DOLAR 32,6005
EURO 34,7885
ALTIN 2411,25
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Önder Kul: Kötü iç hava kalitesi yüzde 10 oranında verimliliği düşürüyor

    Önder Kul: Kötü iç hava kalitesi yüzde 10 oranında verimliliği düşürüyor

    İklimlendirme, Soğutma, Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD)’nin 2 Ekim 2018 Salı günü Yapı Medya İletişim organizasyonu ile Yapı-Endüstri Merkezi’nde düzenlediği ‘Mimari Tasarımda İklimlendirme’ konulu konferans; sektör profesyonelleri, akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti.

    Hasta binalar sendromu insanı hedef alıyor

    Zamanımızın yüzde 90’ını kapalı mekânda geçirdiğimizi hatırlatarak söze başlayan mimaristudio Kurucu Ortağı Önder Kul “İç mekân hava kalitesinin insan sağlığı, konforu ve esenliği anlamında çok büyük etkileri var. Araştırmalara göre kötü iç hava kalitesi yüzde 10 oranında verimliliği düşürüyor. Çalışma mekânı performansı yüzde 90 oranında etkiliyor. 2012’deki araştırmada yedi milyona yakın insanın hava kirliliğinden öldüğü belirtiliyor. Nem, küf, mantar ve maytlar da etkiliyor. Su tesisatı ve yalıtım gibi konular da işin içine giriyor. Farklı sağlık sorunları da ekleniyor. Buna ‘Hasta Bina Sendromu’ diyoruz. Üst solunum yolları enfeksiyonları, göz ve deri, hatta kardiyovasküler sistemde oluşan hastalıklar ve psikolojik sorunlar söz konusu. Bugüne kadar kullanılan, geliştirilen tüm projeler yeşil bina ve sürdürülebilir bina bağlamında ele alındı. Şimdi artık kişiyi de merkeze alan, enerji verimliliği dışında kullanıcı deneyimini göz önüne alan yaklaşımlar ortaya çıktı. Well sertifikasyonu artık insana yönelik kurallar ve şartlar geliştiriyor,” diye konuştu.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.