DOLAR 32,5024
EURO 34,5887
ALTIN 2496,559
BIST 9548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Şişecam Topluluğu’nun 550 milyon dolarlık Eurobond ihracına 1.1 milyar dolar talep

    Şişecam Topluluğu’nun 550 milyon dolarlık Eurobond ihracına 1.1 milyar dolar talep
    15.03.2019
    A+
    A-

    Şişecam Topluluğu tarafından yurt dışındaki kurumsal yatırımcılara yönelik olarak gerçekleştirilen 550 milyon dolar nominal değerli ve 7 yıl vadeli yurt dışı tahvil (Eurobond) ihracına, 150’nin üzerinde uluslararası fon ve finans kuruluşundan toplamda 1,1 milyar dolar talep geldi. Getirisi yüzde 7,25 ve kupon faizi yüzde 6,95 seviyesinde gerçekleşen Şişecam’ın Eurobond’u 14 Mart 2019 tarihi itibarıyla uluslararası piyasalarda işlem görmeye başladı. Ayrıca ilk kez bir Türk şirketi Eurobond geri alım ihalesi düzenledi. Şişecam 50 milyon dolar tutarındaki 2020 vadeli Eurobond’unu geri almayı teklif etmek suretiyle yeni ihracın tutarını da yükseltmiş oldu.

    Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, gelişmekte olan piyasalarda benzer ihraçların yoğun olduğu bir haftada gerçekleştiren Eurobond ihracına gelen iki kat talebin ve beklentinin 12,5 baz puan altında gerçekleşen faiz seviyesinin küresel piyasaların içinde bulunduğu zorlu koşullar düşünüldüğünde büyük bir başarı olduğuna dikkat çekerek, “İhraç tutarının yüzde 48’i ABD, yüzde 27’si kıta Avrupası, yüzde 21’i İngiltere ve kalanı da Asya ve Ortadoğu menşeili fon ve finans kuruluşları tarafından satın alınmıştır. Uluslararası kurumsal yatırımcıların bu büyük ilgisi Türkiye ve Şişecam’a olan güvenin önemli bir göstergesidir” dedi.

    Şişecam Topluluğu tarafından yurt dışındaki kurumsal yatırımcılara yönelik olarak, 7 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirilen 550 milyon dolar nominal değerli ve 7 yıl vadeli yurt dışı tahvil (Eurobond) ihracına, 150’nin üzerinde uluslararası fon ve yatırımcıdan ihracın iki katı seviyesinde toplam 1,1 milyar dolar talep geldi. İtfa tarihi 14 Mart 2026 olan Eurobond’un yüklenim sözleşmesinin imzalanması ve Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) Tertip İhraç Belgesi’nin alınması sonrasında 14 Mart 2019 tarihi itibarıyla satış işlemleri tamamlandı. Getirisi yüzde 7,25 ve kupon faizi yüzde 6,95 seviyesinde gerçekleşen Şişecam’ın Eurobond’u uluslararası piyasalarda işlem görmeye başladı.

    “Şişecam’ın gücü ve etkin konumu bir kez daha teyit edildi”

    Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, Eurobond ihracına ilişkin yaptığı açıklamada, üç kıtada 13 ülkeye yayılan üretim faaliyetleri, 22 bin çalışanı ve 150 ülkeyi aşan satışlarıyla küresel bir oyuncu olduklarını belirterek, “Şişecam, uluslararası banka ve finans kuruluşları nezdinde her zaman kredibilitesi yüksek bir kurum olmuştur. Fonlama tabanımızın çeşitlendirilmesi ve vade yapısının uzatılması amacıyla gerçekleştirdiğimiz 550 milyon dolarlık Eurobond ihracına gelen büyük talep ve ihracın gerek yatırımcı gerekse koşullar açısından sahip olduğu yüksek kalite sayesinde Şişecam’ın üretimden gelen gücü, faaliyet gösterdiği pazarlardaki etkin konumu, sergilediği sürdürülebilir büyüme performansı ve örnek alınan mali yapısı bir kez daha teyit edilmiştir” diye konuştu.

    Şişecam’ın Eurobond ihracının yurt dışındaki tanıtımı esnasında Londra, New York ve Boston’da gerçekleştirilen toplantılarda yaklaşık 60 yatırımcı kuruluş ile görüşüldüğünü belirten Kırman, “Bu toplantılar sonucunda alınan olumlu tepkilerle, 150’nin üzerinde fondan ihraç tutarının iki katı seviyesinde toplam 1,1 milyar dolar talep gelmiştir. İhraç tutarının yüzde 48’i ABD, yüzde 27’si kıta Avrupası, yüzde 21’i İngiltere ve kalanı da Asya ve Ortadoğu menşeili fon ve finans kuruluşları tarafından satın alınmıştır. Yatırımcı tipine göre bir dağılım vermek gerekirse ise yüzde 87’sinin varlık yöneticileri, yüzde 6’sının bankalar, yüzde 4’ünün hedge fonları ve yüzde 3’nün sigorta ve emeklilik şirketlerinden oluştuğunu söyleyebiliriz” dedi.

    “Türkiye ve Şişecam’a olan güvenin önemli bir göstergesi”

    Gelişmekte olan piyasalarda benzer ihraçların yoğun olduğu bir haftada gerçekleştiren Eurobond ihracına gelen iki kat talebin ve beklentinin 12,5 baz puan altında gerçekleşen faiz seviyesinin küresel piyasaların içinde bulunduğu zorlu koşullar düşünüldüğünde büyük bir başarı olduğuna dikkat çeken Kırman, şöyle konuştu: “Şişecam tarafından ihraç edilen Eurobond, tamamı uluslararası ve kurumsal olan toplam 105 yatırımcı tarafından satın alınmıştır. Uluslararası kurumsal yatırımcıların bu büyük ilgisi Türkiye ve Şişecam’a olan güvenin önemli bir göstergesidir.”

    Türk şirketlerinin Nisan 2017’den bu yana gerçekleştirdiği ikinci en büyük ve Nisan 2018’den bu yana gerçekleştirdiği en uzun vadeye sahip Eurobond ihracına imza atmanın da ayrıca memnuniyetinin yaşandığını belirten Kırman bu konuda Şişecam ekiplerinin olağanüstü çabalarının bu sonuçlarda etkili olduğunu da belirtti.

    “İlk kez bir Türk şirketi Eurobond geri alım ihalesi düzenledi”

    Şişecam Topluluğu olarak ilk Eurobond ihracını 2013 yılında 500 milyon dolar nominal değerli ve 7 yıl vadeli tahville gerçekleştirdiklerini ifade eden Kırman, “2013 yılındaki ihraçta ülke risk primi üzerine 142 baz puan marj eklenirken, yeni gerçekleştirdiğimiz ihraçta bu kredi risk marjı 38 baz puan seviyesine kadar geriledi. Kredi riski göstergesindeki bu düşüş, Şişecam’ın uluslararası tahvil piyasası yatırımcıları nezdinde daha da artan kredibilitesi ve tahsis ettiği güvenin aktif yatırımcı ilişkileri faaliyetleriyle de desteklenmesinin bir sonucudur. Bu ihraçla bir ilke de imza attık. İlk kez bir Türk şirketi Eurobond geri alım ihalesi düzenlemiş oldu. Şişecam’ın 50 milyon dolar tutarındaki 2020 vadeli Eurobond’unu geri almayı teklif ederek, hem yeni ihracın tutarını yükseltmiş olduk, hem de 2020’de vadesi gelecek tutarı 450 milyon dolar seviyesine düşürmüş olduk” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.