DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Lezzet Hikâyeleri’nin yeni durağı Halil İbrahim Sofrası’yla Şanlıurfa

    Lezzet Hikâyeleri’nin yeni durağı Halil İbrahim Sofrası’yla Şanlıurfa
    10.04.2017
    A+
    A-

    Türkiye’nin peynircisi Ekici, 60’ıncı yılında, Türkiye’nin lezzet hikâyelerini yazmaya devam ediyor. Saklı kalmış lezzetlerin ortaya çıkarıldığı yolculuğun yeni durağı, zengin yemek kültürüyle Şanlıurfa oldu. Ünlü Şef Eyüp Kemal Sevinç’le birlikte adı gibi mutfağı da şanlı olan yörenin lezzetleri, peynirle birlikte yeniden yorumlandı

    Türkiye’nin peynir uzmanı Ekici Peynir, “Lezzet Hikâyeleri” projesi kapsamında ünlü şef Eyüp Kemal Sevinç’le birlikte Türkiye’nin dört bir yanındaki lezzet duraklarına giderek yerel tarifleri peynirli tatlarla yorumlamaya devam ediyor. Uzmanlığının 60’ıncı yılını kutlayan Ekici’nin Lezzet Hikâyeleri’ndeki yeni durağı, Muğla ve Çorum’un ardından Güneydoğu’nun Halil İbrahim bereketini sofralara taşıyan Şanlıurfa oldu.

    Ünlü Şef Eyüp Kemal Sevinç ile birlikte Peygamberler diyarı Şanlıurfa’ya giden Ekici, baharatların lezzetinden salçalı tatlara, etten sebzeye kadar Güneydoğu mutfağının tüm güzelliklerini taşıyan yöresel tatları Ekici’nin enfes peynirleriyle harmanladı.

    Şanlıurfa’nın yöresel lezzetlerinden etli Kuzu dolması, ciğer ve kuşbaşı kebabı, kuru patlıcan dolması, etli nohutlu bamya çorbası, iç pilav ve şıllık tatlısı gibi tarifler tadıldı. Yanı sıra şef Eyüp Kemal Sevinç’in Şanlıurfa’ya özel seçtiği tariflerden meşhur çiğ köfte, yumurta ve peynir ile birleştirilerek yeni ve farklı bir tat elde edildi. Ekici ürünleri ile yapılan Urfa biberi dolması, peynirli şekerli pide, peynirli helva, peynirli kadayıf gibi birbirinden güzel Şanlıurfa lezzetleri de büyük beğeni topladı. Yöresel tatlarda kullanılan peynirlerde Ekici Lokum Kıvamında Beyaz peynir ve Ekici Ricotta peyniri ağırlık kazandı. Diğer yandan Balıklı Göl’den Harran Evleri’ne Şanlıurfa’nın yöre kültürüne yakından tanıklık edildi.

    “Lezzet Hikâyeleri” Minnetimizin Göstergesi
    Ekici Peynir Pazarlama Direktörü Elçin Ekici Öztürk, ‘dededen gelen mirasla peynire ve kültürümüze duyulan minnetin göstergesi’ olarak değerlendirdiği “Lezzet Hikâyeleri” projesiyle ilgili şunları söyledi: “Projemizde ilk iki durağımız Muğla ve Çorum mutfağı oldu. Muğla mutfağının enfes otlarını peynirin saflığı ile yeniden yorumladık. Ardından Hitit mutfağının izlerini bugüne taşıyan Çorum’u ziyaret ettik. Lezzet hikâyelerimizi bizi daha da heyecanlandıran dönüşlerle yazmaya devam ediyoruz. Üçüncü durağımız Şanlıurfa’da da peynirin dokunuşuyla yepyeni deneyimler yaşadık diyen Öztürk sözlerine şöyle devam etti: “Tüm duraklarımızın sonunda 60’ıncı yılımızı, gelecek nesillere miras kalacak bir kitapla taçlandıracağız. Bu nedenle gastronomisiyle popüler olmuş şehirlerimize gitmek yerine ülkemizin her bölgesinden mutfağı ile henüz meşhur olmamış 7 ilimize ve Kıbrıs’a giderek oralardaki saklı kalmış tarifleri Ekici’nin peynirleri ile yeniden yorumluyoruz. Bütün bu yolculuğu “Lezzet Hikayeleri” kitabında derleyerek herkesle paylaşmayı amaçlıyoruz.”

    Proje Danışmanı Şef Eyüp Kemal Sevinç ise Şanlıurfa mutfağının sahip olduğu envai çeşit lezzetle farklı yorumlanmaya çok açık olduğunu dile getirerek şunları söyledi: “Et ve baharat ağırlıklı Şanlıurfa mutfağına peynirin hafif ve sağlıklı dokunuşuyla bambaşka bir yorum kattık. Etin yanı sıra etle birlikte tüketilen sebzelerin farklı pişirme yöntemleri, baharat ve salçanın yanı sıra tatlılardaki şerbetin yoğunluğunu dengeleyen peynir kullanımı Ekici’ye peynirdeki uzmanlıklarını bizlere gösterme fırsatı sundu. Lezzet Hikayeleri kapsamında her şehir yeni deneyimlerin ve yeni heyecanların adresi oluyor. Önümüzdeki duraklarda da özgün lezzetleri keşfetmeye devam edeceğiz.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.