DOLAR 32,4804
EURO 34,9352
ALTIN 2435,482
BIST 9716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    TDBB Bosna Hersek Üye Belediyeleri Bilgi ve Tecrübe Paylaşımı Programı tamamlandı

    TDBB Bosna Hersek Üye Belediyeleri Bilgi ve Tecrübe Paylaşımı Programı tamamlandı
    20.09.2017
    A+
    A-

    Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) tarafından Bosna Hersek üye Belediye Başkanlarına yönelik olarak 12-16 Eylül 2017 tarihleri arasında düzenlenen ‘Bilgi ve Tecrübe Paylaşımı Programı’, Ankara ve İstanbul’da yapılan sunum, inceleme ve saha gezileri ile tamamlandı. Program kapsamında, TBMM, Kalkınma Bakanı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Ankara Kalkınma Ajansı, Altındağ Belediyesi ve Keçiören Belediyesi ziyaretleri gerçekleştirildi. Program, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde yapılan Kardeş Şehirler Buluşması ve Sertifika Töreni ile tamamlandı.

    TDBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Novi Grad Belediye Başkanı Semir Efendiç Başkanlığındaki 17 kişilik heyette; Banoviçi Belediye Başkanı Midhat Husiç, Bihaç Belediye Başkanı Şuhret Fazliç, Çeliç Belediyesi Başkanı Sead Muminoviç, Doboj Belediye Başkanı Obren Petroviç, Doboj-Istok Belediye Başkanı Kemal Bratiç, Doboj-Jug Belediye Başkanı Mirnes Tukiç, Fojnica Belediye Başkanı Sabahudin Klisura, Gorajde Belediye Başkanı Muhamed Ramoviç, Iliyaş Belediye Başkanı Akif Fazliç, Konyiç Belediye Başkanı Emir Bubalo, Srebrenik Belediye Başkanı Nihad Omeroviç, Stari Grad (Sarajevo) Belediye Başkanı İbrahim Hadzibajriç, Teoçak Belediye Başkanı Tayib Muminoviç, Teşanj Belediye Başkanı Suad Huskiç, Travnik Belediye Başkanı Admir Haciemriç, Novi Grad Belediye Başkan Yrd. Zejid Şoto yer aldı.

    Programın ilk gününde Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Bakir Sadoviç’in de katılımıyla TİKA Başkanlığı ziyaret edildi. Ziyarette, Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Mahmut Çevik heyete bilgi verdi. Mahmut Çevik, TİKA’nın Bosna’ya yönelik çalışmaları hakkında bilgi vererek, projelerdeki işbirliği için TDBB’ye teşekkür etti. Çevik, TİKA olarak ekonomik işbirliğine yönelik projeleri daha fazla destekleyeceklerini belirtti.

    Heyet daha sonra, Ankara Kalkınma Ajansı’nı ziyaret etti. Ankara Kalkınma Ajansı program yönetimi birimi uzmanı Halise Uysal ajansın kurumsal yapısı, görevleri ve yerel yönetimlere yapılan destekler hakkında bir sunum yaptı. Programın ilk günü akşam saatlerinde Altındağ Belediyesi’nin dönüşüm projelerinden biri olan Altınköy ziyaret edildi ve burada Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki ile birlikte akşam yemeğinde bir araya gelindi.

    Belediye Başkanları Erol Kaya’yı TBMM’de Ziyaret Etti

    Programın ikinci gününde heyet, AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Erol Kaya’yı TBMM’de ziyaret etti. Erol Kaya heyete, 15 Temmuz darbe girişiminde Meclis’in zarar gören kısımlarını gezdirdi ve konuyla ilgili bilgi verdi. Kaya, “Eski bir belediye başkanı olarak sizleri burada ağırlamaktan onur duydum. Türkiye ve Bosna Hersek iki kardeş ülkedir. Bu iki kardeş ülkenin işbirliğinin güçlenmesi için çabalıyoruz.” şeklinde konuştu.

    Keçiören ve Altındağ Belediyeleri ile Tecrübe Paylaşımı Yapıldı

    Programın ikinci günü Keçiören Belediyesi ziyareti ile devam etti. Heyet, Keçiören Belediyesi’nin bölgedeki Doğaya Dönüş Projesi olan Gümüşdere Ihlamur Vadisi’ni gezdi ve teleferik projesini gördü. Program, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Keçiören Kaymakamı Uğur Bulut ve Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Bakir Sadoviç’in de katıldığı öğle yemeği ile devam etti. Ak, aynı zamanda Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkan Yardımcılığı görevini sürdürdüğünü de ifade ederek, “Türk dünyası ile güçlü bağlarımız var. Kardeş belediyelerimiz var. Bosna’da da kardeş belediyelerimiz var. Ayrıca Aliya İzzetbegoviç’in burada ayrı bir saygınlığı var. Bizler onun adını taşıyan anıtımızda her yıl Srebrenitsa katliamını anma programı düzenliyoruz” şeklinde konuştu. Son olarak, heyet Keçiören Aliya İzetbegoviç Parkı’nda bulunan Srebrenitsa Anıtı önünde düzenlenen Mehter takımının gösterisini izledi ve ardından anıta çelenk bıraktı.

