DOLAR 32,5257
EURO 34,7413
ALTIN 2488,581
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Türkiye’de ilk defa “Faizsiz Gayrimenkul Sempozyumu” düzenlendi

    Türkiye’de ilk defa “Faizsiz Gayrimenkul Sempozyumu” düzenlendi
    05.03.2019
    A+
    A-

    Gayrimenkul sektörüne farklı ve özel danışmanlık hizmeti veren DRKEE Consultancy & Danışmanlık ile İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nin iş birliği kapsamında bugün Türkiye’de İLK defa  ” Faizsiz Gayrimenkul Sempozyumu ” düzenlendi.

    Birbirinden değerli akademisyenleri, bürokratları, sektör temsilcilerini   bir araya getiren sempozyumda, gayrimenkulün faizsiz oto finansmanı için alternatifler tartışıldı. Böylece sektör paydaşlarına satış kabiliyetlerini artırmak üzere çözümler geliştirmek ve ürünlerinin satışı için üçüncü tarafların kredi sunması bağımlılığından kurtarmak hedeflendi. Ayrıca sempozyum küresel çapta bir ilk olacak olan 1’inci Uluslararası Faizsiz Gayrimenkul Finansmanı ve Yatırım Kongresi çalışmaları için bir başlangıç oldu.

    Sempozyumun sunucusu ve oturum konuşmacısı DRKEE Consultancy & Danışmanlık Genel Müdürü S. Ömer İSAFÇA’nın açılışı sonrasında İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Doç Dr. Yusuf Dinç Üniversite Düzenleme Komitesi Başkanı olarak teşekkür konuşmaları ardından açılış konuşmasını yapan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, “İslam ekonomisi ve finansla ilgili lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde Arapça,İngiliz, Türkçe olmak üzere 3 farklı dilde doktora program sunduklarını aynı zamanda sektördeki en önemli eksik olan insan sermayesini geliştirmek üzere sertifika program geliştirdiklerini, ülkemize ve bölgemize bu sektörde hizmet edecek beyin gücünü yetiştirmeye çalıştıklarını” aktardı.

    Emlak Katılım Bankası’nın faaliyet izni aldıktan sonra katıldığı ilk organizasyon olan Sempozyumda, Emlak Katılım Bankası Genel Müdürü Deniz Aksu Bankanın faaliyet konusu ve yapılanması hakkında genel açıklamalarda bulundu.

    Sayın Aksu Hızlı faiz artışıyla beraber toplumun içinde bulunduğu ümitsizliğin anlamsız olduğunu Türkiye’nin gücüne güvenilmesi gerektiğini vurguladı.

    “Türkiye’de deprem gerçeği var buna göre hareket etmeliyiz ve finansman modeli geliştirmeliyiz. Bunu sermaye piyasası ürünleriyle yapmalıyız. Bir projenin geliştirilmesi ve nihayete ermesi 5 yılı buluyor. Ödeme periyodunu da 10 yıl düşünürsek, 15 yıllık bir sürece tekabül ediyor. Bu 15 yıllık süreçte her türlü piyasa riskiyle karşılaşılabilir. Döviz fiyatları,faizler artabilir. Mevcut faizsiz finansman metodunda katılım bankalarının sıkı şekilde riayet ettikleri üç tane ana prensip var.  Bunlar, anlaşmadan önce herkesin aynı koşulda olması, anlaşmadan sonra anlaşmanın kurallarının değişmemesi ve spekülatif herhangi bir işleme girilmemesi. Gayrimenkul finansmanı çerçevesinde üç tane prensibi oturtabilirsek sürdürülebilir, toplumun barış içerisinde yaşadığı bir mekanizma oluşturabiliriz. Toplumsal dayanışmayı içeren yapı tasarruf sistemleri var bunların modern halini hayata geçirebiliriz. Ürünlerin iş planı yapılıyor,stratejilerimizi geliştirdik. Paydaşlarla görüşüyoruz, yasal düzenleme gereklilikleri ortaya çıkarılıyor.

    Sektörde birçok model olduğunu söyleyen Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı İZÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Dinç ise, “Zekiyiz ve çalışkanız faizsiz finansal modelleri sektörlere ve sektörlerdeki modelleri faizsiz finans sektörüne aktarmalıyız. Reel sektör kendi finansman modellerini nasıl geliştirmeli? Üçüncü taraf krediden nasıl kurtarılmalı tartışmasından hareket ederek sempozyumu düzenledik” dedi.

    Doç Dr. Yusuf Dinç’in sektörün otofinansmanı yanında risk yönetimi için başvurabileceği Ortaklık ve Kira DBS’si, tekafül ürünleri gibi önerilere yer veren tebliğini müzakere eden İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Servet Bayındır Türkiye’de en dinamik sektörlerden birisi inşaat sektörü ve herkesin en temel ihtiyacı bir evdir. Faize bulaşmadan, helal kazançla ev sahibi olmak, vatandaşların idealidir. Sayın Dinç’in finansman teklif ettiği modellerin sektöre destek sağlayacağını ayrıca faizsiz finans ilkeleri açısından değerlendirildiğinde elverişli ürünler olduğunu dile getirdi.

    Sempozyumun 2. oturumunda ise Gyoder Başkan Vekili Gürsel Öngören, TSKB Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya  ve DRKEE Consultancy & Danışmanlık Genel Müdürü S.Ömer İsafça gayrimenkul sektörünü istatiskler ve veriler ile ortak çözüm modelleri olan yeni finans modeli gerekliliği konusunda açıklamalarda bulunarak ortak çalışma gerçekleştirmek için tekrar bir araya gelmek üzere oturumu sonlandırdılar.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.