DOLAR 32,3004
EURO 35,1599
ALTIN 2243,734
BIST 8718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Yurt fiyatları 250 TL ile 1.000 TL arasında değişiyor

    Yurt fiyatları 250 TL ile 1.000 TL arasında değişiyor
    31.08.2017
    A+
    A-

    Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından, öğrenciler için kiralık ev ve yurt maratonu başladı. Devlete ait yurtlarda yer bulamayan öğrenciler, aileleriyle birlikte kiralık ev ve özel yurt arayışına girdi. Hürriyet Emlak verilerine göre, özel yurtların fiyatları 250 TL ile 1.000 TL arasında değişiyor. Tek kişilik odadan 7’den fazla kişinin kalabileceği odalara kadar farklı alternatiflerin bulunduğu özel yurtlarda, hizmet çeşitliliği ve oda paylaşımına göre fiyatlar 1.000 TL’in üstüne de çıkabiliyor. Ancak oda fiyatları marjı 500 TL ile 1.000 TL arasında yoğunlaşıyor. İstanbul’da öğrenciler daha çok Beşiktaş, Şişli, Fatih, Avcılar, Kadıköy ve Bakırköy gibi ilçeleri tercih ediyor. Türkiye genelinde öğrenciler, kiralık evler için 500 ile 1.000 TL arasında bütçe ayırıyor.

    Üniversiteye giriş sınavlarını başaran öğrenciler için kiralık ev ve yurt telaşı başladı. Öğrencilerin yardımına ise özel yurtlar yetişiyor. Üniversite sınav sonuçlarının açıklamasının ardından, yurt ilanları peş peşe gelmeye başladı. Hürriyet Emlak üzerinden 650’ye* yakın yurt ilanı verilirken, yurt aramaları en çok arananlar listesine girdi.

    Kadın öğrenci yurtlarına ilgi büyük

    Hürriyet Emlak verileri incelendiğinde İstanbul, Ankara, İzmir ve Eskişehir’de özel yurtların yoğunluğu dikkat çekiyor. Verilere göre bu illerdeki kadın öğrenci yurtları, erkek öğrenci yurtlarının iki katı. İlanlarda 412 kadın öğrenci yurdu görünürken, erkek öğrenci yurtlarının sayısı ise 212 oldu.

    Öğrenci yurtlarındaki fiyat marjı oldukça geniş. Aylık 250 TL’ye de yurt var, 1.000 TL’ye de. Hatta hizmetteki çeşitliliğe göre bu fiyat 1.000 TL’nin üzerine bile çıkabiliyor. Yurtlarda tek kişilikten başlayan, 7 ve üzerinde kişinin kalabileceği çok sayıda alternatif bulunuyor. Fiyatları asıl belirleyen unsur da oda paylaşım sayısı. 7 ve üzerinde kişinin aynı odayı paylaşması durumunda fiyatlar 250 TL’ye, sayı azaldıkça da fiyatlar 1.000 TL’ye doğru ilerliyor. Fiyatların en yoğun olduğu marj ise 500 TL ile 1.000 TL arasında. İstanbul ve Ankara’daki yurtlarda tek kişilik bir odanın fiyatı ortalama 750 TL ile 1.000 TL arasında değişiyor.


    İllere göre öğrenci tek kişilik oda fiyatları

    İlFiyat Aralığı
    İstanbul750-1.000 TL
    Ankara750-1.000 TL
    İzmir500-750 TL
    Bursa250-500 TL
    Eskişehir250-500 TL

    Öğrenciler konut fiyatlarını yukarıya çekiyor

    Hürriyet Emlak verilerine göre, Türkiye genelinde yurt yerine kiralık eve yerleşmeyi tercih eden öğrenciler, maksimum 1000 TL’ye kadar kiralık ev arıyor. 2016 yılında yapılan aramalarda ise kiraları maksimum 950 TL olan evlerin daha çok arandığı görülüyor. Devlet yurtları ya da özel yurtlar için elini çabuk tutanlar barınma sorununu hallederken, evde kalmak isteyen ya da kiralık ev tutmak zorunda kalanların ceplerinden sadece ev için 500 TL ile 1.000 TL çıkıyor. Kampüse yakın lokasyonlarda ikamet etmeyi tercih eden öğrenciler için bu rakam daha da artıyor. Öğrencilerin talepleri de kiralık konut fiyatlarını yukarıya çekiyor. Kiralar, dairelerin nitelikleri arttıkça, toplu ulaşıma ve merkeze yakınlaştıkça yükselmeye başlıyor. Hâl böyleyken, büyük illerdeki merkez ilçelerde uygun fiyata ev bulmak zorlaşıyor.

    İstanbul’da öğrenciler ulaşım ve kampüse yakınlık nedeniyle en çok Beşiktaş, Şişli, Fatih, Avcılar, Kadıköy, Bakırköy gibi ilçeleri tercih ediyor. Ankara’da ise Bahçelievler, Ümitköy, Sincan, Balgat gibi bölgeler daha çok tercih ediliyor.

    Hürriyet Emlak Genel Müdürü Hakan Çelik, konuyu şöyle değerlendiriyor: “Öğrencilerin yoğun olarak yurt arayışında olduğu bir dönemdeyiz. Bu durumu yatırımcılar için büyük bir avantaj olarak değerlendiriyoruz. Öğrenciler, emlak piyasasına biçim veriyor. Geçtiğimiz ay 1.000 TL olan bir konutun kira bedeli, üniversiteye giriş sınavlarının açıklanmasıyla birlikte 1.500 TL’ye kadar çıkabiliyor. Fatih, Avcılar, Bahçelievler, Üsküdar, Kadıköy, Bakırköy, Beşiktaş gibi ilçelerde bir yoğunluk söz konusu. Öğrenciler dışında piyasayı canlandıran başka etmenler de var. Haziran ve Temmuz ayları, tayin ve atamaların yapıldığı aylar olduğu için her yıl olduğu gibi bu yıl da hızlı talep artışı gözlemliyoruz.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.