DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Türkiye seçimleri KİD İftarında masaya yatırıldı

    Türkiye seçimleri KİD İftarında masaya yatırıldı
    02.06.2018
    A+
    A-

    Kolejli İş İnsanları Derneği (KİD), düzenlediği iftar programında Atılım Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi ve King’s College London Politik Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Toros’u ağırladı.

    Gerçekleşen iftar programı öncesi konuşan Prof. Dr. Emre Toros “Türkiye’de Seçimler, Oy Verme Davranışı ve Seçimsel Aksaklıklar” konusunu ele aldı. Seçimler ve oy verme sürecini etkileyen davranışlara dair açıklamalarda bulunan Toros, Türkiye’nin 1946 senesinden günümüze çok partili siyaseti deneyimlediğini belirtti. Bu zamana kadar Türkiye’nin 40 seçim yaşadığına vurgu yapan Prof. Dr. Emre Toros “18 genel, 14 yerel, 7 referandum ve 1 cumhurbaşkanlığı seçimi yaşadık. Seçimin olmadığı yerde demokrasiden bahsedemeyiz” İfadelerini kullandı.

    Seçmelerin kararını birçok faktör belirliyor

    Türkiye’de oy verme davranışını etkileyen faktörlere değinen Prof. Toros, merkez-çevre anahtarının, her ne kadar gücü aşınsa da, Türkiye’deki oy verme davranışını anlamak üzere halen geçerliliğini koruduğunu söyledi. 1946’dan beri gerçekleşen seçimler incelendiğinde Türkiye Cumhuriyetini kuran kadroların tanımladığı merkezi değerleri benimseyen seçmenlerin azınlıkta kaldığını söyleyen Profesör Toros, Türkiye’deki seçmenlerin farklı oy verme motivasyonlarına da değindi. Değişik faktörlerin altını çizen Prof. Toros, geçmişe ve geleceğe yönelik iktisadi değerlendirmelerin, sağ sol ayrımlarının siyasi ve bireysel değerlerin, kitle iletişim araçlarının ve demografik faktörlerin seçmen değerlendirmeleri üzerindeki etkilerine örnekler verdi.

    Hem dünyada hem de Türkiye’de seçimsel aksaklıklar ve şiddet artıyor

    Profesör Toros, konuşmasının son kısmında ise dünyada ve Türkiye’de gözlemlenen seçimsel sorunlara dikkat çekti. Konu ile ilgili detaylı bilgiler veren Profesör Toros, Türkiye’deki örnekler üzerinden seçimsel aksaklıkların ve şiddetin demokratik işleyiş üzerindeki etkilerini açıkladı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.