DOLAR 32,3397
EURO 35,1128
ALTIN 2239,435
BIST 8882,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Konut fiyatları tırmanışa geçti

    Konut fiyatları tırmanışa geçti
    10.07.2020
    A+
    A-

    Kredi şartlarının kolaylaşması sonrasında yükselişe geçen konut fiyatlarında, Türkiye geneli yıllık artış ortalaması %22,84 ile dövizi geride bıraktı.

    Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Avantajlı konut finansmanı ile bir anda zirve yapan konut talebi sonrasında son bir ayda konut fiyatları Türkiye genelinde ortalama yüzde 8.5 oranında artış gösterdi. Fiyat artışları kiralık m2 fiyatlarında yansıdı. Örneğin İstanbul’da Ocak ayında 100m2 bir daire için 1.700-TL olan ortalama kira bedeli, Haziran ayında 2.000-TL’ye yükseldi. Yeni yapılarda da ise artış daha da fazla” dedi.

    Son 1 Ayda En Çok Değer Kazanan İller

    Son bir aydaki artışlarda en çok değer kazanan illere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özelmacıklı “Tunceli ve Ardahan’da yüzde 18, Çankırı’da yüzde 17, Mardin’de yüzde 16, Ağrı, Batman ve Kars’da yüzde 14 artışlar yaşandı. Büyükşehirlerde ise en az artış İstanbul’da görüldü. Örneğin gene son bir ayda İstanbul’da yüzde 2,4 artış yaşanırken, İzmir’de yüzde 4,57, Bursa’da yüzde 6,40, Ankara’da yüzde 7,20, Antalya’da yüzde 9,71, Kahramanmaraş’ta ise yüzde 13,71 artış görüldü” dedi.

    Değer Artışında İlçeler Yarıştı

    Üç büyükşehirde öne çıkan ve son bir yılda satılık m2 fiyatlarına göre en çok değer kazanan ilçeler hakkında da değerlendirmelerde bulunan Altın Emlak Genel Müdürü “İstanbul’da Başakşehir yüzde 42, Ankara’da Gölbaşı yüzde 35, İzmir’de Menderes ise yüzde 28 değer artışı ile 3 Büyükşehir’in parlayan yıldızı oldular. Kiralıklarda ise gene son bir yılda İstanbul’da yüzde 80 artışla Gaziosmanpaşa, Ankara’da yüzde 23 ile Etimesgut, İzmir’de ise yüzde 27 artışla Menderes ön planda oldu” dedi.

    Konut Kiralamalarında Hareketlilik Başladı

    Türkiye genelinde faaliyet gösteren temsilcilikleri ve profesyonel danışmanları sayesinde piyasalardan güncel bilgileri alabildiklerini belirten Özelmacıklı “Pandemi sonrasında ertelenen düğünlerin tekrar yapılmaya başlanması, vaka sayılarındaki düşüş ve normalleşme süreci sonrasında konut kiralamalarında hareketlilik tekrar başladı. Üniversite öğrencilerinin boşalttığı daireler ve yeni ev alanların taşınma süreçleri piyasalara yeni arzlar sağlıyor” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.