DOLAR 32,4927
EURO 34,782
ALTIN 2419,631
BIST 9674,2
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Türk – Nijerya İş Forumu’nda, Hayat Kimya örnek oldu, Nijerya’ya yatırıma devam mesajı verildi

    Türk – Nijerya İş Forumu’nda, Hayat Kimya örnek oldu, Nijerya’ya yatırıma devam mesajı verildi
    03.08.2018
    A+
    A-

    DEİK Türkiye – Nijerya İş Konseyi Başkanı ve Hayat Holding Genel Sekreteri Osman Aksoy, Hayat Kimya’nın 2014’ten beri Nijerya’daki 100 milyon USD’lık yatırımları dolayısıyla edindikleri deneyimle, Nijerya’nın Türk yatırımcıları için büyük fırsatlar sunduğunu belirtti

     Türkiye ve Nijerya’dan iş dünyasının önemli temsilcilerinin bir araya geldiği Türkiye – Nijerya İş Forum’u 31 Temmuz – 2 Ağustos tarihleri arasında Nijerya’nın başkenti Lagos’da düzenlendi.

     

    Türkiye’den yaklaşık 40 firmanın katıldığı Türkiye – Nijerya İş Forum’unda iki ülke arasındaki ticaret hacminin gelecek iki yılda 2 milyar dolara çıkarılması kararlaştırıldı. Türkiye İhracat Meclisi temsilcisinin açılış konuşmasıyla başlayan toplantı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye – Nijerya İş Konseyi Başkanı Osman Aksoy, Nijerya Ulusal Ticaret, Sanayi, Maden ve Tarım Odaları Direktörü Ayolou Okuanni ve Lagos Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Saboma Ajumogobia’nın katılımıyla gerçekleşti.

    DEİK Türkiye – Nijerya İş Konseyi Başkanı Osman Aksoy aynı zamanda Genel Sekreterlik görevini de yürüttüğü Hayat Holding’in lokomotif şirketlerinden Hayat Kimya’nın Nijerya’daki yatırımlarından bahsetti. Nijerya’nın Hayat Kimya’nın globalleşme sürecinde önemli bir pazar olduğunu vurgulayan Aksoy, “Hayat Kimya olarak Nijerya’ya 100 milyon USD civarında yatırım yaptık. Lagos ve Agbara kentlerinde toplam 500 kişilik istihdam ile, Agbara’da 200.000m2 lik alanda, 2014’ten bu yana Nijerya’da, Türkiye’deki tesislerimizdeki dünya standartlarında bebek bezi ve temizlik kağıdı üretimine devam ediyoruz.  Kendi enerjisini kendi üreten fabrikalarımızda toplam 15 megawatt’lık enerji üretebilen teknolojiyi Nijerya kampüsümüze taşıdık. Merkezi konumu nedeniyle Orta Afrika bölgesinde stratejik bir nokta olan Nijerya’yı, Afrika’ya yapacağımız ihracat için bir üs olarak konumlandırıyoruz. Bebek nüfusunun 18 milyon olduğu, ortalama 6 çocuklu aile yapısı olan Nijerya pazarında 2 senede Molfix markamızla %50’lik pazar payı ile liderliğe eriştik. Herkesin kaliteli ürüne erişim hakkına inanarak devreye aldığımız bebek bezi ve temizlik kağıtları tesisimizle, Nijeryalı ailelere, dünya standartlarındaki kaliteli ürünleri sunarak rekabetçi imkanlarımızı geliştiriyoruz. Örnek teşkil ettiğimizi ve Türk yatırımcılarını Nijerya’da görmeyi umuyoruz.” dedi.

    Forumda Nijerya’nın iş potansiyelini değerlendiren Aksoy, “Batı Afrika’da yaklaşık 184 milyon nüfusa sahip önemli bir bölgesel oyuncu olan Nijerya, Batı Afrika nüfusunun yüzde 47’sini oluşturuyor ve dünyadaki en büyük genç nüfusa sahip. 36 özerk devletten oluşan bir federasyon olan Nijerya, çok etnikli ve kültürel olarak farklı bir toplum. Bol miktarda kaynağa sahip olan Nijerya, aynı zamanda Afrika’nın en büyük petrol ihracatçısı konumunda. Nijerya’da GSYIH 500 milyar dolar, kişi başına düşen GSYIH ise 2.177 dolar (2016). Dünyanın 22’nci büyük ekonomisi olarak sanayi, eğlence, tarım gibi birçok sektörde büyük fırsatlar barındırıyor” dedi.

    Nijerya’da 27 Türk firmasının hali hazırda 500 milyon dolar değerinde yatırımı olduğunu vurgulayan Aksoy, Nijerya’da resmi kayıtlı bin 200 yerleşik Türk vatandaşı olduğunu da ekledi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.