DOLAR 32,5396
EURO 34,9086
ALTIN 2426,161
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Tatilde çocuklar sosyal medyanın esiri olmasın

    Tatilde çocuklar sosyal medyanın esiri olmasın
    23.07.2018
    A+
    A-

    Sanal dünya, günümüzün en acımasız gerçeklerinden biri. Herkesin elinde bulunan telefon ve tabletler internete erişimi sınırsız kılıyor. Bu nedenle zamanının çoğunu bu mecralarda geçiren çocuklar yerine dışarıda arkadaşlarıyla vakit geçiren ve kendini doğanın özgürlüğüne bırakan çocukları görmek neredeyse imkansız durumda. Uğur Koleji PDR Koordinatörü Ferhan Uz Güçlü, çocukları sosyal medyanın olumsuz etkilerinden korumanın ve sosyalleşmesinin ipuçlarını paylaşıyor.

    Sosyal medyanın hem fizyolojik hem de psikolojik etkileri olduğunu belirten Uğur Koleji PDR Koordinatörü Ferhan Uz Güçlü, “Uzun süre bilgisayar başında vakit geçiren çocuklarda pek çok fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik problem yaşanıyor. Hareketsiz oturmak, çocuklarda bedensel bazı hastalıklara neden oluyor. Bunun dışında sosyal aktiviteler yerini sosyal medyadaki etkinliklere bırakıyor. Bu durum çocukta topluma uyum sağlama konusunda sorunlara neden oluyor” dedi.

    Sosyal medya, sosyal ilişkileri köreltiyor, hareketleri kısıtlıyor

    Sosyal medya üzerinden sohbet ediliyor, oyun oynanıyor, farklı bilgiler ediniliyor. Artık telefonların içinde bir dünya gizli. Çocuklar, dışarda zaman geçirmek yerine internette zaman geçiriyorlar. Hareket alanlarının daraldığını ve ne yapacağını bilmeyen çocukların televizyon, bilgisayar ve telefon oyunlarına yöneldiğini ifade eden Ferhan Uz Güçlü, “Çocuklar kendilerini eve kapattılar diyebiliriz. Keşfetme, öğrenme ve merak gibi temel gereksinimlerini internetten karşılıyorlar. Aileler, çocukları ile daha fazla vakit geçirmeli onları dışarıda yapılacak aktivitelere yönlendirmeli” diye konuştu.

    Tatili aktif geçirmek önemli

    Spor sadece tatilde değil her zaman yapılması gereken etkinlikler arasında yer alıyor. Tatil döneminde spor, eğlenceli bir aktiviteye dönüştürülerek çocuğun bundan keyif alması sağlanabilir. Tüm aile bir aradayken yapılacak sportif faaliyetler, hem sağlık hem de ailenin bir arada zaman geçirmesi açısından önemli rol oynuyor. Yapılacak aktivitelerin içinde heyecan, eğitici-öğretici içerikler olması gerekiyor. Doğada kamp kurma, yüzme gibi etkinlikler çocuklar için farklı olabilir.

    Ergenlik dönemine giren çocukta fiziksel değişikliklerin dışında ruhsal değişikliklerin de olduğunu belirten Ferhan Uz Güçlü, “Çocuğun bu süreçte kendini yalnız hissetmesi, ebeveynleriyle arasındaki ilişkinin kopmasına neden olabiliyor. Bu nedenle anne babanın sağlıklı iletişim kurmak ve beraber vakit geçirmek için çeşitli etkinlikler organize etmesi ve geçirilen zamanın kaliteli olmasına özen göstermesi gerekiyor” dedi.

     

     

     

    Akraba ve dost ziyaretlerini ihmal etmeyin

    Akraba ziyaretlerinin önemine değinen Ferhan Uz Güçlü, “İnternet bizleri yalnızlaştırıyor ve bazı değerlerimizi yavaş yavaş kaybetmemize neden oluyor. Akrabalar ile bir araya gelmek, hep beraber yapılacak piknik, arkadaş ve dostlarla organize edilecek bir gezi ya da akşam sohbeti hem anne babanın hem de çocuğun ruhuna olumlu etki yapacaktır. Bu sayede yakınlarla olan bağlar güçlenir, stres ve olumsuz duygular yok olur” dedi.

    Beraber vakit geçirme aile bağlarını güçlendiriyor

    Aile kavramının önemli olduğunu belirterek birlikte geçirilen kaliteli zamanın faydasına değinen Ferhan Uz Güçlü, “Anne babanın çocuklarıyla beraber geçireceği her an olumlu davranış ve tutumların gelişmesini sağlayacaktır. İçinde bulunulan topluma sağlıklı bireyler yetiştirmek, yaptığı her şey ile gurur duyulacak temiz ve ahlaklı nesiller katmak istiyorsak çocuklarla beraber kaliteli zaman geçirilmelidir. Teknoloji devrindeyiz bu nedenle çocuklarla daha fazla ilgilenmeli ve daha fazla vakit geçirmelisiniz” diyerek sözlerini tamamladı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.