DOLAR 32,3316
EURO 35,1655
ALTIN 2243,49
BIST 8718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Tapudaki toprak koruma uygulamaları netleşti

    Tapudaki toprak koruma uygulamaları netleşti
    10.12.2018
    A+
    A-

    Son olarak 6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununu ile düzenlenen uygulamalarda tapu süreci netleşti.

    Tarım arazilerinde mülkiyeti aktarıcı işlemlerde farklı uygulamalar olduğunu belirten Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Yasal düzenleme ile asgari tarımsal arazi büyüklüğü ve yeterli gelirli tarımsal arazi büyüklüğü kavramları tanımlanmıştı. Bu aşamalarda mülkiyet aktarıcı işlemler için tapu müdürlüklerinde doğrudan yapılabilecek işlemler olduğu gibi, kurumlardan görüş alınarak yapılan işlemlerde söz konusu. TKGM tarafından yapılan bilgilendirme ile bu noktadaki belirsizlikler ortadan kalkmış oldu” dedi.

    Taşınmaz İmar Planı Kapsamındaysa

    Altın Emlak Genel Müdürü “Tapuda tarımsal nitelikte olan taşınmazların imar planı kapsamında olduğunun taraflarca beyan edilmesi durumunda ise ilgili belediye yada valiliklerden talep konusu parselin planı olup olmadığı, planı varsa kullanım amacı soruluyor. Eğer taşınmazın imar planının bulunduğu ve planda tarımsal alan dışında kullanıma ayrıldığı bildiriliyorsa işlem yapılabiliyor. Eğer taşınmaz imar planı kapsamı dışında yer alıyor ise, taşınmazların devri için koşullar farklılık gösteriyor” dedi.

    Doğrudan Yapılabilecek İşlemler

    Tapu müdürlüklerinde köy yerleşik alanları içindeki alanlarda Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı hükümlerinin belirten Özelmacıklı “Taşınmazın malikinin aynı ilçe sınırları içinde müstakil veya hisseli başka bir tarımsal arazisinin olmadığı durumlarda, taşınmazı veya payını hisselendirmeden doğrudan devir yapılabiliyor. Ayrıca mirasçıların anlaşmak suretiyle tarımsal nitelikteki taşınmazları, tek mirasçıya, aile malları veya kazanç paylı aile malları ortaklığına, mirasçıların kuracağı limited şirkete veya üçüncü kişiye devir taleplerinde de doğrudan işlem mümkün. Ayrıca malikin aynı ilçe sınırları içinde paylı tarım arazilerinde, paydaşların söz konusu taşınmazdaki mevcut paylarının tamamını aynı anda bir veya birden fazla paydaşa devri halinde de il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine soru edilmeksizin işlemler karşılanabiliyor” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.