DOLAR 32,5772
EURO 34,9926
ALTIN 2427,838
BIST 9722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Vodafone Grup Vakfı ve Girl Effect, kız çocuklarına destek için 25 milyon dolarlık fon toplayacak

    Vodafone Grup Vakfı ve Girl Effect, kız çocuklarına destek için 25 milyon dolarlık fon toplayacak
    15.10.2018
    A+
    A-

    Vodafone Grup Vakfı ve Girl Effect, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’nde bir rapor yayımladı. 25 ülkede, 13-19 yaş arası kızların mobil teknolojilere nasıl eriştiklerini ve bu teknolojileri nasıl kullandıklarını ortaya koyan rapora göre, toplumsal önyargılar kız çocuklarının mobil teknolojilere erişiminde en büyük engeli oluşturuyor.

    Vodafone Grup Vakfı ve Girl Effect ayrıca 8 ülkede 7 milyon korunmasız kız çocuğunun mobil teknolojilerle desteklenmesi için 5 yılda toplam 25 milyon dolar fon yaratılmasını hedefliyor. Hedeflenen katkının 5 milyon dolarlık kısmını Vodafone Grup Vakfı sağlayacak.

    11 Ekim2018 – Vodafone Grup Vakfı ve Girl Effect, dünyanın 25 ülkesinde 13-19 yaş arası genç kızların mobil teknolojilere nasıl eriştiklerini ve bu teknolojileri nasıl kullandıklarını ortaya koyan “Real Girls, Real Lives, Connected” adıyla kapsamlı bir rapor yayımladı. 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü vesilesiyle yayımlanan rapora göre, bu ülkelerde cep telefonu sahibi olan erkek çocukların oranı kız çocuklarının 1,5 katı iken, akıllı telefon sahibi erkek çocukların oranı kız çocuklarının 1,3 katına ulaşıyor. MIT D-Labdanışmanlığında hazırlanan raporda, toplumsal önyargılar ve diğer engeller nedeniyle kız çocuklarının mobil teknolojilere erişim ve bu teknolojileri kullanma konusunda erkek çocuklara göre daha katı kısıtlamalarla karşı karşıya kaldığı belirtiliyor.

    Vodafone Grup Vakfı’ndan 5 milyon dolarlık destek

    Vodafone Grup Vakfı ve Girl Effect ayrıca, raporun sonuçlarından yola çıkarak, 8 ülkede 7 milyon korunmasız kız çocuğunun mobil teknolojilerin gücüyle desteklenmesi için harekete geçti. Bu doğrultuda farklı iş ortakları ve fon sağlayıcılar ile birlikte çalışan Vodafone Grup Vakfı ve Girl Effect, 5 yılda 25 milyon dolara yakın fon yaratılmasını hedefliyor. Hedeflenen toplam katkının 5 milyon dolarlık kısmını Vodafone Grup Vakfı sağlayacak.

    “Kız çocukları ihmal ediliyor”

    Vodafone Grup Vakfı Direktörü Andrew Dunnett, konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi:

    “Kız çocukları ihmal ediliyor. Pek çok ülkede mobil teknolojilere erişim kız çocuklarının sağlığı, eğitimi ve gelişimi açısından önem taşıyor. Kız ve erkek çocukların mobil teknolojilere eşit erişime sahip olmadıklarını görüyoruz. Bu gerçekle yüzleşmeli ve kız çocuklarına sahip çıkarak ihtiyaçlarını karşılayacak ürün ve hizmetler geliştirmeliyiz. Bu raporla, teknoloji ve kalkınma alanında faaliyet gösteren kuruluşlar nezdinde farkındalık yaratarak ve kız çocuklarının ihtiyaçlarının karşılanmasına destek olarak Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne yönelik somut adımlar atılmasını hedefliyoruz.”

    Cep telefonunu ödünç alıyorlar

    Rapora göre, gelişmekte olan ülkelerde kız çocuklarının mobil telefonlara erişimi beklenenden yüksek. Araştırmaya katılan kız çocuklarının %44’ü bir cep telefonu sahibi iken, %52’den fazlası mobil erişim için bir cep telefonu ödünç almak zorunda kalıyor. Raporda, cep telefonları sayesinde kız çocuklarının kendilerini daha bağlantılı hissettikleri (%50), eğitime erişim sağladıkları (%47), daha az sıkıldıkları (%62), kısıtlı bilgiye daha fazla eriştikleri (%26) ve özgüvenlerinin arttığı (%20) belirtiliyor.

    Bununla birlikte, kız çocuklarının cep telefonlarına erişimi ve bu telefonları kullanım oranı, kız çocuklarının erkek çocuklarla aynı özgürlüklere sahip olmasını engelleyen negatif toplumsal normlar nedeniyle ciddi biçimde kısıtlanıyor. Araştırmaya katılan erkek çocukların üçte ikisinden fazlası (%67) bir cep telefonuna sahip olduğunu söylerken, bu oran kız çocuklarında %44’te kalıyor. Diğer yandan, erkek çocukların sadece %28’i cep telefonu ödünç alırken, bu oran kız çocuklarında %52’ye çıkıyor.

