DOLAR 32,5373
EURO 34,9489
ALTIN 2457,302
BIST 9882,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Türkiye aydınlatmada fırsatlar ülkesi

    Türkiye aydınlatmada fırsatlar ülkesi
    02.08.2017
    A+
    A-

    Aydınlatma sektöründe yaşanan teknolojik gelişmeler yurt içindeki firmaların büyümesini sağlarken yurt dışındaki global firmaların da ilgisini Türkiye’ye yönlendiriyor. Bu doğrultuda yeni pazarlar ile iş bağlantıları oluşturan ticari bir platform olan İstanbulLight, Türkiye’yi Doğu Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkeleri arasında aydınlatmanın merkezi konumuna getiriyor.

    Enerji tasarruflu LED ürünlerinin üretiminde Uzakdoğulu üreticilerle ciddi bir rekabete giren aydınlatma sektörü, pazardaki markaların ve teknokentlerin yenilikçi AR-GE uygulamaları ile öne geçmek için ciddi hamleler yapıyor. Ampulsüz LED armatürler, özellikle sokaklarda ve bulvarlarda enerji verimliliği sağlayan IOT (nesnelerin interneti) tabanlı akıllı aydınlatma sistemleri Türkiye’de geliştirilen teknolojik aydınlatma uygulamalarının başında geliyor.

    Sektör, nesnelerin interneti (IOT) ve AR-GE çalışmaları ile sürekli geliştirilen LED ürünler ile Türkiye’de büyümeye devam ederken global pazarın ilgisini de çekmeye devam ediyor. Otomasyon sistemleri ile entegre çalışarak yapıların kullanım amaçlarına uygun şekillendirilen aydınlatma ekipmanları son birkaç yılda Türkiye’deki hastane, otel, havalimanı gibi yapılarda sıklıkla kullanılmaya başlandı.

    Pazar çevreci ürünlerle büyüyor

    Özellikle belediyeler ve kamu sektörü, LED ürünlerin kullanılması yönünde gerekli altyapıyı hazırlama yönünde önemli adımlar attı. Türkiye’nin konvansiyonel ışık kaynaklarının kullanımıyla ilgili yönetmelikleri değişmeye başladı. Yeni düzenlemelerle birlikte pazarda, çevreci, enerji verimli ürünler daha da yaygınlaşacak. Şimdiden sokak aydınlatma cephesinde 15 milyon LED sokak armatürü ile büyük bir değişim var. Bütün sokak ve yol aydınlatmalarının LED ürünlerle değiştirilmesi yönünde devletin çok ciddi teşvikleri bulunuyor.

    Milyarlık projeler aydınlatma sektörüne ışık tutuyor

    Türkiye’deki büyüklüğü 2.3 milyar doların üzerinde olan aydınlatma sektörü için bir diğer fırsat ise inşaat sektörü. Projelerin henüz yapım aşamasında ve ihale sürecinde olması hem yurt içi hem de yurt dışındaki aydınlatma firmalarının ilgisini Türkiye’ye çeviriyor. İnşaatı devam eden 10.3 milyar Euro maliyetli 3.İstanbul Havalimanı ile 4.5 milyar TL’lik İstanbul Finans Merkezi projelerinin yanı sıra ihale süreçlerinde olan projeler de bulunuyor.  Önümüzdeki birkaç yılda tamamlanması planlanan toplamda 16.9 milyar dolar maliyetli Kanal İstanbul, Haydarpaşa Garı Restorasyon projesi, 3 Katlı Boğaz Geçiş Tüneli, Ataköy Yat Limanı ve Haliç Port projeleri aydınlatma sektörü için büyük bir iş hacmi yaratıyor.

    Ayrıca 2023 yılına kadar 425 bin yeni rezidans, 150 bin metrekare alan üzerine kurulması planlanan dev şehir hastaneleri, 3 büyük şehre yapılacak uluslararası kongre merkezleri, Sinop ve Akkuyu nükleer güç santralleri de aydınlatma sektörünün büyümesini destekleyecek önemli projeler arasında yer alıyor.

    Türkiye aydınlatmada bölgesel güç olacak

    Aydınlatma sektörünün 2022’ye odaklandığını söyleyen İstanbulLight Marka Direktörü Engin Er;  “Türkiye için ön gördüğümüz hedefler doğrultusunda 2007’den beri düzenlenen Led & Lighting fuarını satın alarak sektörü İstanbulLight Uluslararası Aydınlatma & Elektrik Malzemeleri Fuar ve Kongresi çatısı altında birleştirdik” dedi. Er sözlerine şöyle devam etti: “IstanbulLight, her düzenlendiği yıl katılımcı firma sayısı ve ziyaretçi sayısını arttırarak ve aydınlatmaya dair yeni segmentleri bünyesine katarak emin adımlarla ilerlemeye devam ediyor. Bu yıl, 15.000 m2 üzerinde alanda, kariyer köşesinin, aydınlatma tasarımcılığı, elektrikli malzeme ve ekipmanları ve yabancı ülke pavilyonlarının bulunduğu 200’ün üzerinde firmanın katılmasını hedefliyoruz. Böylece Türkiye’yi Doğu Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkeleri arasında aydınlatmanın merkezi konumuna getirmek için önemli adımlar atmış olacağız.

    “Life is LIGHT” mottosu ve yenilenen içeriği ile aydınlatma dünyasındaki en son inovasyon ve teknolojilerin yer alacağı İstanbulLight, Aydınlatma Türk Milli Komitesi (ATMK) ve Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği (AGİD) iş birliği ile 21-24 Eylül 2017 tarihinde İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.