DOLAR 32,3304
EURO 35,0605
ALTIN 2285,078
BIST 8981,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Ramon Laguarta PepsiCo’nun yeni CEO’su seçildi

    Ramon Laguarta PepsiCo’nun yeni CEO’su seçildi
    08.08.2018
    A+
    A-

    10 yıldan fazla süredir PepsiCo’nun güçlü bir performans elde etmesini sağlayan, şirketin Fayda Gözeten Performans vizyonunun temelini atan ve şirketin pozisyonunu sürekli başarıya çeviren Indra K. Nooyi CEO’luk görevinden ayrıldı.

    8 Ağustos 2018 – PepsiCo, 62 yaşındaki Indra K. Nooyi’nin yerini almak üzere 54 yaşındaki Ramon Laguarta’nın oybirliğiyle şirketin yeni CEO’su olarak seçildiğini duyurdu. Nooyi son 12 yılı Yönetim Kurulu Başkanlığı olmak üzere 24 yıl görev yaptığı şirketten 3 Ekim’de ayrılacak. Geçiş sürecinin en iyi şekilde idaresini sağlamak amacıyla Nooyi, 2019’un başlarına kadar Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmaya devam edecek. Laguarta ayrıca 3 Ekim tarihinden itibaren geçerli olmak üzere şirketin Yönetim Kurulu’na seçildi.

    Nooyi’nin liderliğinde PepsiCo önemli başarılar elde etti:

    •31 Aralık 2006’dan 31 Aralık 2017’ye kadar %162 toplam hissedar getirisi

    •2006’nın başından 2017’nin sonuna kadar 79,4 milyar dolar temettü ve yeniden satın alınan hisseler yoluyla toplam hissedar getirisi

    •2006 yılında 1,16 $ iken 2017 yılının sonunda 3,17 $ olarak neredeyse üçe katlanan hisse başına temettüde %10’a yaklaşan yıllık bileşik büyüme oranı

    •2006 yılında 35 milyar dolar iken 2017 yılında 63,5 milyar dolara ulaşan net gelir artışında %5,5 yıllık bileşik büyüme oranı

    Nooyi “PepsiCo’ya liderlik etmek benim en büyük onur oldu. Sadece hissedarlarımıza değil hizmet verdiğimiz toplumlardaki tüm paydaşlarımıza sağladığımız faydaları artırmak için geçtiğimiz 12 yıl boyunca yaptıklarımızla gerçekten gurur duyuyorum,” dedi. “Hindistan’da büyüyen biri olarak böylesine olağanüstü bir şirkete liderlik etme fırsatına sahip olacağım hiç aklıma gelmezdi. Fayda Gözeten Performans vizyonumuzun ışığında, daha besleyici ürünler üretirken sürekli performans sürekli kılarak, çevresel ayak izimizi sınırlandırırken hizmet verdiğimiz toplumları ileriye taşıyarak, insanların yaşamını hayal edemeyeceğim kadar anlamlı bir şekilde etkiledik.Bugün PepsiCo büyümesine sürekli devam edebileceği güçlü bir konumda bulunuyor ve geleceği daha da parlak olacak.”

    Nooyi şöyle devam etti: “Ramon Laguarta başarımızı geliştirerek artıracak doğru kişi. İş büyütme konusunda uzun ve kanıtlanmış başarılı geçmişiyle olağanüstü bir yönetici. Tüketicilerin değişen tercihleri ve dünya genelindeki diğer önemli eğilimler konusunda derin bilgiye sahip ve bunları nasıl başarıyla idare edeceğini bildiğini de kanıtladı. Ramon şirketi yönetme konusunda önemli bir iş ortağı oldu ve PepsiCo’yu gelecekte çok daha yükseğe taşıyacağından şüphem yok.”

    PepsiCo Yönetim Kurulu adına konuşan bağımsız yönetim kurulu üyesi Ian Cook şunları söyledi: “Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su olarak, Indra son 12 yılda üstün bir liderlik gösterdi ve 21. yüzyılda sorumlu şirket yönetimi için hem sektörümüzde hem de ötesinde bir rol model oldu.

    Sadece kısa vadeyi değil, uzun vadeyi de gözeten bir yönetimle güçlü ve istikrarlı bir finansal performans sağladı. CEO olarak, şirket gelirlerini % 80’den fazla artırdı, rakiplerimizden daha iyi performans göstererek milyar dolarlık markalarımıza neredeyse her yıl bir yenisini ekledi. Hissedarların yararına da, 2006 yılında PepsiCo’ya yapılan 1.000 dolarlık yatırım bugün iki buçuk katından fazla bir değere ulaştı.

