DOLAR 32,3279
EURO 35,0651
ALTIN 2300,867
BIST 9039,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    PTT’den Müzik Aletleri konulu anma pulu

    PTT’den Müzik Aletleri konulu anma pulu
    20.03.2019
    A+
    A-

    PTT AŞ tarafından Türk kültürünün önemli çalgıları arasında yer alan “Tar, Ağız Kopuzu ve Erzurum Defi” görsellerine yer verilerek hazırlanan “Müzik Aletleri” konulu üç değerli anma pulu ve ilk gün zarfı 19 Mart 2019 tarihinde tedavüle sunuldu.

    Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi (PTT AŞ) tarafından “Müzik Aletleri” konulu anma pulu 2019 yılı Pul emisyon Programı kapsamında bugün tedavüle sunuldu. Posta pulunun yer aldığı portföy içerisinde; “Müzik Aletleri” konulu 2 TL, 2TL, 2 TL bedelli (26×41 mm boyutunda) Anma Pulları, söz konusu pullara ait (140×210 mm boyutunda) 7,50 TL bedelli ilk gün zarfı, PTT İşyerlerinde, PTT’ye ait www. filateli. gov. tr web adresinde ve filateli cep uygulamasında satışa sunulacak.

    Söz konusu filatelik ürünlerin satışı ile aynı tarihte PTT Pul Müzesi’nde “Müzik Aletleri 19.03.2019 ANKARA” ibareli ilk gün damgası kullandırılacak.

    Müzik Aletleri Hakkında

    Tar: Mızraplı bir Türk halk çalgısı olan tar, ülkemizde özelikle Kars yöresinde yaygın olarak kullanılmakta. Azerbaycan ve İran Azeri Türklerinin millî çalgısı. Teknesi, büyüklükleri birbirinden farklı iki çanaktan oluşmakta olup genellikle dut ağacından yapılmakta. Göğüs kısmı üzerine yayın balığının göğüs derisi ya da sığır yüreğinin zarı gerilir. Sap kısmı ise sert ağaçtan yapılmakta olup üzerine misinadan perdeler bağlanmakta.

    Ağız Kopuzu: Beş bin yılın üzerinde bir geçmişe sahip, Türklere özgü bir müzik aleti. Metal alaşımdan yapılan ağız kopuzunun, el içine sığacak büyüklükte bir çatalı ve ortasında dikey bir metal dili bulunuyor. Ağız Kopuzu, ağız boşluğunun rezonansından yararlanılarak, ağızda oluşturulan değişik efektlerle beraber, dişler arasına sıkıştırılmış çatalın metal diline parmakla vurularak icra ediliyor.

    Erzurum Defi: Türk halk çalgıları topluluklarının, vurmalı çalgılar ailesi üyesi.  Def, genel olarak değişik çap ve derinliklerde ağaçtan yapılan çemberin (kasnağın) bir tarafına gerilen deri ile biçimlendirilen vurmalı çalgıdır. Kasnağına takılan zil sebebi ile “zilli” ya da “zilsiz” def olarak iki sınıfa ayrılıyor. Zilli def ailesinden olan Erzurum definin ortalama kasnak çapı 31-32 cm derinliği ise 7 cm’dir. Kasnağında 5 çift zil bulunuyor. Göğüs hizasında, iç yüzü icracısına bakılacak şekilde tutuluyor. Usule göre def, sol elle aşağı yukarı sallanarak, sağ elin deriye uyguladığı darpları ile icra ediliyor. Gereğinde zillere uygulanan parmak vuruşlarından da yararlanılıyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.