DOLAR 32,3015
EURO 35,0495
ALTIN 2282,849
BIST 8983,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Ortadoğu’da dijital dönüşümü anlatan Türk kadını

    Ortadoğu’da dijital dönüşümü anlatan Türk kadını
    04.03.2019
    A+
    A-

    Suudi Arabistan’da ilk kez kadınlara yönelik dijital dönüşüm ve yapay zeka eğitim programını 2. Suudi Uluslararası Nesnelerin İnterneti Sergi ve Konferansı’nda planlayıp yöneten ilk kadın olan Türk genç girişimcisi Melda Akın, Ortadoğu’da dijital dönüşüm konusunda önemli projelere imza atarak Türk kadınını başarıyla temsil ediyor. Yeni haklar kazanan değişim içindeki Suudi kadınlarına yapay zeka ve dijital dönüşüm hakkında eğitim veren ülkedeki ilk kadın Akın, Suudi Arabistan hükümeti ile yeni projeler üzerine görüşmelerini sürdürüyor.

    Türk kadınının yurtdışındaki başarılı temsilcilerinden genç girişimci Melda Akın, Türkiye’nin yanı sıra 2017 yılında kurduğu Dimension14 ve Numoit isimli iki şirketi ile Ortadoğu’daki dijital dönüşüme katkı vermeyi sürdürüyor. Yapay zeka tekniklerini kullanarak özel yazılım geliştirme ve dijital şirketlerin Ortadoğu’da büyüme stratejilerinin planlanması konularında hizmetler sunan Melda Akın, Brezilya, Almanya, Dubai, Bahreyn’in ardından son olarak Riyad’ta teknolojide kadın, yapay zeka, makine öğrenmesi, dijital dönüşüm eğitimleri ve seminerleri verdi.
    Melda Akın, 13-15 Şubat 2019 tarihleri arasında Suudi Arabistan’da düzenlenen 2. Suudi Uluslararası Nesnelerin İnterneti Sergi ve Konferansı’nda Türk kadını adına uluslararası arenada önemli bir ilke imza attı. Ortadoğu’nun en büyük teknoloji organizasyonunda teknolojinin en ileri uygulamalarını anlatan Akın, yeni haklar kazanan değişim içindeki Suudi kadınlarına yapay zeka ve dijital dönüşüm hakkında eğitim veren ilk kadın oldu.

    Erkekler de ilgi gösterdi

    2. Suudi Arabistan Uluslararası Nesnelerin İnterneti Sergi ve Konferansı çerçevesinde Telekomünikasyon ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı’na bağlı olarak düzenlenen Siber Güvenlik, Nesnelerin interneti ve yapay zeka konularını kapsayan organizasyonun büyük ilgi gördüğünü dile getiren Melda Akın, “Bölgedeki kadın modelinin yeniden oluşturulması ve Suudi kadınların teknoloji ile tanıştırması amacını taşıyan bu eğitim programını, Suudi Hükümet yetkilileri ile birlikte planladık. İlk defa böyle bir organizasyonda, ilk defa bir kadın, kadınlara yönelik bir program planladı ve yönetti. Hem bu programı dizayn edip gerçekleştirmekten hem de bir Türk kadını olarak ülkemi bölgede temsil etmekten gurur duyuyorum” dedi.

    Suudi kadınlarına yönelik ileri teknoloji, yapay zeka ve teknolojik etik konusundaki eğitim programını 3 gün boyunda günde 5 saat olarak organize edildiğini belirten Akın, “Eğitimi kadınlar için hazırlamıştık. Ancak ilgi o kadar çok oldu ki eğitime Suudi erkekleri de katıldı. Program bitiminde de çok güzel geri dönüşler aldık. Bu nedenle önümüzdeki dönemde Bakanlıkla yeni projeler geliştirmek üzerine çalışmalar yapacağız” şeklinde konuştu.

    Kız öğrencilerin hayatına dokunuyor

    Bireysel olarak da bilgisayar ve yazılım mühendisliği okuyan kız öğrencilere mentorluk verdiğini vurgulayan Melda Akın, şunları anlattı: “Bu konuda hayatına önemli ölçüde dokunduğum kız öğrencilerimiz var. Ortaokul yıllarından itibaren mentorluk yaptığım bir kız, yazılım mühendisliği seçti, okulunu dereceyle bitirdi ve şu an büyük bir bankada yazılım geliştiricisi olarak çalışıyor. Bilgisayar ve endüstri mühendisliği çift anadal yapan bir diğer öğrencimizin, kişiliğine ve yeteneklerine uygun bir pozisyon bulmasını sağladım, onu 2 sene boyunca o pozisyona hazırladım. Ardından bir Amerikan şirketinde proje yöneticisi olarak çalışmaya başladı. Onunla beraber, yine yeteneklerine uygun bir master programı bulduk ve burslu olarak şu an Brüksel’de hem okuyor, hem de çalışıyor. Kendisiyle gurur duyuyorum ve o da mentorluk vermeye başlayacak. Bu paylaşımın büyümesi çok mutluluk verici. Üçüncü mentim olan kız öğrenci ise, Damascus Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğinden mezun ve savaş dolayısıyla Suriye’den Riyad’a taşınmış. Nisan ayı itibariyle de ona mentorluk vermeye başlayacağım.”

    Yeni proje yolda

    Geleceğe yönelik hedef ve çalışmaları hakkında da bilgi veren Melda Akın, “Şu anda oldukça heyecan verici, teknolojiye ilgi duyan kadınların hayatında büyük bir değişim yaratacak bir proje üzerinde çalışıyorum. Bu proje ile yapay zeka ve ilgili alanlarında kariyer yapmak isteyen kadınların, gerekli yeteneklere erişim yolunu değiştireceğim ve bu projeyi de yapay zeka teknikleriyle ile yapacağım. Önümüzdeki birkaç ay içinde projeyi hayata geçirme amacındayım” diye konuştu.

    Melda Akın kimdir?

    1987 İzmir doğumlu olan Melda Akın, burslu olarak okuduğu İzmir Ekonomi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’ni bitirip yine aynı üniversitede Akıllı Mühendislik Sistemleri üzerine yüksek lisans yaptı. 2017 yılında uluslararası bir yazılım şirketindeki direktörlük ve yönetim ekibi üyeliğinden ayrılarak kendi danışmanlık şirketini kurdu. Kurduğu Numoit şirketi ile dijital hizmet veren şirketlerin Ortadoğu’da büyümesi için danışmanlık hizmeti sağlarken, Dimension14 şirketi ile de yapay zeka teknikleriyle çözülmesi çok zor olan kritik karar verme problemlerinin çözülmesine, gelecek veri tahminlemesine ve planlama sorunlarına odaklanıyor.

    Brezilya’da, Türkiye’de, Hollanda’da, Birleşik Arap Emirlikleri’nde, Bahreyn’de ve son olarak Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’ta teknolojide kadın, yapay zeka, makine öğrenmesi, dijital dönüşüm eğitimleri ve seminerleri verdi. Ekim 2018’de Manama Entrepreneurship Week’e H.E. Sheikh Hisham bin AbdulRahman Al Khalifa, the Governor of the Capital Governorate tarafından yapay zekanın geçmişi, bugünü ve geleceği konusunda konuşmak üzere davet edildi. Kraliyet ailesi ve hükümet ile görüşmeler yaptı. En büyük telekomünikasyon organizasyonlarından biri olan Samena Council konferansında konuşmacı oldu ve Trends Magazine’de ‘Yapay Zeka ile Dijital Dönüşüm’ üzerine bir makalesi yayınlandı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.