    Programın ikinci gününde, Altındağ Belediyesi de ziyaret edildi. Heyet, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’nin yapmış olduğu “Kentsel Dönüşüm ve Coğrafi Bilgi Sistemi” konulu sunumda kentsel dönüşümle ilgili bilgi ve tecrübeleri dinledi.

    Heyet Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile TDBB’de Bir Araya Geldi
    Programın üçüncü günü İstanbul ayağında ise heyet TDBB’yi ziyaret etti ve Birlik merkezinde T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile bir araya geldi. Aynı zamanda TDBB eski başkanı ve Yüksek Danışma Kurulu üyesi olan Nihat Zeybekçi, Bosna Hersek belediye başkanlarıyla birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Bakan Zeybekçi “Bosna ile problemleri değil fırsatları paylaşmayı istiyoruz” dedi. Zeybekçi, Bosna’ya kişisel olarak ayrı bir bağlılık duyduğunu ve Bosna ile Türkiye arasındaki iyi ilişkilerin giderek arttığını kaydetti. Ayrıca, kendi bakanlığı döneminde Bosna Hersek ile ekonomik ilişkilerin iki kat artış göstermiş olduğunun altını çizdi. Zeybekçi, Bosna Hersek’in ekonomik olarak gelişmesi için bölge ülkeleri ile ekonomik ilişkilerini güçlendirmesi gerektiğini, Türkiye’nin de bu amaca yönelik köprü vazifesi gördüğünü aktardı ve buna yönelik bir çalışma olan Bosna Hersek-Sırbistan Ortak Ticaret Ofisi’ni örnek gösterdi. Zeybekçi ayrıca, yılsonuna kadar Bosna-Hersek ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalamayı hedeflediklerini belirtti.
    Kardeş Şehirler Buluşması ve Sertifika Töreni İstanbul’da Gerçekleştirildi
    Programın son günü İBB ev sahipliğinde ‘Kardeş Şehirler Yemeği ve Sertifika Töreni’ gerçekleştirildi.

    İstanbul’da gerçekleştirilen Kardeş Şehirler Yemeği ve Sertifika Törenine heyetin yanı sıra, İBB Başkanı Kadir Topbaş, Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, TDBB Genel Sekreteri Fahri Solak, Bosna Hersek İstanbul Başkonsolosu Began Muhiç, UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman’ın yanısıra, Altınova Belediyesi, Efeler Belediyesi, Silivri Belediyesi, Turgutlu Belediyesi, İzmit Belediyesi, Yalova Belediyesi, Bağcılar Belediyesi, Pendik Belediyesi, Esenler Belediyesi, Kepez Belediyesi, Tuzla Belediyesi, Ümraniye Belediyesi, Edremit Belediyesi, Selçuklu Belediyesi, Sincan Belediyesi ve Fatih Belediyesi temsilcileri de katıldı.

    Esma Sultan Yalısı’nda düzenlenen Kardeş Şehirler yemeğinde, Bosna Hersek’ten gelen TDBB üyesi Belediye Başkanlarına hitap eden İBB Başkanı Kadir Topbaş, “Bosna Hersekli misafirlerimizi 8 bin 500 yıllık tarihe sahip kıtaların buluştuğu, tarihin çeyiz sandığı İstanbul’da ağırlamaktan mutluluk duyuyorum” diyerek memnuniyetini belirtti. Topbaş sözlerini, “İstanbul’da Cumhurbaşkanımızın açtığı kulvarda, onun vizyonu doğrultusunda hizmet etmeye devam ediyoruz” şeklinde sürdürdü. İstanbul’daki projeleri anlatan Topbaş, “İstanbul’da oluşturduğumuz bilgi ve deneyimi dostlarımızla cömertçe paylaşıyoruz. Dostlarımızla soframızı paylaştığımız gibi bilgi ve deneyimlerimizi karşılıksız paylaşırız. Biz ekmeğimizi paylaştıkça bereketlendiğini bilenlerdeniz” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından heyet üyelerine katılım sertifikaları takdim edildi. Program toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

    Bosna Hersek heyeti Cumartesi günü düzenlenen İstanbul turunun ardından ülkelerine döndü.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.