DOLAR 32,5142
EURO 34,8855
ALTIN 2439,516
BIST 9716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Özhan Atalay: Büyümenin lokomotifi ihracat

    Özhan Atalay: Büyümenin lokomotifi ihracat
    13.06.2017
    A+
    A-

    TÜİK tarafından açıklanan yıllık % 5 büyüme oranının beklentilerin üzerinde gelmesi iş dünyası ve reel sektör tarafından umut verici şeklinde yorumlanıyor. İnşaat sektörü temsilcilerinden ERA Türkiye Genel Müdürü Özhan Atalay, “Türkiye ekonomisi 2017’nin ilk çeyreğinde % 5,3 büyüyerek son dönemin rekoruna imza attı. Büyümenin ağırlık noktasının ihracat olduğunu görüyoruz. Aynı dönemdeki ihracatımızın % 10,6 arttığını ancak ithalatın artmadığını da görüyoruz. Geçen yıl sonuna kadar sürekli yükselen döviz kurlarının ekonomide yaratması gereken en önemli olumlu fark bu idi.
    Son yıllarda Türk Lirasının oldukça yükselmesi sonucu ülke ekonomisinin dışa bağımlılığı artmış ve ülke neredeyse her şeyini ithal eder duruma gelmişti. Gerek tarım, gerekse imalat sanayi, aşırı değerli TL nedeni ile güç durumda kalmış, sanayi yatırımları tökezlemiş, ekonomiyi ağırlıklı olarak inşaat sektörü finanse etmişti.
    Bu sarmalın şu anda kırılmaya başladığını görüyoruz. Büyümenin diğer bir etkeni ise ekonomide alınan önlemler ile tüketimin artması oldu. Beyaz eşya, mobilya ve otomotiv de yapılan vergi indirimleri talebi patlattı. Bunu geçici bir pansuman etkisi olarak ta düşünebiliriz, yatırım mallarındaki bu artışın sürekli olmasını beklememeliyiz ancak büyümenin devam edeceğini öngörüyorum. İhracattaki artış trendi devam edecektir. Yeni döviz kurları seviyesi, turizmi de yeniden cazip hale getirmiştir. Geçen yıl ülkemizde yaşanan terör saldırıları sonrası turizm de yaşanan gerilemenin de seyrini yeniden yükselmeye çevirdiğini ön görürsek bu durum inşaat sektörünü de yeniden hareketlendirecektir. Türkiye ekonomisine de yaradı. İhracat ilk çeyrekte yüzde 10.6 arttı ve büyümeye 2.39 puanlık katkı yaptı. Bu neredeyse büyümenin yarısı. İthalat artışı ise çok sınırlı kaldı” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.