    Aynı zamanda, Indra geleceğe yatırım yaptı, kurumsal sürdürülebilirlik ve sorumluluğa kılavuzluk etti ve şirketin yaptığı her şeye bir amaç duygusu kattı. Sürdürülebilirlik hedeflerini iş operasyonlarına dahil eden ilk Fortune 100 CEO’larından biri olan Indra, “iyi yaparak daha iyisini yapmak” isteyen yeni nesil iş liderlerinin yolunu açan öncü bir lider oldu. Indra’nın liderliği altında, PepsiCo Besleyici Ürünler ve Fit Ürünler portföyünü genişletti ve 2006’daki gelirin yaklaşık %38’ini oluşturan bu seçeneklerin gelirdeki oranı 2017’de yaklaşık % 50’ye ulaştı. Daha besleyici ürün seçeneklerini genişletmek ve çevresel etkiyi en aza indirmek için araştırma ve geliştirmeye yaptığı yatırımları neredeyse üç katına çıkardı ve bu çalışmalarla dünya çapındaki topluluklarda takdir kazandı.

    Indra ayrıca, organizasyonun baştan sona tüm kademeleri için özverili bir şekilde danışmanlık verdi. PepsiCo’nun kilit pazarlarının her birinde liderlerle yakın ilişkiler kurdu ve çeşitliliği savundu. En yüksek kurumsal etik standartlara sadık kalarak, Ethisphere’in ilki 12 yıl önce yayınlanan, “Dünyanın En Etik Şirketleri” listesinde, PepsiCo’nun her sene yer almasını sağladı.

    Onun liderliği sayesinde, Ramon bu yeni rolü üstlenirken PepsiCo sürdürülebilir başarı için iyi bir konumda. Ramon, uluslararası pazarlarda derin deneyime sahip, tecrübeli bir lider ve yönetim kurulu PepsiCo için bir sonraki büyüme döneminde şirkete yol gösterecek doğru kişi olduğuna inanıyor.”

    Yeni göreviyle ilgili yorum yapan Ramon Laguarta “PepsiCo’nun yeni CEO’su olarak atandığım için büyük onur duyuyor ve ayrıcalıklı hissediyorum, beni bu göreve getirmeye karar vererek gösterdikleri güven nedeniyle Yönetim Kurulu’na teşekkür ederim,” dedi. “Ayrıca Indra’ya büyük desteğinden dolayı teşekkür ederim. Cesur vizyonu ve olağanüstü liderliğiyle şirketi dönüştürdü ve hem akıl hocası hem de arkadaş olarak yanımda olduğu için kendimi şanslı hissediyorum. Ve elbette tüm çalışma arkadaşlarıma ve müşterilerimize, şişeleme operasyonlarımıza, iş ortaklarımıza ve PepsiCo ailesinin bir parçası olan yatırımcılara teşekkür etmek isterim. Önümüzdeki aylarda ve yıllarda hep birlikte çalışmak ve bu özel şirketi gelecekte de büyütmeye devam etmek için sabırsızlanıyorum.”

    Laguarta, PepsiCo şirketinin 53 yıllık tarihindeki altıncı CEO olacak. CEO’ların her birinin kurum içinden atanmış olması PepsiCo’nun güçlü yetenek havuzunun ve planlamasının bir göstergesi.

    Laguarta, PepsiCo’da geçirdiği 22 yılda pek çok icra ve genel yönetim rolleri üstlendi. 2017 Eylül’den bu yana PepsiCo Başkanı olarak görev yapıyor ve bu görev kapsamında küresel operasyonlar, kurumsal strateji, kamu politikası ve hükümet ilişkilerinden sorumlu oldu. Laguarta, bundan önce Avrupa ve Sahra Altı Afrika bölgesinin CEO’su olarak, operasyonları üç kıtaya yayılan ve gelişen, gelişmekte olan ve yükselen pazarlardan oluşan PepsiCo’nun en karmaşık işletmelerinden birinde görev yaptı. Öncesindeyse PepsiCo Doğu Avrupa bölgesinin Başkanı olarak çalıştı ve Avrupa genelinde satış, pazarlama ve diğer ticari rollerde görev aldı.

