DOLAR 32,3249
EURO 35,0787
ALTIN 2300,38
BIST 9049,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Mikro çatı GES’in kabulü tamamlandı

    Mikro çatı GES’in kabulü tamamlandı

    Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren CW Enerji tarafından, Antalya’nın Döşemealtı ilçesinde bir müstakil eve kurulumu gerçekleştirilen toplam 15.5 kilowatt-peak güce sahip mikro çatı Güneş Enerjisi Santralinin (GES) geçici kabulü tamamlandı.

    18.01.2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) hazırladığı elektrik piyasasında tüketim noktası ile aynı ölçüm noktasından bağlı ve güneş enerjisine dayalı üretim tesisleri için lisanssız üretim başvurularına ve ihtiyaç fazlası enerjinin değerlendirilmesine ilişkin usul ve esaslar yürürlüğe girdi. Yönetmelik ile birlikte 10 kWe dahil ve altında güçteki çatı tipi güneş enerji sistemlerinin hayata geçirilmesine ilişkin prosedür sadeleştirildi, kurulumu kolaylaştırıldı, süreç hızlandırıldı. Çıkarılan yönetmeliğin ardından Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren CW Enerji, Antalya’nın Döşemealtı ilçesinde bir müstakil evin çatısına güneş enerji santrali kurulumu gerçekleştirdi.

    15.5 kilowatt-peak (kWp) gücündeki çatı tipi mikro GES projesinde, üretimi CW Enerji tarafından gerçekleştirilen 50 adet CW Enerji / CWT 310 – 60 PM marka model güneş paneli ve 1 adet Huawei Sun2000 – 12 KTL invertör kullanıldı. CW Enerji’nin yüklenici firma olarak, panel tedariki, mühendislik ve EPC(uygulama) gerçekleştirdiği bu GES projesi 6 günde tamamlandı. Söz konusu projenin 19 Eylül 2018 tarihinde geçici kabulü alınmış olup, kullanıma hazır hale getirilmiştir.

    15.5 kWp GES kurulumu ile yılda ortalama 8 hanenin elektriği yenilenebilir enerji ile karşılanabilmekte ve yılda ortalama 11.63 ton CO2, 35 kg SO2 ve 13 kg NOx gazı emisyonu azaltılabilmektedir. 15.5 kWp gücündeki güneş enerjisi santralinde günde ortalama 65,82 kWp, yılda ortalama 24.025 kWp gücünde elektrik enerjisi üretilmesi planlanıyor. Santralde üretilen her bir kWp ihtiyaç fazlası enerji dağıtım şirketine satılarak ek gelir elde edilebilecek.

    CW Enerji Mühendislik Ticaret ve Sanayi AŞ Genel Müdürü Volkan Yılmaz, 10 kWe dahil ve altında güçteki çatı tipi güneş enerji sistemlerinin hayata geçirilmesine ilişkin prosedürün sadeleştirilmesi kurulumun kolaylaştırılması ve başvuru sürecinin hızlandırılmasının güneş enerji sektörü için sevindirici olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

    “Başvuruya kolaylık getirildi, evden taşınmak söz konusu olduğunda çatı santralini evin yeni sahibine ya da kiracıya devretme olanağı sağlandı. Elektrik üretmek isteyen vatandaş, başvurusunu dağıtım şirketinin merkez ya da taşra birimine yapabilecek. Dağıtım şirketleri başvuruları aylık olarak alacak ve bir sonraki ayın 20’sine kadar sonuçlandıracak. Projesi onaylanan vatandaş elektrik üretmeye başlayabilecek ve ürettiği elektrikten kendisine fazla geleni mevcut şebeke üzerinden dağıtım şirketine satabilecek.”

    Çevre dostu, temiz enerji kaynağı güneş gibi sınırsız ve ücretsiz olan bir kaynaktan sonuna kadar faydalanılması gerektiğini belirten Genel Müdür Volkan Yılmaz, çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması ve doğada minimum karbon ayak izi için enerji üretiminde güneş enerjisinden sonuna kadar faydalanılması gerektiğini vurguladı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.