tüm bu gelişmelerinse konut fiyatlarını olumsuz etkileyeceği düşünülüyor. Fiyatlar yükselişe mi geçecek?

    Konut Alacaklar Elinizi Çabuk Tutun! Fiyatlar Yükselecek
    İnşaat sektörü artan maliyetlerle bir yılı geride bıraktı. Sektörün yapı taşı malzemelere gelen zamlar, inşaat firmalarını zorda bıraktı. Konuyla ilgili değerlendirme yapan Akfen Yönetim Kurulu Başkanı Selim Akın, maliyetlerin yüzde 40’ı bulan oranda yükseldiğinin altını çizerek, satışlarda kâr marjının daha düşük tutulduğunu; firmaların bu kapsamda kârlarından ödün verdiğini aktardı. Selim Akın açıklamasında, yeni konut projelerinde fiyatların artacağının sinyallerini de verdi. Artışın maliyetlerden kaynaklanacağını ve en az yüzde 10’luk fiyat artışı öngördüklerini belirtti. Konut fiyatlarının önümüzdeki yıl itibariyle artış yönlü olarak kendini hissettireceğini ifade eden Akın, konut almak isteyen tüketicileri uyardı.

    Konut fiyatları hakkında bir diğer açıklama ise Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan’dan geldi. Şirket Başkanı Ercan Uyan, KDV indirimi ve oranlarına dikkat çekerek, “Vergi indirimi kapsamında 150 metrekareden büyük konutlarda uygulanmakta olan yüzde 18’lik Katma Değer Vergisi indirimle birlikte yüzde 8 seviyesine çekildi. Bu uygulama dün itibariyle son buldu. Tapu harçlarından alınan miktar ise bugün itibariyle yeniden yüzde 4’e yükseldi” dedi.

    Sektör temsilcileri olarak piyasadaki hareketliliğin kısmen azalacağını aktaran Uyan, durumun satışlara da yansımasını beklediklerini ifade etti. Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı da maliyetlere işaret ederek, fiyatların yükseleceğini söyledi. Bir süredir sektörde faaliyet gösteren firmaların, maliyetlerdeki artışı fiyatlara yansıtmadığını belirten Uyan, “Vergi indirimi firmaların bir süre daha direnmesine destek oldu. Fakat artık maliyetlerdeki yükseliş konut fiyatlarına yansıyacak. Yoksa üretici firmalar dayanamayacak” şeklinde konuştu. Fiyatlarınsa en az yüzde 15 oranında artmasını öngördüklerini dile getirdi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.