DOLAR 32,5927
EURO 35,0036
ALTIN 2451,453
BIST 9780,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Lojistik gayrimenkulde yeni bir yatırım alanı: E-ticaret yıllık %12 büyüyor

    Lojistik gayrimenkulde yeni bir yatırım alanı: E-ticaret yıllık %12 büyüyor
    22.06.2019
    A+
    A-

    GİSP (Gayrimenkul İçin Strateji Platformu) tarafından düzenlenen ‘Gayrimenkul Sektöründe Lojistik Yatırımları’ konulu Yuvarlak Masa toplantısında, Lojistik yatırımlarının gayrimenkul sektörü içindeki yeri, önemi, mevcut durumu ve gelecekte yapılması gerekenler tüm yönleri ile masaya yatırıldı.

    Murat ERGİN (KUZEYBATI GAYRİMENKUL) ve Kerem ÜÇOK’un (LOGITURC) sunumlarıyla ve Mehmet ERSÜL’ün (GİSP YK Üyesi) moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıda, günümüz dünyasında her geçen gün önemi artan lojistik sektörünün, hem gayrimenkul sektörü hem de ülke reel sektörü için önemi, şu an ki mevcut durumu ve gelecekte lojistik yatırımlarının doğru şekilde yönlendirilmesi için yapılması gerekenler tüm yönleri ile tartışıldı.

    Murat ERGİN, ‘Ülkemiz gayrimenkul sektörü şu an acılı bir iyileşme sürecinden geçiyor, yatırımlar durma noktasına geldi. Aslında sektörün sıkıntıları 2015 yılında başlamıştı, günümüzdeki durum geçmiş sıkıntıların derinleşmesi ile alakalı. Her şeye rağmen ülkemizde nüfus artıyor, zamanla bozulan arz-talep dengesi tekrar oluşacaktır, ben 2020 gibi, sektörün toparlanmaya başlayacağını düşünüyorum.

    Gayrimenkul sektörü içindeki lojistik yatırımları maalesef istenilen seviyede değil, yerel lojistik yatırımcılarımız daha küçük yatırımlar ile yoluna devam etmeye çalışıyor, büyük lojistik yatırımları yapan yabancı yatırımcılar ise, ülkemizdeki maliyet yüksekliği, sık sık meydana gelen ekonomik dalgalanmalar ve yerli yatırımcıların iş yapış şekilleri ile rekabet edemedikleri için kapanıyorlar. Ülkemizin hak ettiği büyük lojistik yatırımlarının hayata geçmesi için, ekonominin rayına oturması ve cazip yatırım desteklerinin verilmesi şart. Bu şekilde, Gayrimenkul sektörünü canlandıracak bir alt sektör olarak Lojistik gayrimenkul yatırımlarını hayata geçirebiliriz.’ dedi. Konu ile ilgili söz alan Kerem ÜÇOK ‘Dünya ticaretinde yükselen trend e-ticaret, bu sektörün şu an yıllık ortalama büyüme oranı %20 dolaylarında, ülkemiz için durumu değerlendirdiğimizde, ekonomimiz yıllık %4 büyürken, e-ticaret yıllık %12 büyüme kaydetmiş, bu da şunu gösteriyor ki, e-ticaret büyük bir dalga olarak geliyor, ülkemiz lojistik yatırımlarını arttırarak bu dalgayı yakalayabiliriz. Lojistik master plan çerçevesinde segmentleme yapıldığında çok karlı bir sektör, çok yüksek kazanç potansiyeli var.

    Örneğin ülkemizde sadece kimya sektörüne hizmet veren lojistik depoları veya doğalgaz depolama alanları yok, ağırlık perakende sektöründe. Lojistik sektörünün perakendeden kazandığı kar %10 dolaylarında, oysa kimya, doğalgaz, sağlık gibi segmentlere yatırım yapılsa, kazanç %40’lara çıkabilir. Bu şekilde yapılacak lojistik yatırımları, gayrimenkul sektörü için çok büyük bir yatırım kapısı haline gelebilir.’ diyerek sözlerini tamamladı.

    Soru cevap şeklinde devam eden toplantının kapanışında söz alan GİSP YK Üyesi Mehmet ERSÜL ise; ‘Görülen o ki, lojistik sektörü için yapılacak yatırımlar, gayrimenkul sektörünün çıkış noktalarından biri olabilir. Maalesef son 15 yıldır lojistik sektörü plansız bir şekilde büyüyor, eğer planlama yapılırsa Lojistik çok daha sağlam ve gayrimenkul sektöründe yeni uzmanlıklar ve alt sektörler yaratarak büyüyecek, bu sebeple bir an önce ilgili merciiler gerekli planlamaları yapmalı ve yatırımcıları yönlendirmeli.’ diyerek sözlerini noktaladı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.