DOLAR 32,3319
EURO 35,0758
ALTIN 2309,195
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Konut kredisi faiz indirimleri satışları canlandırdı

    Konut kredisi faiz indirimleri satışları canlandırdı
    21.08.2019
    A+
    A-

    Konut kredisi faiz oranlarının 2018 kur krizi sonrası %3’lere kadar yükselmesi ile konut satışları adeta çakılmıştı. Konut kredisi faiz oranlarının 13 ayın en düşük seviyesine inmesinin ardından konut satışları satışlar tekrar canlandı.

    Konut satışları, ekonomideki yavaşlama ve yüksek konut kredisi faiz oranlarının etkisiyle Temmuz’da sene başından bu yana üst üste yedinci ayda da gerilerken; konut kredisi faizlerinde kamu bankaları öncülüğünde başlayan indirimlerin etkisiyle ibrenin Ağustos’ta yukarı dönmesi bekleniyor.

    Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün açıkladığı verilere göre  konut satışları Temmuz’da bir önceki senenin aynı dönemine oranla %17.5 düşüşle 102.236 adet olarak gerçekleşti. İpotekli satış olarak nitelendirilen konut kredili satışlar ise çok daha sert gerileme kaydederek %57 düşüşle 13.064 adede indi.

    Toplam konut satışlarındaki düşüş bir önceki senenin aynı dönemine oranla Ocak-Temmuz döneminde %21 olarak gerçekleşirken, ipotekli satışlardaki düşüş ise yaklaşık %59 oldu.

    Temmuz ayında kısmen düşüş gösteren konut kredisi faiz oranlarının etkisi ile konut satışlarında düşüş yaşanmasına rağmen toplam satışların 100.000’in üzerine çıkması sektör tarafından olumlu yorumlandı.

    Ağustos ayının şu ana kadar açıklanan verilerine göre ise kamu bankalarının kampanyalı konut kredisi faizlerini %0.99’a indirmesinden sonra 5-9 Ağustos haftasında bir haftada 35.000 kişi konut almak için bankalara kredi talebinde bulundu. Talep edilen toplam kredi miktarı ise 5.9 milyar lirayı buldu.

    Temmuz ayının tamamında konut kredisi başvuru sayısı 13.064 şeklinde gerçekleşmişti. Konut kredisi faizlerinin gerilemesi ile Ağustos ayında bir haftada Temmuz ayında gerçekleşen konut kredisi talebinin yaklaşık üç katı talep alındı.

    KrediPazari.com’un araştırmalarına göre kamu bankalarının konut kredisi faiz indirimleri sonrasında özel bankalardan da faiz indirim trendine destek gelmeye devam ediyor. Bu hafta itibariyle Garanti BBVA konut kredisi faizlerini %1.36’ya, İNG kampanyalı konut kredisi faizlerini %1.34’e ve Kuveyt Türk Katılım Bankası da konut finansmanı kar payı oranlarını %1.37’ye kadar düşürdü.

    21 Ağustos itibariyle bankaların konut kredisi faiz oranları ortalaması %1.71’e kadar geriledi. En düşük konut kredisi faiz oranı ise kamu bankalarının ortak kampanyaları kapsamında sunduğu %0.99 faiz oranı olmaya devam ediyor.

    En uygun konut kredisi faiz oranı üzerinden 300.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin 10 yıl vadede aylık taksitleri yaklaşık 4.300 TL, toplam geri ödemesi de 514.000 TL’ye denk geliyor.

    Aynı tutar üzerinden 15 yıl vade ile konut kredisi hesaplama yapıldığında ise kredinin masraflar hariç aylık taksitleri 3.580 TL’ ye, toplam geri ödemesi ise 644.000 TL’ ye denk geliyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.