DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Yapex Fuarı tarihleri belli oldu: 6-7-8 Kasım

    16.07.2019
    A+
    A-

    YAPEX Restorasyon, Kültür Mirası ve Koruma Fuarı bu yıl gündem başlığını “Kentsel Korumada Kültür Mirası” olarak belirledi. Fuarda kent dokusu içinde yer alan miras alanlarındaki yeni koruma yaklaşımlarına dikkat çekilecek. Antalya’da düzenlenecek olan fuar, 6-7-8 Kasım tarihlerinde 9’uncu yılını kutlayacak.

    Tarihi Kentler Birliği (TKB) desteği ve ÇEKÜL Vakfı işbirliğiyle Akdeniz Tanıtım tarafından düzenlenen YAPEX Restorasyon, Kültür Mirası ve Koruma Fuarı bu yıl 9’uncu kez düzenlenecek. Geçmiş yıllarda değişik kesimlerin içten destekleriyle verimli ve kalıcı sonuçlara ulaşarak, kendine özel bir alan açan YAPEX Fuarı, edinilen deneyimlerin ışığında yeni hedeflere yöneliyor. Bu yıl 6-7-8 Kasım 2019 tarihleri arasında Antalya Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde “Kentsel Korumada Kültürel Miras” teması ile düzenlenecek YAPEX Restorasyon, Kültür Mirası ve Koruma Fuarı, bize miras kalan değerleri koruma konusunda gündem yaratmayı hedefliyor.

    Kültürel miras, TKB’nin gündemine her yıl farklı bir başlıkla girmeye başladı. Kırsal miras, arkeolojik miras, endüstri mirası, Cumhuriyet mirası, müzeler gibi koruma başlıkları çoğaldıkça, yeni yaklaşımlar ve yönetim modellerine olan ihtiyaç da arttı. Bu yılın öncelikli çalışma konusu olarak belirlenen “Kentsel Korumada Kültürel Miras” başlığı, sorumlusu olduğumuz zengin mirası korurken izleyeceğimiz yönetim modelleri ve stratejileri, tarihi kentlerin ana gündemi haline getiriyor. ÇEKÜL Vakfı ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, “Ülkemizde son yüzyılda doğal ve kültürel varlıkların korunmasında değişik kesimlerin ortak bir çizgide buluşmaya başlaması, yılların yanlışlarının hızının bir oranda yavaşlamasını ve görünür bir değişimi sağlamıştır. Burada doğal mirastan kültürel mirasa, eğitimden örgütlenme ve tanıtıma uzanan çok boyutlu bir yaklaşım, köklü değerlere ilgiyi biraz olsun artırmış bulunuyor. Geleneksel çarşılardan konutlara, sokak dokularına; kent bütününden havza, bölge ve tüm ülkeyi sarmaya başlayan ve ortak işbirliklerini içeren bu yaklaşımlar, özellikle Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı ile Tarihi Kentler Birliği tarafından artık kaçınılmaz bir sorumluluğa dönüştürülmüş bulunmaktadır. Yerel yönetim ve dinamiklerin varlığını dikkate alan bu girişimlerin hiç kuşkusuz yeni buluşmalara gereksinimi vardır. Fuar bu yıl, kültürel varlıkların doğru değerlendirilmesinin gerekliliğini vurgulayarak, tüm kesimleri katkıya çağırmaktadır” diyerek kentsel korumada kültürel miras başlığının düşünsel altyapısını açıklıyor.

    TKB Koruma Özendirme Yarışması, Sergisi ve Paneller

    YAPEX Restorasyon, Kültür Mirası ve Koruma Fuarı, her yıl olduğu gibi bu yıl da Tarihi Kentler Birliği Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması ile paftaların yer aldığı sergiye ev sahipliği yapacak. Ayrıca ana temada düzenlenen paneller, fuarın yapı taşlarından biri olan ve düzeyi her geçen yıl artan stant tasarımlarıyla, tarihi kentler de YAPEX Fuarı’nda yerini alacak. Fuar süresince bir araya gelerek fikir ve bilgi alışverişinde bulunacak olan tarihi kentler, fuar aracılığıyla birikimin yaygınlaşması ve kimlikli kent kavramının oluşmasında, uygulamaya dönük örneklerin paylaşılması için en uygun zeminde buluşuyor.

    YAPEX Fuarı’nın gündem başlığının önemli bir boşluğu doldurduğunu dile getiren Prof. Dr. Metin Sözen, “Yıllardır ulusal-uluslararası boyuttaki toplantılarla sürdürülen, sonuçları yayımlanarak yaygınlaştırılan, ardından onarımlar-düzenlemelerle yeni nitelikler kazanan bu hassas konunun gündemde tutulması, hepimiz için kaçınılmaz sorumluluk” diyor ve tarihi bir çalışmaya işaret ediyor: “ÇEKÜL Vakfı’nın 30, TKB’nin 20, YAPEX Fuarı’nın ise 10’uncu yılına hazırlandığı bu dönemde, yeni atılımlara bu tür girişimler önemli katkı sağlayacaktır.”

     

    YAPEX FUARI TARİHLERİ BELLİ OLDU ile ilgili görsel sonucu

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.