DOLAR 32,5502
EURO 34,9805
ALTIN 2420,301
BIST 9722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Pazardan dükkana, dükkandan kooperatife bir kadın öyküsü: Potlaç

    Pazardan dükkana, dükkandan kooperatife bir kadın öyküsü: Potlaç
    06.03.2019
    A+
    A-

    Kadıköy Belediyelerinin desteklenmesi, Potlaç adı altında önce tezgâh sonra da dükkânlarda kadınlar bir adım daha atarak kadın kooperatifi kurdu. Kadıköy Belediyesi kadın kooperatifine destek olarak Feneryolu’nda yenilenen 7 dükkan tahsis etti.

    KADINLAR GÜNÜ’NDE ŞENLİKLİ AÇILIŞ

    8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde belediyenin kurulması tahsis ederken alanda yapacağı bir şenlikle duyuracak “Potlaç Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi”. Feneryolu Mahallesi Gazi Muhtar Paşa sokak’ta saat 13.00’de başlayacak şenliğe herkes davetli.

    110 KADININ BAŞLATTIĞI ÖRGÜTLENME BUGÜN 1050’YE ULAŞTI

    Kadıköy Belediyesi, 2015 yılında müşteri adayı toplantıda kadınlardan gelen talepler üzerine kuruluyor Kadın Dayanışma Ağı Potlaç’ı kurdu. Kızılderililerin değiş tokuş bayramlarına verilen isim olan Potlaç’dan esinlenerek, ilk kez 2016 yılında 110 yıllık proje projesi bugün 1050 kadına yaklaşıyor.

    TEZGAHTAN KOOPERATİFE DAYANIŞMA İLE GEÇTİLER

    İlk olarak Moda’da “Potlaç Kadın El Emeği Satış Noktası” nda el emeği ve göz nuru orada sergileyen Potlaçlı kadınlar, daha sonra Caddebostan Kültür Merkezi’nde açılan Potlaç Dükkan’da da satışa çıkardı. Yaz Moda’da kışın ise Potlaç Dükkan’da dayanışmanın en güzel örneklerinden biri projede Potlaç Atölye’nin de olduğuyla birlikte birbirleriyle devam bağlar kurdu. Potlaç Kadın kooperatifi fikri doğdu. 2019 yılında Potlaç Kooperatif Girişimine hız veren kadınlar şubat ayında “Potlaç Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi” ni kurdu.

    BELEDİYEDEN BÜYÜK DESTEK

    Kadıköy Belediyesi, kooperatife destek için kadınlara feneryolu’nda yenilenen 7 dükkanı tahsis etti. 7 dükkanın olduğu pasajın, 280 kare koridor alanı olmak üzere toplam 814 metrekare kapalı alan mevcut. Kadıköy Belediyesi Meclisi, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun başkanlık aşamasında Mart ayı meclis toplantısında “Potlaç Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi” ne mülkiyeti belediyeye ait olan 7 dükkan tahsis etme kararı aldı. Meclis ortamında oy birliği ile alındığı karara göre Feneryolu’nda bulunan 7 dükkan 3 yıllığına kooperatifin faaliyet alanı için tahsis edilmiş oldu.

    “BU SÜREÇLE GURUR DUYUYORUM”

    Aykurt Nuhoğlu, Potlaçlı’da da izleyici olarak katlanmış meclis toplantısında çevreyi konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, kadınları kutlayarak “Kooperatifiniz hayırlı olsun” dedi. Nuhoğlu’nun beş yıl içerisinde Potlaç dahil olmak üzere başarılı projelerin hayata geçirildiğini hatırlatan Nuhoğlu “Potlaç da dahil olmak üzere çok güzel projelere imza attık. Ben bu süreç ile gurur duyuyorum. Benim hayatım gurur verici bir beş yıl geçti. Sizlerin de aynı mutluluğu yaşadığını gördüm. Bütün projelerde emeğimiz var emeğiniz var ”diye konuştu.

    KADIN EMEĞİ BU PASAJDA OLACAK

    Kooperatif belediyenin tahsis işletmesi dükkanlardaki yerlerde pasajı, kafe, ikinci el dükkânı, el emeği dükkânı, cam ve maden atölyesi olarak düzenlenir. Dükkanlarda üretici odaklı deneyimleri aktarabilecekleri atölyelerin yanı sıra diğer kooperatiflerle yapılan işbirlikleri üretiyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.