DOLAR 32,5203
EURO 34,7903
ALTIN 2418,993
BIST 9760,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Nazmi Durbakayım: Düşük faiz, etkisini hemen gösterdi

    Nazmi Durbakayım: Düşük faiz, etkisini hemen gösterdi
    16.10.2019
    A+
    A-

    Merkez Bankası’nın faiz indirimin ardından kamu bankalarının önderliğinde başlayan kredi faizlerindeki indirimin somut etkisi eylül ayında net bir şekilde hissedildi. Eylül 2019 döneminde yılın en yüksek rakamı olan 146,9 bin adetlik satışa ulaşıldı. Eylül ayını diğer aylardan ayıran bir diğer özellik ise banka kredisi ile gerçekleştirilen ve ipotekli satış olarak tanımlanan satışların toplam satışlar içindeki payının yüzde 10’lardan yüzde 39,5’a çıkması oldu. Sonuç olarak ipotekli satış miktarı yaklaşık yüzde 400 artış göstererek 57,8 bin adede çıktı. Özel sektörlerin de konut kredi faizlerini yüzde 1’in altına düşürmesi halinde bu oranın yüzde 50’nin üzerine çıkacağını öngörüyoruz.

    Düşük faiz fırsatının genel konut satışlarına uygulanmasına bağlı olarak birinci el konut satışları, yine ikinci el konut satışlarının altında kaldı. Düşük faiz fırsatının birinci el konutlara yönlendirilmesinin hem sektörü destekleyen hem de tüketici lehine rekabeti artıracağını düşünüyoruz. Nitekim alternatif yatırım araçlarında bekleyen tasarrufların tekrar konut sektörüne dönmesinin an meselesi olduğunu görüyoruz. Döviz kurlarındaki artışın yüksek maliyetle edinilen dövizlerin Türk Lirası’na dönmesi için fırsat yaratacaktır. Piyasaya dönen bu tasarrufların da gerileyen mevduat faizi yerine konut sektörüne kanalize olacağı aşikardır.

    Diğer taraftan sınır ötesinde başlayan ve Türkiye sınırlarını korumaya yönelik askeri operasyonun satışlara olumsuz yansıyacağını düşünmüyor ve konut satış rakamının yine 100 bin sınırının üzerinde olacağını öngörüyoruz.

    İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.