DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Yeni derinlik yasağı Marmara Denizi’nde de uygulanmalı

    Yeni derinlik yasağı Marmara Denizi’nde de uygulanmalı
    03.10.2019
    A+
    A-

    Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanlığı, su ürünleri avcılığı sirkülerinde yeni düzenlemeye gitti. Düzenleme kapsamında Karadeniz’de gırgır ağları ile avcılık limiti  1 Eylül-15 Aralık arası 24 metreden 18 metre derinliğe düşürüldü. Bakanlığın aldığı karar ile ilgili açıklamada bulunan Kocaman Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman, kararın yerinde olduğunu ancak bu kararın Marmara Denizi’nde de uygulanmasının küçük gırgırlar için önemli olacağının altını çizdi.

     

    Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanlığı yayınladığı ilave sirkülere göre; sığ sularda gırgır ağları ile avcılık limitleri sonbahar mevsiminde esnetildi, deniz patlıcanının ise Bakanlığın belirlediği kota kadar avlanabileceği açıklandı.

     

    Yeni düzenlemeyle ilgili açıklamada bulunan Kocaman Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman,  alınan kararların yerinde olduğunu ancak bu esnetmenin Marmara Denizi’nde de uygulanmasının yerinde bir karar olacağını söyledi. Kocaman, “Bugünkü alınan ilave kararlar hepimizin beklediği kararlardı. Ancak balıkçılığımızı ve çoğu kişiyi ilgilendiren asıl konu derinliğin 24 metreden 18 metreye çekilmesi kararının sadece Karadeniz’de değil,  Marmara Denizi’nde de uygulanmasıdır.  Her zaman söylediğimiz gibi “Denizlerin Korunması” konseptine geçilmesi ve bu kapsamda çalışmaların yürütülmesi gerektiğini savunuyoruz. Çünkü artık sadece 4.5 aylık gırgır yasağıyla bu işin çözülmediği ortada. Bununla sektörün tüm bileşenleri olarak yüzleşmemiz lazım” dedi.

     

    “Göçen balıklar için 18 metre yerinde bir karar”

    Bu sene havaların soğumasıyla birlikte Karadeniz’de lüfer ve çinekop beklentisinin oldukça fazla olduğunu ve bu nedenle 18 metre kararının zamanlamasının da yerinde olduğunu aktaran Kocaman,

    aynı zamanda balık bolluğunun fiyatları da aşağı çekeceğini ekledi. İstanbul Boğazı’nın Karadeniz girişinin uzatma ağlarına kapatılması gerektiğini söyleyen Kocaman, ilgili bölgenin balıkların göç yolu olduğunu ve bu durumun özellikle palamut gibi balıkların göçünü engellediğini ifade etti.Ayrıca çinekop ve lüferin Boğaz’da yapılan kaçak trol avı tehdidi altında olduğu belirtti. Bilhassa iç deniz olan Marmara’da birkaç yıla yayılacak bir planlama ile avlanacak teknelere boy sınırlaması ve hamsiye de avlanma kotası getirilmesini bir diğer çözüm önerisi olarak sunan Kocaman, denizde en mağdur kesimin ise kıyı gırgırları olduğunu dile getirdi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.