DOLAR 32,3341
EURO 35,1781
ALTIN 2247,174
BIST 8718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Levent Pelesen: Estetik ve ekonomik kaygıların yangın güvenliğinin önüne geçmesi yanlış

    Levent Pelesen: Estetik ve ekonomik kaygıların yangın güvenliğinin önüne geçmesi yanlış
    15.08.2018
    A+
    A-


    Yalıtım konusunda kamuoyu ve sektörü bilinçlendirmeyi amaç edinen İZODER, bugün Ataşehir’de meydana gelen yangın ile ilgili bir açıklama yaptı. İZODER Başkanı Levent Pelesen, “Son dönemde meydana gelen ve dış cephelerde yayılan yangınlarda, estetik görünüme sahip yanıcı dış cephe kaplamalarının tercih edilmesi ve hatalı malzeme seçimleri önemli rol oynuyor” dedi.

    Yakın dönemde rezidans, hastane, konutlarda yaşanan ve son olarak Ataşehir’de çıkan yangının ardından, İZODER (Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği) tarafından bir açıklama yapıldı. İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Levent Pelesen, “Son zamanlarda ticari yapılar başta olmak üzere tercih edilen en yaygın uygulamalardan biri de giydirme cephe uygulamalarıdır. Bu detaylarda genellikle binaya estetik görüntü veren dış cephe kaplamaları, dış duvar ile arasında havalandırma boşluğu kalacak şekilde cepheye asılıyor. Yangın güvenliği açısından bakacak olursak, bu havalandırma boşluğunun, yangınlarda baca etkisi yaparak alevlerin cephede hızlıca yayılmasına sebebiyet verebildiği biliniyor. Dolayısıyla bu detaylarda yanıcı ürünlerin kullanılmaması gerekiyor” diye konuştu.

    Son zamanlarda bazı yangınların kamuoyunun gündeminde olduğunu belirten Levent Pelesen, cephelerde çok hızlı yayıldığı ifade edilen tüm yangınları incelediğimizde bu binalarda bu baca etkisine sebebiyet veren giydirme cephe detaylarının kullanıldığını görüyoruz. Çok çeşitli estetik çözümler sunulabilen giydirme cephe detayları giderek yaygınlaşıyor. Ülkemizdeki mevzuat, bu tür havalandırmalı giydirme cephe detaylarında yalıtım malzemeleri de dahil olmak üzere hiçbir malzemenin yanmaması gerektiğini ifade ediyor. Ancak bilgi eksikliği ve ekonomik gerekçeler ile yanıcı dış cephe kaplamalarının tercih edildiği, yani estetik kaygıların yangın güvenliğinin önüne geçtiği giydirme cephe gibi uygulamalar sürdükçe bu tür yangınlar ile karşılaşılması olasılığı hep olacak” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.