DOLAR 32,3148
EURO 35,1197
ALTIN 2292,803
BIST 9052,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Türkiye aydınlatmada üretim üssü oldu

    Türkiye aydınlatmada üretim üssü oldu
    23.09.2017
    A+
    A-

    IstanbulLight 10.Uluslararası Aydınlatma & Elektrik Malzemeleri Fuar ve Kongresi, dünyanın öncü fuar şirketlerinden UBM organizatörlüğünde, AGİD (Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği) ve ATMK (Aydınlatma Türk Milli Komitesi) iş birliği ile İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açtı. 300’ e yakın firmanın katıldığı fuara, başta Türkiye olmak üzere Doğu Avrupa, Bağımsız Devletler Topluluğu ve Ortadoğu’dan ziyaretçiler yoğun ilgisi gösteriyor.

    Aydınlatma dünyasının yeniliklerine, lansmanlara ve aydınlatmada son teknolojilere ev sahipliği yapan IstanbulLight fuarında UBM İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Tığlıoğlu, Enerji Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Dr.Oğuz Can, IstanbulLight Marka Direktörü Engin Er sektörün mevcut durumu ve geleceği hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

    Avrupa ve Amerika’ya satış Türkiye’den yapılıyor

    Aydınlatma sektörünün ekonomideki payını değerlendiren IstanbulLight Marka Direktörü Engin Er, ”Aydınlatma sektörünün geçen yıl ki verilere göre, yaklaşık 1,5 milyar dolar seviyesinde hacmi var. Özellikle Uzak Doğu kökenli olmak üzere çoğu üründe ithal ağırlıklı bir sektör. Türkiye, aldığı aydınlatma parçalarını işleyerek armatür dediğimiz ürünler oluşturuyor ve buradan çevre ülkelere hatta Avrupa, Amerika’ya satmaya başladı. Avrupa’da bu ürünler artık fazla üretilmiyor kâr marjının düşük olmasından ve üretim maliyetinden dolayı yüksek marjda üretilmiyor. Türkiye artık aydınlatmada bir üretim üssü haline geliyor. Avrupa, Çin’den ürünleri sipariş ettiğinde 2 ve 2,5 ayda ulaşırken, Türkiye’den sipariş ettiğinde çok daha hızlı ulaşıyor. Aydınlatma sektöründeki ürünler çok hızlı yenilendiği için ürün Çin’den Almanya’ya geldiğinde güncelliğini kaybetmiş olabiliyor. O yüzden Türkiye’ de üretilen ürünler Avrupa’da hemen pazara sunuluyor. Aydınlatma sektörü profesyonellerini IstanbulLight fuarına bekliyoruz. Yenilediğimiz ve zenginleştirdiğimiz fuarımız teknolojinin hızlı gelişmesinden dolayı 2017 yılı itibariyle artık her sene sektörü bir araya getirecek” açıklamasında bulundu.

    850 milyon dolar yatırım ile LED dönüşümü

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Dr.Oğuz Can, “Verimlilik artış projeleri noktasında Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü olarak şu ana kadar 6.3 milyon lira doğrudan teşvik desteğimiz oldu. Bunun karşılığında geçtiğimiz son 4 yıl içinde 35 milyon liralık bir yatırım gerçekleşti. Son dönemde LED aydınlatma ile ilgili çok sayıda proje geldi. Enerji verimliliği noktasında fırsatları olgunlaştırmaya çalışıyoruz. Türkiye genelindeki kurulu gücü itibariyle şu an yaklaşık 7 milyon civarında armatürden, 330 bin kontrol noktasından bahsediyoruz. 2023’e kadar 7 milyon armatürün 2.1 milyonunu değiştirmemiz halinde 500 milyon dolar kadar yatırımı söz konusu olacak. Armatürlerin verimli aydınlatma ile dönüşmesi halinde sadece LED dönüşümü 850 milyon dolara mal olacak. Genel kontrol özellikleri ile bu dönüşüm toplamda 1.2 milyar dolarlık yatırımla gerçekleşecek.” dedi.

    UBM Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Tığlıoğlu ise, “2000’li yılların başında AGİD ve ATMK’nın ortaya koyduğu ortak vizyon ile gelişen IstanbulLight bu yıl 10.kez düzenleniyor. Amacımız İstanbul’un aydınlatma sektörünün bölgeye liderlik eden bir merkez olduğunu anlatmak, duyurmak ve tanıtmak olacaktır. Fuar öncesinde 95 farklı ülkeden 4 bin 500 aydınlatma profesyonelinin kayıt olduğu IstanbulLight fuarında özel alım heyeti programımız ile Ürdün, Kazakistan, Tunus, Bulgaristan, Kosova, Fas, Polonya, Gürcistan, Romanya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden 80 satın alma yöneticisini ağırlıyoruz” dedi.

    2,5 milyar dolarlık sektör IstanbulLight’ta

    Katılımcı profilinin ağırlıklı olarak LED ve Armatür Üreticileri, Elektrik Malzeme üreticileri, Komponent üreticilerinden oluştuğu IstanbulLight 2017’nin, Türkiye’deki pazar büyüklüğü 2,5 milyar doların üzerinde olan sektörün iş hacmine önemli katkılar sağlaması hedefleniyor.

    Ticari platform, etkinlikler ve konferanslar bir arada

    Bu yıl zenginleştirilen içeriği ile kapılarını açan IstanbulLight 2017 fuarı çerçevesinde Aydınlatma Türk Milli Komitesi’nin düzenlediği 11.Ulusal Aydınlatma Kongresi, 9 no’lu salonda Gazeteci / Yazar M.Serdar Kuzuloğlu’nun ‘Neo Aydınlanma Çağı’ konulu konuşmasıyla başladı. Aydınlatma Mühendisi Allan Ruberg gibi önemli isimler konuşmacılar arasında yer aldı.

    Aydınlatma Tasarımcısı Dalia Gallico,  İtalya ve Çin Aydınlatma Endüstrisi: Küresel Yaklaşım Bakış Açısı sunumuyla fuarın ikinci gününde sektörle buluştu.

    UBM tarafından fuar kapsamında organize edilen Türkiye’den ve yurt dışından ünlü mimar ve aydınlatma tasarımcılarının aydınlatma tasarımını her yönüyle ele alacakları IstanbulLight Aydınlatma Tasarımı Zirvesi de 23 Eylül Cumartesi gerçekleşecek. Türkiye’den Mimar Murat Tabanlıoğlu, Mimari Aydınlatma Tasarımcıları Zeki Kadirbeyoğlu, Colin Ball, Regina Santos, Patricia Yanez zirvedeki konuşmacılar arasında yer alacak. Bir yapı projesindeki bütün paydaşlar tarafından,  aydınlatma tasarımının bütün yönleriyle ele alınacağı, “Aydınlatma Tasarımı Lüks mü?” konulu panel editör Emre Güneş moderatörlüğünde 16.30’da başlayacak.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.