DOLAR 32,5502
EURO 34,8966
ALTIN 2435,369
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Seramik sanatçısı Birsen Canbaz’ın “O’lacak” sergisine duygusal bakış

    Seramik sanatçısı Birsen Canbaz’ın “O’lacak” sergisine duygusal bakış
    14.04.2019
    A+
    A-

    İyilik İçin Sanat Derneği üyelerinin her hafta gerçekleştirdikleri “Sanat Buluşmaları”nın 196. durağı, seramik sanatçısı Birsen Canbaz’ın Çukurcuma’daki atölyesi oldu.

    Dernek üyeleri, kişisel sergisi “O’lacak”ı atölyesinde sanatseverlerin beğenisine sunan Birsen Canbaz ile sohbet etme imkanı bulurken, sergiyi sanatçının sözlerinin rehberliğinde ışık, ses ve kokunun harmanlandığı bir duyusal zenginlikle deneyimlediler.

    Ziyarete,  dernek üyeleri Selin Bozkurt, Handan Aral, Nadire Tanes, Nermin Aşçıoğlu, Ece Mizrahi, Zeliha Kavuncu, Ayça Okay, Sinem Gönç, Hicran Özbük, Tuğba Türkmen, Melike Yıldırım, Zeynep Gül Uzunkaya ve Hakan Kürklü katıldı.

    Serginin şekillenmesinde Mevlana’nın hocası Şems-i Tebriz’e ait bir şiirden esinlenen sanatçı, eserlerini hikayelendirme ve sunma noktasında atölyesini özgün bir deneyim alanına dönüştürüyor.

    Birsen Canbaz serginin yaratım ve sunum sürecine ilişkin olarak, şunları söyledi:

    “Mekân seçerken projenin doğduğu, üretildiği, iç dünyamı ve fikirlerimi doldurduğum 150 yıllık atölyemi uzaklara taşımaya gönlüm el vermedi; eserlerimle atölyemde kalmayı tercih ettim. Sergimin fon müziği olarak eserleriyle kalbime dokunan Rahim Alhaj’dan seçtim. En ince kırmızı iplerle attığım sayısız düğümden oluşan kalbimin şiddetli tutkusunu kırmızı ışıkla yansıtırken yüreğimdeki ukdelerin aydınlığa kavuşması için ellerim gökleri temsilen mavi çemberlere yakardı. Baharda çıplak ayaklarla çimenlerde yürürken duyduğumuz aşk kokusunu içimize çekebilelim diye taze çimen ve gül kokularının bir araya geldiği mumlar hazırladım. Duygusal atmosferi oluşturan ve 50 yıllık iç dünyamdan çıkarak karanlık duvarları süsleyen mahrem metinlerimi ‘Bugün aşkı yitiriyor olabiliriz, yarın tekrar hatırlayacak olabilir, en has duygu aşk hep olmalı, olacak’ diyerek sonlandırdım.”

    İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi Seramik Bölümü’nden 1997 yılında mezun olan Birsen Canbaz’ın dört kişisel sergisi ve 17. Günümüz Sanatçıları İstanbul Sergisi ile TRT’den iki ödülü bulunuyor. Psikolojiyle sanatı ilişkilendirdiği birçok makaleyi “Popüler Psikiyatri” dergisi için 4 yıl boyunca yazılar yazdı. Birsen Canbaz İstanbul’da kendi atölyesinde seramik eserlerini üretmeye devam ediyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.