DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Türk Ytong uyarıyor: Yangın güvenliğini sorgulayın

    Türk Ytong uyarıyor: Yangın güvenliğini sorgulayın
    28.09.2018
    A+
    A-

    Yanmaz yapı malzemeleri konusunda uzman Türk Ytong, Yangından Korunma Haftası kapsamında Türkiye’de bina yangınlarının sayısında her geçen gün artış olduğuna dikkat çekti.

    Türk Ytong Genel Müdürü Gökhan Erel, yangın güvenliğindeki öncelikli amacın yangın riskini en aza indirecek tedbirler olması gerektiğine dikkat çekerek, yangının kontrol altına alınıp genişlemesine izin vermeyecek malzeme ve yöntemlerin kullanılmasının son derece önemli olduğunu ifade etti.

    Binaların yüzde 80’inde yangın emniyeti yok

    Konut sayısındaki artış, zamanla eskiyen ve bakımı yapılmayan önleyici sistemler ve denetimsizlik gibi nedenlerden ötürü Türkiye’de yangınların sayısı her yıl ortalama yüzde 10 artıyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri de yapılardaki yangın güvenliğinin yetersizliği. Bugün bina stokunun sadece yüzde 20’sinde yangın önlemleri alınmış durumda olduğu ifade ediliyor. Kalan yapıların yüzde 80 oranında maalesef yeterli yangın önlemi bulunmuyor.

    Başta yüksek katlı binalar olmak üzere tüm yapıların cephe ısı yalıtım uygulamalarında yanıcı malzeme kullanılmasının Yangın Yönetmeliği ile yasaklandığına değinen Türk Ytong Genel Müdürü Gökhan Erel,‘İstatistiklerden, 2018’in ilk sekiz ayında İstanbul’da 3 bin 341 adedi konut, 113 adedi fabrika ve 4 bin 998 adedi diğer yapı tipleri olmak üzere toplam 8 bin 452 bina yangını meydana geldiğini öğreniyoruz. Yangının ortaya çıkış nedenlerini önlemek kadar, yangının kontrol altına alınıp genişlemesine izin vermeyecek malzeme ve yöntemlerin kullanılması da hayati öneme sahiptir. Yangına dayanıksız yapı malzemelerinin kullanılması alevlerin hızla yayılmasına, zehirli gazların açığa çıkmasına ve suyla söndürmenin imkânsız hale gelmesine neden olmaktadır.”

    Cephe yangınları arttı

    “Son yıllarda cephe yangınlarında dikkat çekici bir artış görüyoruz. İnsanlar cephedeki yangınların bina içine sızmayacağını düşünüyor. Bilakis, cephe kaynaklı yangınlarda, ısı artışı çok hızlı gerçekleşiyor ve maalesef kısa sürede tüm yapı yangının etkisine giriyor. Yangınlarda ölümlerin yüzde 40 ila 60 oranında, yanıcı malzemelerin yaydığı toksik maddelerden kaynaklanan zehirli gazlar olduğu kaydediliyor. Malzeme kaynaklı yangınların can kaybı ile neticelenmesinin sebebi de bu. Vatandaşlarımızın malzeme seçimlerinde bu sebeple bilinçli tercih yapması ve yangın yalıtımını sorgulaması gerekiyor. Yüksek binalarda yangına dışarıdan müdahale etmek zor olduğu ve cephelere yangın algılama, söndürme sistemleri kurulamadığı için özellikle dıştan ısı yalıtım uygulamalarında zor yanıcı A2 sınıfı veya hiç yanmaz A1 sınıfı sertifikalı malzemelerin kullanılmasına dikkat edilmesi gerekiyor.’ dedi.

    Yangına karşı yüzde 100 dayanıklı

    Gökhan Erel ayrıca ‘Yeni ürünümüz yanmaz ısı yalıtım levhası Multipor, yangın güvenliği ve enerji verimliliği açısından önemli bir boşluğu dolduruyor. Multipor, yangına karşı yüzde 100 dayanıklı ve nefes alan bir ısı yalıtım çözümü sunuyor. Enerji verimliliği, yangın güvenliği ve yönetmeliğe uygunluk gibi konularda tüm beklentilere yanıt veren “Multipor” ile yapılarda mantolamaya alternatif yanmaz ısı yalıtımına imza atıyoruz. Bakım masrafı gerektirmeyen, yangın riski oluşturmayan, yapı ömrü boyunca her türlü zorlu hava koşullarına karşın yalıtım performansını koruyan Multipor, içeriğindeki doğal hammaddeler sayesinde tamamen mineral esaslı bir ürün olduğundan, binaların nefes almasına olanak tanıyor.’ dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.