DOLAR 32,5916
EURO 35,0051
ALTIN 2453,896
BIST 9791,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Umman’da Enerji Sektörüne Yönelik 35 Milyar Dolar’lık Proje Planlanıyor!

    Umman’da Enerji Sektörüne Yönelik 35 Milyar Dolar’lık Proje Planlanıyor!

    Umman Petrol ve Doğalgaz zengini bir ülkedir.  Başkenti ise Muskat şehridir. Deniz yoluyla taşınan petrol ve doğalgazın üçte biri Hürmüz Boğazı’nda bulunan Muskat Limanı’ndan geçmektedir. Umman, bu sayede petrol ve doğalgaz ticaretinde de söz sahibi olmaktadır. Hürmüz Boğazı, Ortadoğu’daki petrol üreticilerinin, Pasifik Asya, Avrupa, Kuzey Amerika pazarlarına bağlayan stratejik bir ana damar olma özelliğini taşıyor. Suudi Arabistan, İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Irak, ham petrol ihracatının önemli bir bölümü buradan geçiyor. Katar doğalgazının neredeyse tamamı yine buradan aktarılıyor.

     

    Birçok Enerji projesi gündemde olmasıyla birlikte petrol bir anlamda ülkenin bel kemiğidir.

    En önemli yatırım projeleri aşağıda sıralanmaktadır.

    • DUQM Bölgesi Yatırımları(Rafineri, Liman vb.)  20 milyar ABD Doları
    • BP Khazan ve Makarem Petrol Kuyuları               9,9 milyar ABD Doları
    • Sohar Rafinerisi Büyütme Projesi                             2,1 milyar ABD Doları
    • TheWave Yerleşim Alanı Projesi                               1,5 milyar ABD Doları
    • Sohar Serbest Bölgesi Yatırımları                              1,1 milyar ABD Doları
    • Salalah Bağımsız Su ve enerji Santrali Projesi      1,0 milyar ABD Doları

    (Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı)

    BP’DEN 15 MİLYAR DOLAR YATIRIM

    Ülkede 21.1 Trilyon Kübik metre doğal gaz rezervi olduğu tahmin ediliyor.  Doğalgaz çalışmaları da  yapan ülke, basında yer alan haberlere göre Al Wusta bölgesi çevresinde yer alan sahalarda zengin doğalgaz kaynakları olabileceği düşüncesini taşıyor. Bu amaçla, BP şirketinin yıllar içinde bölgeye yaklaşık 15 milyar dolar tutarında yatırım yapabileceği dile getiriliyor.

    Türk Firmalarının Umman’da Gerçekleştirdiği Önemli Projeler

    • TEKFEN

    Oman – Harweel Cluster 2. Aşama İşleri, Gaz ve Petrol Boru Hattı

    (145 milyon ABD Doları)

     

    • STFA-FERNAS ORTAKLIĞI

    Hubara-Sahmah ve Sahmah-KP114 Boru Hattı Projesi

    (40,5 milyon ABD Doları)

     

     

    Körfezin En Büyük Petrol & Doğalgaz Etkinliği

    OPES –Umman Petrol ve Enerji Fuarı, 9-11 Mart 2019 tarihlerinde Umman’ın Başkenti Muskat’ta Umman Petrol ve Doğalgaz Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleşecek. 2020 yılında 12. kez kapılarını açacak olan ve 2 yılda bir düzenlenen bu fuarı geçtiğimiz yıl 17,400 m2 fuar alanında 27 ülkeden 437 katılımcı ve 13,986 kişi ziyaret etti.  Fuardan bir gün önce 8 Mart’ta başlayacak olup ve 11 Mart 2020 tarihini kadar devam edecek olan Petrol ve Doğalgaz Konferansı da düzenlenecek. 44 Oturum ile gerçekleşecek olan konferansta 150 konuşmacı 450 katılımcı yer alacak. Orta Doğu ve Batı Asya enerji ticaretinin merkezindeki Umman’da yapılacak olan ve enerji sektörü için büyük önem taşımaktadır.

     

    Fuarın Ana Sponsorları ve En Önemli Katılımcıları: Shell, Total, Bp ve Petroleum Development Oman

    Dünyanın en önemli  petrol şirketleri; Shell, Total, Bp ve Petroleum Development Oman fuarın en önemli katılımcıları ve ana sponsorudur.

    Petroleum Development Oman şirketidir. Umman’da petrol üretiminin % 90’ı doğalgaz üretiminin tamamı PDO (Petroleum Development Oman) şirketince yapılmakta olup, PDO’nun % 60 hissesi Umman devletine aittir.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.