DOLAR 32,4652
EURO 34,6997
ALTIN 2435,901
BIST 9906,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Lösemi bulaşıcı değil

    Lösemi bulaşıcı değil
    08.11.2018
    A+
    A-

    Akra Talks, kaldığı yerden devam ediyor. Akra Talks’un Kasım ayında gerçekleştirilen 37’inci programının konuğu Lösev Antalya İl Koordinatörü Tutku Canıdar oldu. Canıdar, Lösev ve Lösemi hastalığına dair merak edilen tüm detayları bizlerle paylaştı.

    Akra Urban Social Lounge’ta düzenlenen sohbette; Lösev’de Lösemi ve kanserle yolculuk üzerine bilgi dolu bir söyleşi gerçekleştirildi. Konuşmasına Lösemi hastalığıyla ilgili bilgi vererek başlayan Tutku Canıdar, lösemi’nin kemik iliğinde bulunan kan yapıcı hücrelerin gelişimini tamamlamayarak anormal hücrelerin ortaya çıkması sonucunda ortaya çıktığını söyledi. Canıdar, erken teşhisin tedavide çok önemli olduğunu vurgulayarak, her hastanın tedavisinin kendine özgü planlandığını da sözlerine ekledi.

    ‘‘Çocuğunuzun telefonla uyumasına izin vermeyin”

    Doğal ortamda yetişmeyen her şeyin kanseri tetikleyebildiğini, bunun kimde, ne zaman, niye ortaya çıktığının ise henüz bilinmediğiniz belirten Tutku Canıdar, “Dengesiz beslenme, sigara kullanımı, kimyasal maddelere yoğun ve kontrolsüz olarak maruz kalma, hastalığın en önemli risklerini oluşturmaktadır. Bu nedenle lütfen çocuklarınızın odalarında telefon ve tabletleriyle uyumalarına izin vermeyin” şeklinde konuştu.

    “3 tüp kan eşittir 1 hayat”

    Kemoterapi ve kök hücre nakli olmak üzere iki tip tedavi yönetiminin bulunduğunu söyleyen Canıdar, “Özellikle kan hücre bağışçısı olmak isteyen kişilerin, Kızılay’a giderek 1 tüp kan vermeleri ilk etapta yeterli olmaktadır. Kök hücre nakli bekleyen birisinin değerleriyle eşleşmeniz halinde vereceğiniz kan miktarı unutmayın ki yalnızca 3 tüp olacaktır” dedi.

    Gönüllülere ihtiyacımız var

    Maske taktıkları için çok ciddi bir şekilde ötekileştirilen çocukların olduğunu da sözlerine ekleyen tutku Canıdar, “Lösemi, bulaşıcı değildir. Asla mikrop bulaştırmaz. Bu konuda artık daha çok bilinçlenmeliyiz. Bu anlamda bize destek olacak daha çok gönüllüye ihtiyacımız var. Bu kimi zaman kıyafet veya yiyecek kimi zamanda gönüllü çalışmaya dayalı bir şeyde olabilir. Açıkçası her türlü yardıma ve desteğe açığız. Faturalı hatlarınız üzerinden BAĞIŞ yazıp, 3406’ya SMS göndererek de yine bizlere destek olabilirsiniz” şeklinde konuştu.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.