DOLAR 32,548
EURO 34,9578
ALTIN 2449,756
BIST 9716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Nadir Devlet: Katar krizi Körfez krizine dönüşmez

    Nadir Devlet: Katar krizi Körfez krizine dönüşmez
    07.06.2017
    A+
    A-

    Katar ile Körfez ülkeleri arasında yaşanan diplomatik krizi değerlendiren Prof. Dr. Nadir Devlet, “Söz konusu sürecin askeri bir çatışmaya döneceğini sanmıyorum. En fazla siyasi ve ekonomik yaptırımlar olacaktır, ama Kuveyt misali sıcak bir savaşı öngörmüyorum” dedi.
    İstanbul Aydın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nadir Devlet, son günlerde Orta Doğu’da alevlenen Katar Krizi’ni değerlendirdi.
    KRİZ NERDEN ÇIKTI?
    Krizin Katar Emiri Tamim BinHamad Al Tani’nin İran’da seçimi kazanan Hasan Ruhani’yi tebrik etmesiyle başladığını hatırlatan Prof. Dr. Devlet, “Bilindiği gibi Suudi Arabistan bölgede İran’ı kendisine en büyük düşman olarak görüyor. Dolayısıyla Suudiler ve müttefikleri bundan rahatsız oldu. Katar’la ilişkilerini kesen diğer ülkelerde Katar’ın son dönemdeki dış politikalarından rahatsız oluyordu. Çünkü Katar epey bir süredir Müslüman Kardeşler’i açıktan destekliyordu. Ayrıca Mısır’da darbeyle başa gelen Abdülfettah el-Sisi’yi de tebrik etmeleri, özel olarak Mısır’ı rahatsız eden bir etken” diye konuştu.
    “KATAR’I DIŞLAMAK KÜRESEL EKONOMİYE SIKINTI YARATIR”
    Katar’a karşı takınılan bu tavrın terörle mücadeleye bir fayda sağlayıp sağlamayacağının da belli olmadığını ileri süren Prof. Dr. Devlet, “ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson bir faydası olmayacağını söylüyor ve taraflara uzlaşma masasını gösteriyor. Zaman içinde faydası olup olmayacağını göreceğiz. Katar neticede 2 küsur milyonluk küçük bir ülke. Kendisini savunma imkanları kısıtlı. Ancak Katar’ı uluslararası denklemlerden dışlamak büyük hata olur. Zira Katar’ın yatırımları genelde yurt dışında. Sadece Türkiye’de toplam yatırım bedeli 18 milyar dolar civarında. Buda büyük bir ekonomik güç demek. Ayrıca Katar, 10 bin kadar ABD askerine de ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla ABD, kendisinin veya müttefiklerinin, Katar gibi bir ülkeyle birdenbire kötü olmasını istemez” ifadelerini kullandı.
    “İRAN DİKKATE ALINMALI”
    Katar Krizi konusunda Türkiye’nin durumunu da değerlendiren Prof. Dr. Devlet, “Türkiye olarak biz henüz tarafımızı belirlemedik. Henüz düşünme ve ‘bekle-gör’ aşamasındayız. Zaten krizin çok fazla derinleşip uzayacağını da düşünmüyorum. Bu süreçten bir Irak-Kuveyt süreci ve bir Körfez Savaşı çıkacağını düşünmüyorum. Olsa olsa, Katar’a yönelik siyasi ve ekonomik baskılar, yaptırımlar öne sürülebilir, o kadar. Ancak bu süreçte İran’ın rolü de dikkatle izlenmeli. Zira Şii İran,Sünni dünyasında ister istemez bir müttefik buldu kendine. Durum askeri çizgiye kayarsa İran’da Katar’a aktif askeri destek verebilir” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.