DOLAR 32,384
EURO 35,0499
ALTIN 2326,192
BIST 9098,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Konut satışlarındaki düşüş mevsimsel

    Konut satışlarındaki düşüş mevsimsel
    24.07.2017
    A+
    A-

    TÜİK, Haziran ayı konut satış rakamlarını açıkladı. Buna göre; “Türkiye genelinde konut satışlarının 2017 Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %8,1 oranında azalarak 97 bin 579 oldu.”

    2017 haziran ayı verilerine göre konut satış adetlerinde % 8 gibi bir azalma görüyoruz. Bunun sebebi ağırlıklı olarak ikinci el konut satışlarında görülen dönemsel ve geçici azalma. Projelerden sıfır konut satışına odaklandığımız zaman düşüşün % 3’ler seviyesine gerilediğini görüyoruz. Haziran ayı özelinde piyasaya bakarsak, önce ramazanın etkisi, ardından bastıran sıcaklar, hemen ardından okulların kapanıp tatil mevsiminin başlaması ve yazlık yerlerdeki inşaat yasağının başlaması gibi sebeplerin bir araya gelmesi sadece konut sektörünü değil hemen her sektörü olumsuz olarak etkiledi.

    Gayrimenkul sektöründe yaz ayları genellikle yazlık ev talebinde patlamalar yaşandığı aylar olarak bilinir. Konut talepleri ise en çok kasım-aralık-ocak döneminde yoğunluk kazanır. Örneğin geneldeki düşmeye karşılık ağırlıklı tatil yörelerinin ve yazlık evlerin olduğu Muğla ilimizde yaklaşık aylık satış ortalaması 800 adet iken temmuz ayında 1.230 adet satış gerçekleşmiş durumda. Şehirler özelinde verileri incelersek en yoğun talep azalmasının ise Amasya, Artvin, Burdur, Hakkari, Isparta, Kilis ve Şırnak’ta olduğu görülüyor.

    Temmuz ayında da sektörde benzer yönlü bir hareket beklemekle beraber işlerin hazirana göre daha açıldığını görüyoruz. Konut sektörünün asıl hareketlenmesini ağustos sonuna doğru görmeye başlayacak.

     

    ERA Gayrimenkul Türkiye Genel Müdürü

    Özhan Atalay

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.