    Gündelik işlerde kullanabiliyorlar

    Nijerya, Malavi ve Tanzanya gibi ülkelerde, erkek çocuklar cep telefonlarını WhatsApp ve Facebook’ta gezinmek, internette haber taramak ya da iş bulmak gibi çokyönlü amaçlarla kullanabilirken, kız çocukları yalnızca ebeveynlerini aramak ya da hesap makinesini kullanmak gibi daha az teknoloji okuryazarlığı gerektiren ve daha basit gündelik işler için cep telefonu kullanabiliyor.

    Kurallara uymayan kız çocukları cezalandırılıyor

    Hindistan ve Bangladeş gibi ülkelerde ise toplum cep telefonu kullanırken görülen kız çocuklarına negatif tepki gösteriyor ve bu tepkinin bir sonucu olarak, ebeveynler kız çocuklarının mobil cihazlara erişimini yasaklayabiliyor. Cep telefonlarıyla ilgili kurallara uymayan kız çocukları çoğu zaman azarlama, dayak, okula göndermeme, hatta erken evlendirme gibi yöntemlerle cezalandırılıyor.

    Kız çocuklarının mobil cihaz kullanımının kısıtlanması, onların cep telefonuna ulaşmak için güvenli olmayan ve örtülü davranışlara yönelmesine neden olabiliyor. Kız çocuklarının cep telefonu kullanmak için ebeveyn iznine ihtiyaç duyduğu Kuzey Nijerya gibi bölgelerde, erkek çocuklar istedikleri zaman kız arkadaşlarına gizlice ulaşabilmek için onlara telefon veriyor. Diğer yandan, kız çocuklarının mobile erişiminin kısıtlı ve teknoloji okuryazarlığının düşük olduğu Malavi ve Rwanda gibi ülkelerde ise kız çocuklarının kendileri cep telefonları nedeniyle erkek çocuklarla temas kurmak durumunda kalarak kötü yola düşebileceklerinden endişe ediyor. Genel olarak bakıldığında, mobil cihazlara erişim konusunda kız çocuklarının önündeki en büyük engel ebeveynlerin güvenlik endişesi (%47) olurken, erkek çocukların önündeki en büyük engel ise maliyet (%60) oluyor.

    5 maddelik manifesto

    Vodafone Grup Vakfı ve Girl Effect, rapordan hareketle, teknoloji ve kalkınma alanında faaliyet gösteren kuruluşlara, kız çocuklarının mobil teknolojilere erişimini engelleyen toplumsal baskıların tanınması ve savunmasız durumdaki bu çocukların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik mobil ürün ve hizmetler geliştirilmesi yönünde çağrıda bulundu. Bu kapsamda, “Kız Çocukları ve Mobil Cihazlar” konulu 5 maddelik bir manifesto da yayınlayan Vodafone Grup Vakfı ve Girl Effect, ilgili sektörleri, mobil cihaz kullanımındaki cinsiyet uçurumuna bütünsel bir çözüm bulunması, dijital çağ okuryazarlığının yeniden yazılması, online ortamda korunmaya yönelik tasarımlar geliştirilmesi, hem erkek çocukların hem de yetişkin erkeklerin çözümün bir parçası haline getirilmesi ve kız çocuklarına yeni dijital ufuklar kazanma ve birlikte yaratma konularında destek verilmesi için harekete geçmeye davet etti.

    800 bini aşkın kadının hayatına dokundu

    Tüm dünyada teknolojinin gücüyle fark yaratmayı hedefleyen Vodafone Grup Vakfı,sağlık, eğitim ve afet yardımı gibi alanlarda teknolojiden yararlanarak toplumsal fayda sağlamaya odaklanan projelere destek veriyor. Vodafone’un faaliyet gösterdiği ülkelerde pek çok global ve lokal sosyal yatırım projesine imza atan Vodafone Grup Vakfı, bugüne kadar, hamile kadınlara yönelik acil ulaşım hizmeti, obstetrik fistül hastası kadınlar için ameliyat desteği, kadınlar için doğum öncesi ve sonrası sağlık hizmetleri, HIV pozitif anneler ve çocukları için test ve tedavi hizmetleri gibi çeşitli programlarla 800 bini aşkın kadın ve kız çocuğunun hayatına dokundu.

    Girl Effect, 66 ülkede 48 milyonu aşkın kişiye ulaştı

    Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Girl Effect, 2004’ten bu yana kız çocuklarının güçlendirilmesi hedefiyle faaliyet gösteriyor. Bugüne kadar 66 ülkede 48 milyonu aşkın kişiye ulaşan Girl Effect, kız çocuklarına erişmek için gençlik markalarını ve milyonlarca gencin sevdiği ve etkileşimde bulunduğu mobil platformları kullanıyor. Girl Effect, kendini ifade etme, kendine değer verme ve sağlıklı ilişki kurma konularında kız çocuklarına yardımcı oluyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.