DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Yüzyıllar boyunca müzik mimariyi nasıl etkiledi?

    Yüzyıllar boyunca müzik mimariyi nasıl etkiledi?
    05.03.2020
    A+
    A-

    Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından ilk kez 2010 senedinde verilen ve Türkiye’nin mimarlık alanındaki ilk seyahat bursu olma özelliğini taşıyan Arkitera Seyahat Bursu 2017’den itibaren Geberit sponsorluğunda düzenleniyor. Seyahat Bursu’nu 2019 yılında kazanan isim olan  Alihan Sağlam, “Come prima / Önceki Gibi” başlıklı rotasını tamamladı. Yüzyıllar boyunca dünya üzerinde var olan müziğin, mimariyi etkileme biçimlerini dört ülkede inceleyen Sağlam, “Araştırmalarım sonucu fark ettiğim en önemli konu; dönem anlayışları. Mimariye bir anlayış yansımadan önce bunları öncelikli olarak müzikte görmeye başlıyorsunuz” dedi.

    2017’ yılından itibaren  Geberit sponsorluğunda  düzenlenen ve Türkiye’nin mimarlık alanındaki ilk seyahat bursu olan Arkitera Seyahat Bursu,  genç mimarlık öğrencilerini desteklemeye devam ediyor. Geberit’in eğitime verdiğin önemi de gözler önüne seren burs, geleceğin mimarlarının gelişiminde önemli bir rol üstleniyor.  Bu senenin bursiyeri Alihan Sağlam ise  “Come prima / Önceki Gibi” başlıklı rotasını geçtiğimiz günlerde tamamladı.

     

    Sağlam: Dönem anlayışları çok değişken

    “Mimarlık ve inovasyon” temasını “Come prima / Önceki Gibi” başlıklı rotasıyla müzik ile mimarlık arasındaki ilişki üzerinden irdeleyen Sağlam, dört ülkede dört farklı yapıyı inceledi. Mimarlık okumaya başladığından beri, müzik ile mimarlık arasındaki ilişkinin neler olabileceğini ve nasıl ilişki kurabileceği hakkında çalıştığını söyleyen Sağlam, “Araştırmalarım sonucu fark ettiğim ve bana göre en önemli konu; dönem anlayışları. Mimariye bir anlayış yansımadan önce bunları öncelikli olarak müzikte görmeye başlıyorsunuz. Aslında 17.yy sonrasında müziğe verilen önem artıyor. Öncesinde düşünceleri ve duyguları anlatmak için edebiyat, resim gibi sanat dalları daha yoğun kullanılırken sonrasında müziğin de güçlü yönleri keşfediliyor” dedi.

     

     “Müzik, insan ile eş zamanlı yaşayan ve değişen bir kavram olarak yorumlanabilir

    Okuduğu dönemden bugüne müzik ile mimarlık arasında nasıl ilişki kurulabileceğini, nerede belirginleşip, nerede birbirine dokundukları üzerine çalıştığını aktaran Alihan Sağlam,Müzik ile mimarlık, arasındaki ilişkinin araştırmalarım sonucu fazlasıyla benzeştiğini gördüm.  Bu iki alanın birbirinde ayrı hareket edemeyeceği gibi, bu pratikler iyice araştırıldığında inovasyona öncülük edilebilecek potansiyele sahip olduğunu düşünüyorum. ”

     

    “Çektiğim fotoğraflar üzerinden tekrar eskiz denemeleri yaptığımda bile yeni formlar buluyorum”

    Seyahat sonrası “Come prima / Önceki Gibi” projesini destekleyen ana unsurların müzikler, eskizler, görseller ve yazılımlar olduğunun altını çizen Sağlam, “Çektiğim fotoğraflar üzerinden tekrar eskiz denemeleri yaptığımda bile yeni formlar buluyorum. Bu formların araştırmalarını yaptıktan sonra anlayışlarını, anlayışlardan sonra ise müziğe ve mimariye nasıl yansıdığını daha iyi keşfediyorum. Seyahat ile birlikte gördüğüm yapıları detaylı bir şekilde incelemek projeyi daha da güçlendiriyor.”

     

    Müzik ve fotoğraf bir arada…

    Sunumunda öncelikli olarak gezi sırasındaki deneyimlerinde hissettiği duygu ve düşünceleri pekiştirmesi için müzik ile eş zamanlı bir çalışma gerçekleştirmek istediğini söyleyen Alihan Sağlam, seyahat sırasında çizdiği eskiz ve fotoğrafların bunu tamamlayarak iyi bir şekilde anlatacağını söyledi. Sağlam, bugüne kadar gerçekleştirdiği araştırmalarının ve deneyimleri de görsel kimliğe dönüştürdüğünü, böylelikle dinleyiciler ile birlikte çalışmasının işitselliğini fark etmeye çalışacaklarının altını çizdi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.