DOLAR 32,5041
EURO 34,6319
ALTIN 2481,14
BIST 9577,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Türkiye’nin şef bıçağı nasıl olmalı?

    Türkiye’nin şef bıçağı nasıl olmalı?
    12.04.2017
    A+
    A-

    Geleneksel mutfak kültürünü günümüze taşıyıp yeniden yorumlayan Refika Birgül, bu sorunun yanıtını, kaybolmaya yüz tutmuş zanaatkârlarla arıyor. Birgül, “doğramak”, “kıymak” gibi Türklere özel mutfak alışkanlıklarında çözüm olacak “Refika’dan Bıçak & Pirge”yi 6 kuşak boyunca bıçakçılık yapan Pirge ailesiyle tasarlayıp, mutfak tutkunlarının beğenisine sunuyor.

    Şef bıçağı, satır, santoku… Şef bıçağı Avrupa’nın, Santoku ise Uzakdoğu’nun mutfakta kullandığı bıçak türleri. Fakat Türk mutfağı ne Uzakdoğu’ya ne de Avrupa’ya benzer. Sebebi; diğer tüm mutfaklarda olmayacak kadar doğrama ve kıyma işinin olması. Peki, Türkiye’nin şef bıçağı nasıl bir formda olmalı? Bu soru geleneksel mutfak kültürünü günümüze taşıyıp yeniden yorumlayan Refika Birgül ile cevap buluyor.

    Refika’dan Bıçak & Pirge bıçağı 1 buçuk yıl gibi bir sürede, Refika Birgül tarafından en ince detayına kadar tasarlandı ve uygulaması da Pirge ailesi tarafından gerçekleştirildi. Bir anlamda, Türkiye’nin milli bıçağı olmaya aday bıçak, satır ve zırhtan ilham alınarak tasarlandı ve 1879 yılından bu yana 6 kuşaktır bıçakçılık yapan bir ailenin tecrübe ve zanaatkârlığıyla mükemmel bir forma ulaştı. Yola çıkış hikâyesini “Mutfakta satır, şef bıçağı ve santoku kullanan biri olarak hepsinin özellik ve güzelliklerini barındıran bir tasarım olsun istedim. Malum çokça maydanoz kıyan, soğan doğrayan bir kültürden geldiğimizden dolayı bel kıvrımının el destekli kullanım için uygun olması çok önemliydi” diye anlatıyor Refika Birgül.
    Boyutları, çelik kalınlığı ve dengesi elin bir uzantısı gibi olması için milimetrik olarak hesaplandı ve tasarlandı. Bıçağın üzerinde bulunan Selçuklu 8 köşeli yıldız motifi ise kültürümüzden izleri günümüze taşırken son derece işlevsel bir özelliğe de sahip. Bu tırtırlı dokusuyla elma, armut gibi bıçağa yapışabilen yiyeceklerin de yapışmasını engelliyor.

    Her biri elde üretilen bıçaklar yüksek karbonlu paslanmaz çelikten tek parça olarak tasarlandı. Gül ağacından yapılan sap kısmı elde şekillendirildi. Böylelikle Türk mutfak kültürünün tüm ihtiyaçlarına mükemmel bir şekilde cevap olan ‘Refika’dan Bıçak & Pirge’ mutfakta şef gibi hissetmek isteyen herkesin kullanımına sunuluyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.