DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Turkishceramics tanıtım atağına kalktı

    Turkishceramics tanıtım atağına kalktı
    03.03.2017
    A+
    A-

    Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği (ÇCSİB), temsil ettiği sektörlerin 2016 yılı ihracat rakamlarını açıkladı. Birliğin 2016 yılında 2.75 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirten ÇCSİB Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Kayan, 2017 yılında ihracattaki düşüşün sona ermesini beklediklerini ve artışa geçmeyi hedeflediklerini söyledi. ÇCSİB bünyesindeki Seramik Tanıtım Grubu ‘Turkishceramics’ ile dünyada tanıtım atağına kalktıklarını vurgulayan Bahadır Kayan, “Dünyada ‘En iyi seramiği İtalyanlar, İspanyollar ve Türkler’ yapar şeklinde bir algı var. Türk seramiğinin dünyadaki imajının geliştirilmesine yönelik faaliyetler kapsamında bu yıl Londra’da önemli bir adım atarak, Turkish Design Center kuruyoruz” dedi.


    Üretiminde tamamen yerli kaynak kullanan ve net döviz girişi ile Türkiye’nin dış ticaret dengesine pozitif katkı yapan çimento, cam ve seramik sektörlerinin tek koordinatör birliği ÇCSİB’nin, 2016 yılı ihracat rakamlarına göre Türkiye, seramik ve çimento ihracatında dünyada 5’inci, cam ihracatında 17’nci sırada yer alıyor. 10 bine yakın üyesiyle 65 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayan ÇCSİB, 200’ün üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Sektör ihracatından çimento sektörü %19, seramik sektörü %33, cam sektörü ise %30 pay alıyor. Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri sektörünün 2016 yılında en fazla ihracat yaptığı ülkeler Almanya, ABD, İtalya, İsrail ve İngiltere olarak sıralanıyor.

    2014 yılında 3.3 milyar dolar olan Birlik ihracatı, 2015 yılında %12,6 oranında düşerek 2.9 milyar dolara geriledi. 2016 yılında ise Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri sektörünün Türkiye geneli ihracatı, 2015 yılına göre değer bazında %5,5 azalışla 2.75 milyar dolar olarak gerçekleşti.

    Seramik ihracatı değer ve miktar olarak arttı
    2016 yılında seramik sektörü ihracatı, 2015’e göre miktar bazında %6.2, değer bazında %1.3 artarak 1.8 milyon ton ve 945 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. ‘Seramik kaplama malzemeleri’nde Türkiye geneli ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre miktar bazında %9, değer bazında ise %3.5 artarak, 1.4 milyon ton ve 511 milyon dolar oldu. ‘Seramik sağlık gereçleri’ Türkiye geneli ihracat kaydı ise miktar bazında %7, değer bazında ise %9.3 artarak 127 bin ton ve 211 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

    Çimento ihracatı 498 milyon dolar
    2016 yılı Türkiye geneli çimento sektörü ihracatı bir önceki yıla göre miktar bazında %13 artarak, değer bazında ise %6 azalarak 11.4 milyon ton ve 498 milyon dolar olarak gerçekleşti. Klinker ihracatı miktarda %30, değerde ise %5 artarak 3.8 milyon ton ve 130 milyon dolar oldu.

    Cam ihracatı 792 milyon dolar
    Dünya cam üretiminde 12’inci Avrupa cam üretiminde 5’inci sıradayız. 2016 yılı Türkiye geneli cam sektöründe 678 bin ton ve792 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi. Sektör ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre miktar bazında %18.6 artmış olmakla birlikte, değer bazında %10 azaldı.

    “Dünyadaki konumumuzu daha yukarı taşımayı hedefliyoruz”
    Birlik olarak, ihracatını gerçekleştirdikleri ürünlerin uluslararası standartlara uygun kalitede, iyi fiyatla ve üstün hizmet anlayışıyla sunduklarını belirten ÇCSİB Başkanı Bahadır Kayan, “Küresel dış ticaret talebinde gözle görülür bir yavaşlama, korumacılık, içe dönme ve ürün fiyatlarında gerileme eğilimleri yaşanıyor. Dünya mal ticareti son iki yıldır üst üste küçüldü, Türkiye’nin ihracatı da buna paralel olarak son iki yıldır azaldı. Tüm bu gelişmelerden etkilenen sektörlerimizin ihracatı, 2015 yılına göre değer bazında %5,5 azalışla 2.75 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ancak 2017 yılında ihracattaki düşüşün sona ermesini ve artışa geçmeyi bekliyoruz.
    Bugün Avrupa’dan Amerika kıtasına, Orta Doğu ülkelerinden Afrika ülkelerine kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan 200 ülkeye ihracat gerçekleştiren ÇCİSB, Türkiye’nin toplam ihracatından yaklaşık %2 pay alıyor. Sektör temsilcileri olarak, dünyanın en büyük seramik, cam ve çimento üreticisi ve ihracatçıları sıralamasındaki konumumuzu daha yukarılara taşımayı hedefliyoruz” diye konuştu.

    Turkishceramics Londra’da ‘Turkish Design Center’ açıyor
    ÇCSİB altında faaliyet gösteren Seramik Tanıtım Grubu ‘Turkishceramics’in yurtdışında tanıtım merkezleri kurma kararı alan TİM AŞ’ye başvurduğunu ve Londra’da açılacak Turkish Design Center için teşvik aldığını ifade eden Bahadır Kayan, şunları söyledi: “Seramik, kalite ve tasarımın gerçekten önem arz ettiği bir iş dalı ve Türkiye, en iyi algı adına dünyada ilk 3’te yer alıyor. Dünyada ‘En iyi seramiği İtalyanlar, İspanyollar ve Türkler’ yapar şeklinde bir algı var. Türk seramiğinin dünyada imajının geliştirilmesine yönelik çalışmalar çerçevesinde Seramik Tanıtım Grubu ‘Turkishceramics’ olarak, bu yıl Londra’da önemli bir adım atıyoruz. Uluslararası pazarda bir marka haline gelen ‘Turcishseramics’ ile aslında çok entelektüel bir iş yapıyoruz. 4 yıl önce Londra’da başladığımız çalışmalarımızla, mimarlık dünyasına yönelik çok sayıda faaliyet gerçekleştirdik. Londra’daki mimarlık dünyasında Türk seramiği 4 yıl önce yüzde 6 oranında tanınırken, bu yıl bu oran yüzde 50’ye çıktı. Royal Academy of Arts’ın mimarlık programını biz üstleniyoruz. Adımıza verilen bir Royal Academy of Arts Mimarlık Ödülü var. ‘Royal Academy of Arts’ altındaki mimari projeler ve yarışmalar ‘Turkishceramics’in sponsorluğu altında gerçekleştiriliyor. Yurtdışında Türk seramiğini tanıtmak ve Türk seramiğinin itibarını artırmak için doğrudan hedef kitlelere yönelik projeler geliştiren Turkishceramics’in, işletmesini üstlendiği Turkish Design Center, mimarlık dünyasının kabul ettiği Clerkenwell’da açılacak.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.