DOLAR 32,5905
EURO 34,8589
ALTIN 2492,529
BIST 9703,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde de Bosch Rexroth teknolojisi var…

    Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde de Bosch Rexroth teknolojisi var…
    24.07.2017
    A+
    A-

    Bosch Rexroth: Güvenilir köprüler için güvenilir ortak

    Türkiye’nin son dönemdeki gurur projelerinden Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde kullanılan boyuna mukavemet elemanlarının hassas büküm işi, Bosch Rexroth Ana Bayisi Rota Teknik tarafından yapıldı.

    İstanbul Boğazı’nın üçüncü kez birbirine bağlayan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün çelik tabliyelerinin üretimini üstlenen Gemak Grubu, Hyundai Grubu’nun alt taşeronu olarak 3 farklı tesiste toplamda 47 bin ton ağırlığındaki 59 adet çelik tabliye üretti. Tabliyelerin teslimatı, Gemak tarafından yine bu projeye özel olarak inşa edilen NETA gemisiyle yapıldı ve montaj sahasında teslimat işlemi gerçekleştirildi.

    Bu üretim sürecinde Bosch Rexroth Ana Bayilerinden Rota Teknik, projede kullanılan Roller Preslerin modernizasyon işini üstlenerek, hassas ve sağlam üretimin gerçekleşmesini sağladı.

    Alt bölümde elektrik motoru tahrikli iki adet merdane ve üst bölümde tahriksiz bir adet merdane vasıtasıyla çeşitli bükümleri yapabilme yeteneğine sahip olan Roller Presler, aynı zamanda alt bölümdeki tahrikli motorlar kilitlenip, sisteme erkek-dişi kalıplar akuple edildiğinde prese abkant özelliği de kazandırabiliyor. Bu projede, hidrolik ve elektrik modernizasyonu, istenen amaçlara göre ilk kez yapılan presin uzunluğu 14 metre olup, 1.500 ton-f presleme kuvvetine sahip bulunuyor.

    Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün inşaatında tabliyeler için gerekli olan hassasiyet düşey eksende, büküm için girilen komut strok değerine ± 20 mikron olarak gerçekleştirilmesi talep edilmiş, ancak mevcut presin hidrolik ve elektrik kontrol ekipmanları bu hassasiyeti sağlamak için başlangıçta yetersiz kalmıştı. Rota Teknik tarafından gerçekleştirilen bu modernizasyon işiyle 1969 üretimi olan presin tüm hidrolik ve elektrik sistemi tamamen soyularak son teknoloji yeni ürünlerle donatıldı ve devreye alma sonucunda uzak ve yakın kolonların pozisyonlanmasında ± 6 mikron hassasiyete başarıyla ulaşıldı. Bu hassasiyeti sağlamak için SSI ara birimli pozisyon sensörleri ve çift eksen için özel olarak tasarlanmış Rexroth kontrolörler ile servo karakteristikli oransal valfler kullanıldı. Ayrıca eski sabit deplasmanlı pompalar A4VSO serisi değişken deplasmanlı pompalarla değiştirildi.

    İşletmeye geri dönüşü çok hızlı

    Bosch Rexroth yetkilileri, bu projede olduğu gibi ilk yatırım maliyetlerinin yüksek olduğu büyük çaplı makinelerin kontrol sisteminde yapılacak olan iyileştirmelerin işletmeye geri dönüşünün çok hızlı olduğunu vurguladı. Verilen bilgiye göre, özellikle mekanik sistemde çok büyük bir sorun yoksa hidrolik ve elektrik sistem modernizasyonları enerji tasarrufu, ilk yatırım maliyetlerinin düşürülmesi, hassasiyette artış gibi birçok fayda sunuyor. Ayrıca, oransal/servo uygulamalarla yapılan bu iyileştirmeler üretim verimliliği açısından çok faydalı sonuçlar yaratıyor. Bu tarz bir modernizasyon söz konusu olduğunda başlangıçta ve öncelikle mevcut hidrolik, mekanik ve elektrik sisteminin çok iyi gözden geçirilmesi gerekiyor.

    Bosch Rexroth Türkiye Hakkında

    Bosch Rexroth AG’nin Türkiye’deki faaliyetleri 1976 yılında Hidropar A.Ş. adıyla başlamış ve Mayıs 2001’den itibaren,  adıyla devam etmiştir. Gebze’deki satış ofisi ve Bursa’daki seri üretim fabrikasıyla bugün, 120.000 m2’lik bir alan ve 1.000’e yakın çalışan sayısına ulaşmıştır. Bosch Rexroth A.Ş., Gebze’deki tüm satış öncesi ve sonrası mühendislik çalışmalarıyla birlikte sistem tasarım, montajı ve testi, satış sonrası eğitim ve saha servis hizmetleri vermektedir. Bursa’daki seri üretim tesisinde hidrolik uygulamalarda kullanılan valfler ve hidrolik pompalar üretilirken, üretim hacminin %90’undan fazlası Avrupa ve dünya pazarlarına ihraç edilmektedir.

    Bosch Rexroth’un ekonomik, hassas, güvenilir ve enerji tasarrufu sağlayan tahrik ve kontrol teknolojileri her boyuttaki makine ve sistemi hareket ettirebilir. Şirket yenilikçi bileşenlerin yanında müşteriye özel entegre otomasyon çözümleri ve hizmetleri geliştirmek için Mobil Uygulamalar, Makine Uygulamaları ve Mühendisliği ve Fabrika Otomasyonu pazar segmentlerindeki global uygulama deneyimini bir araya getirmektedir. Bosch Rexroth müşterilerine hidrolik, elektrikli tahrik ve kontrol, dişli teknolojileri ve doğrusal hareket ve montaj teknolojilerini tek kaynaktan sunmaktadır. 80’i aşkın ülkedeki lokasyonları ve globalde 29.500 çalışanıyla 2016 yılında yaklaşık 5 milyar avro ciro gerçekleştirmiştir.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.