DOLAR 32,4382
EURO 34,8378
ALTIN 2446,155
BIST 9885,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Madenciler IIoT’yi neden benimsemeli?

    Madenciler IIoT’yi neden benimsemeli?
    18.05.2019
    A+
    A-

    Bir sonraki endüstriyel devrim burada. Yeni teknoloji ve otomasyon çözümleri maden operasyonlarınızın evriminde bir katalizör görevi yapıyor ve sizi daha bağlı, verimli ve üretken hale getiriyor.

     

    Maden performansını optimize etmek için madencilerin ilk olarak değişimi benimsemeleri gerekiyor. Nesnelerin İnterneti’ni (IoT) benimseyin.

     

    IoT Nedir?

    Geleneksel olarak IoT, internete bağlı olan her şeyi kapsamak için kullanılıyordu. Ancak bugün artan bir şekilde veri toplayan, paylaşan ve kendi aralarında transfer eden bağlı “nesne” gruplarını tanımlamak için kullanılıyor. Bunlar arasında maden operasyonlarınızı kontrol eden akıllı sensörler, akıllı cihazlar ve tam, entegre sistemler ve ekipmanlar bulunabilir.

     

    IoT’nin bir alt kategorisi olan Endüstriyel IoT (IIoT) daha dar bir şekilde madencilik gibi endüstriyel uygulamaların gereksinimlerine odaklanıyor.

     

    Ben madenciyim, IIoT bana nasıl fayda sağlayacak?

    Belirli bir teknolojinin adaptasyonunu yapmadan önce maden şirketleri ilk olarak kendi iş stratejilerine odaklanmalı. Çözülmesi istenen zorluklar nedir? Hangi prosesleri iyileştirmeyi hedefliyorsunuz? Zorluklarınız, beklenen sonuçlar ve ticari hedefler doğru IIoT platformunu ve size uygun olan teknolojileri belirlemenize yardımcı olacaktır.

     

    Şimdi bir maden operasyonundaki teorik birkaç zorluk örneğine ve bu sorunların üstesinden gelecek “hızlı kazanç” sağlayacak projelere bir göz atalım.

     

    1. Madeninizde ana işletme maliyetlerinden biri mazot olarak belirlendi, ancak operasyon ekibiniz tank seviyelerinin tam resmine ve her bir ekipmanın ne kadar mazot tükettiğine dair bir bilgiye sahip değil. Sonucunda da ekip potansiyel tasarruf fırsatlarını belirleyemiyor. Çözüm: Mazot ve yağ tüketiminde daha iyi görüş ve izlenebilirlik için bilgiyi temel alan bir raporlama çözümü.
    2. Gerçek zamanlı bilgi, alarm ve hava, toz, ses vb. hakkında geçmiş trendlere de sahip değilsiniz. Bu nedenle bir çevre izleme sisteminin geçerli bir çözüm olduğunu tespit ediyorsunuz.
    3. Ek olarak, ana kırıcınız aynı yıl içerisinde üç kez arıza yaptı. Bu nedenle arızalar meydana gelmeden önce tespit etmeye yardımcı olmak için bir temel durum izleme çözümü uygulamaya sokmak istiyorsunuz.

     

    Teorik olarak bu maden şirketi bu zorlukların üstesinden gelmek ve yukarıdaki çözümleri uygulamak için akıllı sensörlere yönelebilir.

     

    Fakat, bu o kadar kolay değil:

     

    • Sensörlerden gelen verileri toplayacak ve kullanacak bir yazılım veya uygulama bulmanız gerekiyor.
    • Modern IIoT sensörleri çok sayıda dilde ve protokolde konuşuyor, bu nedenle seçeceğiniz uygulamanın çok sayıda protokolden veri toplama ve analiz etme özelliğine sahip olması gerekiyor. Sadece bir tane ile sınırlı kalmak istemeyeceksiniz.
    • Bu üç proje birbiri ile alakasız görünse de her biri için farklı sensörlerin kullanılması birbirine benzemeyen üç sistemin kullanılmasına yol açar, maden operasyonlarınız için entegre ve birleşik bir görüş oluşturma planlarınıza karşın izole sistemler yaratır.
    • Sonunda, her sistem o kadar özelleştirilmiş hale gelir ki bir ekleme veya iyileştirme yapmak imkansız hale gelir.

     

    Peki, üç farklı projenizin hepsi için tek bir platform ile aynı yaklaşımı kullanabilseniz nasıl olurdu? Bir IIoT platformunu değerlendirmelisiniz!

     

    Bir IIoT platformu nedir?

    Bir IIoT platformunu iki temel kavramla açıklayabiliriz:

     

    • Madeninizdeki çok sayıda sensör, cihaz, network ve diğer yazılımlardan bilgileri toplayabilen ve yönetebilen entegre bir yazılımdır. Görselleştirme ve analitik araçları ile bilginin amacına uygun uygulamalarda kullanılmasına imkan tanır.
    • Bazı kullanıma hazır uygulamalara sahiptir, ancak en önemlisi kullanıcı veya üçüncü parti şirketler tarafından uygulamaların hızlı geliştirilmesine imkan tanır. Örneğin: Artırılmış gerçeklik uygulamaları, çok sayıda kaynaktan gelen bilgileri birleştiren gösterge panelleri veya makine öğrenme uygulamaları.

     

    Bir IIoT platformu ne DEĞİLDİR?

    • Belirli bir tedarikçinin cihazlarını ve donanımını entegre etmek için kullanılan ve bu nedenle diğer üçüncü parti şirketlerin sensörleri ile bağlantıya veya uygulama geliştirilmesine izin vermeyen özel bir yazılım değildir.
    • Bir mimari: Aynı tedarikçiye ait ve birbirleri ile konuşan bir ürün ve yazılım yığını değildir.
    • Akıllı cihazlardan veri toplama ve kullanma yeteneğine sahip bir yazılım değildir.

     

    Özen Gösterin

    IIoT platformlarının madenciler için maden genelinde bağlantıdan daha yüksek veri görünürlüğüne kadar faydaları olduğu bir gerçek. Ancak uygulama öncesinde maden şirketleri bir IIoT iş ortağı seçerken dikkatli olmalı.

     

    Bir Alman araştırma şirketi olan IoT Analytics mevcut global IoT platform tedarikçilerinin bir listesini yayınladı. Listenin tümü içerisinde şimdi kendilerini IoT platform tedarikçisi olarak tanımlayan 450’nin üzerinde şirket bulunuyor. Maden operasyonlarınız için en uygun IoT platformunu seçerken özen gösterin ve seçici olun, çünkü bu platformların birçoğu özel uygulamalarınız için yeterli olmayabilir ve hatta bazıları kendilerini bir IoT tedarikçisi olarak tanımlamasına rağmen IoT veya IIoT yeteneklerine sahip olmayabilir.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.