    PepsiCo’dan önce İspanya merkezli şekerleme şirketi Chupa Chups için çalıştığı süre zarfında Laguarta, Avrupa ve ABD’de farklı uluslararası roller üstlendi. Laguarta, İspanya’daki ESADE İşletme Okulunda MBA ve ABD’deki Thunderbird Küresel İşletme Okulunda Uluslararası Yönetim yüksek lisans derecesi aldı. Barselonalı olan Laguarta İngilizce, İspanyolca, Fransızca, Almanca ve Yunanca dahil olmak üzere pek çok dil biliyor.

    Ramon Laguarta’nın oybirliğiyle atanması, Yönetim Kurulu tarafından sistematik ve kapsamlı bir planlama sürecini kanıtlıyor. Laguarta, PepsiCo için sürekliliği ve gerekli çevikliği de eşit derecede temsil ediyor ”diyen Yönetim Kurulu Adaylar ve Kurumsal Yönetim Komitesi Başkanı Daniel Vasella sözlerine şöyle devam etti: “Ramon, organik olarak ve PepsiCo’nun en büyük ve en önemli uluslararası şirketlerinden bazılarını satın alma yoluyla büyüme konusunda olağanüstü bir sicile sahip güçlü bir yönetici. Tüketicilerin ve müşterilerin dönüşen ihtiyaçlarını ve dünya çapındaki pazarlarda işimizi etkileyen eğilimleri keskin bir şekilde anlıyor. Üst düzey performans sunmaya devam etmek için iyi konumlanmış bir şirketi devralırken önceki başarılarına güç katan deneyim ve yenilikçi düşünce derinliğini de beraberinde getirecektir. Indra şirketi dönüştüren ve benzeri görülmemiş bir başarıya öncülük eden vizyoner bir lider oldu. Indra’nın liderlik becerileri, stratejik zekası, özverisi ve dürüstlüğü, şirketin sürekli başarısı ve üst düzey yeteneklerin gelişimi için kritik önem taşıdı.”

    Nooyi’nin ayrılışının ardından, PepsiCo’nun üst düzey liderlik ekibinin geri kalanı değişmeden görevlerine devam edecek. Laguarta’ya doğrudan rapor veren isimler şöyle olacak: Hugh F. Johnston, Başkan Yardımcısı ve CFO; Dr. Mehmood Khan, Başkan Yardımcısı ve Baş Bilim Sorumlusu, Küresel Araştırma ve Geliştirme; Albert P. Carey, PepsiCo Kuzey Amerika CEO’su; Vivek Sankaran, Başkan ve CEO, Frito-Lay Kuzey Amerika; Kirk Tanner, Başkan ve CEO, Kuzey Amerika İçecek Operasyonu; Laxman Narasimhan, CEO, Latin Amerika ve Avrupa ve Sahra Altı Afrika; Silviu Popovici, Avrupa ve Sahra Altı Afrika Bölgesi Başkanı; Mike Spanos, Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika CEO’su; Dave Yawman, Hükümet İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı, Genel Danışman ve Kurumsal Sekreter; Jon Banner, Global İletişim Başkan Yardımcısı ve PepsiCo Vakfı Başkanı; ve Ruth Fattori, Başkan Yardımcısı ve CHRO.

    Laguarta’ya rapor vermeyi sürdürecek diğer yöneticiler ise şöyle olacak: Jim Andrew, Başkan Yardımcısı, Baş Strateji ve Dönüşüm Sorumlusu; Grace Puma, Başkan Yardımcısı, Küresel Operasyonlar; ve Eugene Willemsen, Genel Kategoriler ve Franchise Yönetimi Başkan Yardımcısı.

    Kapanışta Indra Nooyi şunları şöyledi: “Bugün benim için karışık duygularla dolu bir gün. Bu şirket yaklaşık çeyrek asırdır hayatım oldu ve kalbimin bir parçası daima burada kalacak. Ancak PepsiCo’yu başarıya ulaştırmak için yaptığımız her şeyden gurur duyuyorum. Ramon ve üst düzey liderlik ekibinin kısa vadeli ve uzun vadeli öncelikleri dengelemeye devam edeceğinden eminim ve bu şirketi bekleyen tüm harika gelişmeler için heyecanlıyım. PepsiCo’nun en iyi günleri henüz yaşanmadı.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.