DOLAR 32,341
EURO 35,062
ALTIN 2238,295
BIST 8787,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Kriz  dönemleri ticari gayrimenkul almak için uygun zaman mıdır?

    Kriz  dönemleri ticari gayrimenkul almak için uygun zaman mıdır?
    05.07.2018
    A+
    A-

    Günümüz Türkiye’sinde her yatırımda olduğu gibi Ticari Gayrimenkul alımında da önemli riskler vardır. Bu risklerin en aza indirilmesi ve iyi bir yatırım fırsatına dönebilmesi için çeşitli konulara dikkat etmek gerekir

    Ticari gayrimenkul, en yüksek getirisi olan yatırımlardan biridir. Doğru seçimlerle bu yatırım yapıldığında gayrimenkulün değeri artar ve aynı zamanda en önemli unsurlardan biri kira getirisi olur. Ticari gayrimenkul ticari faaliyetler için veya kira getirisinin yüksek garantili olduğundan dolayı konuta göre daha karlı bir yatırımdır ve bakım masrafları daha düşüktür. Bunun yanı sıra Ticari Gayrimenkul yatırımının uzun dönemde değer artışı konuttan daha yüksektir. Aynı zamanda elde edeceğiniz gelirden vergi ödemezsiniz. Bunun sebebi ticari mülkte stopaj kiracılar tarafından ödenir.

    LOKASYON ÇOK ÖNEMLİ

    Bu tip yatırımlarda en önemli konu, yatırım yapacağınız Ticari Gayrimenkulun konumudur. Bu konumda kazanç sağlanıp sağlanamayacağı ve değişik iş kollarına imkan verecek özelliklere sahip olmasına dikkat edilmesi gerekir. Nüfusun yoğun olduğu yerler, yaya trafiği, ulaşım imkanları, bölgenin gelir durumu gibi konular uzun vadede değer artışını belirleyecek en önemli unsurlardır.

    PROJENDİRİLMİŞ OLMALI

    Satın alacağınız Ticari Gayrimenkulün iş yeri olarak projelendirilmiş olması bir diğer önemli konu. Yatırımınızı işyeri olarak projelendirilmiş ve iskanlı mağaza olması hem kiracı bulmanızı, hem de satmak istediğinizde satış aşamasını hızlandırır ve kolaylaştırır. Bunun yanısıra, dükkan ve mağaza gibi yatırımlarda satın almadan önce Tapu Müdürlüğünden ve Belediye İmar Müdürlüğünden gayrimenkul üzerinde herhangi bir şerh olup olmadığını öğrenmek gerekmektedir.

    TEKNİK DETAYLARA DİKKAT

    Yatırımınızı mağaza ve benzeri bir alanda düşünüyorsanız, mağazanın cephe genişliği vitrin büyüklüğü anlamına gelir ki, bu da mağazanın tanıtım alanıdır ve bu nedenle mülkün değerini arttıran unsurların başında gelir.

    OTOPARK OLMAZSA OLMAZ

    Ticari Gayrimenkulde; eğer müşterilerin çoğunluğu sadece yaya trafiği ve toplu taşıma ile gelmeyecekse, işyerinin etrafında veya kendisine ait bir otopark alanının olması da ticari gayrimenkulün değerini arttırır.

    DEPREM YÖNETMELİĞİNE UYGUN OLANI SEÇMEYE ÇALIŞIN

    Binanın deprem yönetmeliğine göre inşa edilip edilmediğinin mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Depreme dayanıksız ve ekonomik ömrünü tamamlamış binalarda deprem testinin yapılması, bina güçlendirme projesinin hazırlanması ve güçlendirme inşaatı gibi ek masraflarla karşılaşabilirsiniz.

    Ticari gayrimenkul yatırımlarda da satın alacağınız mülkün su, elektrik, doğal gaz, aidat ve vergi gibi borçlarının olup olmadığı mutlaka satış öncesinde kontrol edilmelidir. Bu borçların eski sahibi tarafından ödenmemesi durumunda mülkün yeni sahibi borçları kendi üstüne almayı kabul etmiş olur.

    KİRACILI TİCARİ MÜLK

    Bir diğer önemli konu da eğer satın aldığınız mülkün içinde kiracı var ise ve bu kira sözleşmesi tapu kaydına işlenmiş ise kira sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.

    DOĞRU FİYAT DOĞRU YATIRIM

    Son olarak, fiyat belirlemenin çok özenli ve dikkatli yapılması gerekliliğidir. Konut ekspertizinden farklı olarak, ticari taşınmazlar için farklı yöntemlerden faydalanılarak fiyat belirlenir. Bu tip yatırımlarda mutlaka kiralama ile satış konularında tecrübe edinmiş gayrimenkul danışmanları ile çalışmanızı öneririz.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.