DOLAR 32,4505
EURO 34,4821
ALTIN 2477,195
BIST 9642,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    TürkAkım kıyı geçişi çalışmaları başladı

    TürkAkım kıyı geçişi çalışmaları başladı
    23.07.2018
    A+
    A-

    TürkAkım Açık Deniz Doğalgaz Boru Hattı’nın Kıyıköy sahilindeki kıyı geçişi çalışmaları 22 Temmuz tarihi itibarıyla başladı. Kıyı geçişi çalışmaları kapsamında deniz tabanı, kıyıdan itibaren deniz açıklarına doğru yaklaşık 2,4 kilometre boyunca kazılacak. Dalga hareketlerinden ve balıkçılık faaliyetlerinden etkilenmemesi için borular kazılan güzergaha yerleştirilecek. Söz konusu çalışmanın 4 ila 8 hafta sürmesi planlanıyor.

     

    Boru hattının geçişi için en uygun güzergahın belirlenmesi ve inşaat faaliyetlerinden kaynaklanabilecek etkilerin saptanması için bağımsız uzmanlarca Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu (ÇED) hazırlandı. Raporda, kıyı geçişi çalışmalarının bölgedeki balıkçılık faaliyetleri üzerindeki etkisinin düşük, geçici ve belli bir alanla sınırlı olması öngörülüyor. Söz konusu ÇED raporu, Kıyıköy balıkçılık kooperatifi ve diğer sivil toplum temsilcileri de dahil olmak üzere Türkiye’deki çeşitli paydaşlarla yürütülen kapsamlı istişare süreci sonucunda tamamlandı. Rapor, Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2017 yılının Eylül ayında onaylandı.

    TürkAkım Sözcüsü Sander van Rootselaar konuya ilişkin açıklamasında “Proje takvimimizde doğalgaz akışının 2019 sonunda başlaması öngörülüyor. Çalışmalarımızın bu takvime uygun şekilde ilerlemesinden memnuniyet duyuyoruz. Kıyı geçişi çalışmalarımız süresince de bölge sakinlerinin yaşayabileceği rahatsızlığı asgariye indirmeye gayret edeceğiz.” dedi.

    TürkAkım proje şirketi, çalışmaları kapsamında Kıyıköy beldesinde olası etkilerin bertaraf edilmesi hedefini güdüyor. Bu kapsamda kıyı geçişi çalışmaları esnasında balıkçıların yaşayabileceği gelir kaybının giderilmesi için gönüllü olarak bir telafi planı uygulanıyor. Bu plan, Kıyıköy halkının refahının geliştirilmesi ve yerel ekonominin desteklenmesi amacıyla alınan diğer tedbirlerle beraber, TürkAkım’ın kurumsal sorumluluk ve iyi komşuluk politikasını oluşturuyor.

    Diğer yandan, dünyanın en büyük inşaat gemisi Pioneering Spirit, 26 Haziran’da yeniden başladığı ikinci hattın yapımı çalışmalarını kesintisiz olarak sürdürüyor. Rusya’nın Karadeniz kıyısındaki Anapa kenti yakınlarında devam eden kara çıkışı tesisinin inşasında son aşamaya gelindi. Tesisin bu yıl içinde tamamlanması öngörülüyor.

     

    NOT:

    TürkAkım, Karadeniz altında inşa edilerek Rusya’dan doğrudan Türkiye’ye ve devamında Türkiye’nin komşu ülkelerle olan sınırlarına uzanacak bir doğalgaz boru hattı projesidir. Boru hattı sistemini oluşturacak hatlardan ilkinin Türkiye’ye, ikincinin ise Güney ve Güneydoğu Avrupa ülkelerine doğalgaz tedarik etmesi öngörülmektedir. Her bir hattın kapasitesi 15,75 milyar metreküp düzeyindedir. Boru hattı sisteminin denizaltı kesiminin yapımı, %100 Gazprom iştiraki olan South Stream Transport şirketi tarafından gerçekleştirilmektedir.

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.