DOLAR 32,5979
EURO 34,8122
ALTIN 2496,956
BIST 9472,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Zeytin enerjisini güneşten alacak

    Zeytin enerjisini güneşten alacak
    17.09.2017
    A+
    A-

    Türkiye’nin yenilenebilir ve temiz enerji kaynakları arasında güneş enerjisi çok önemli bir potansiyele sahip. Ancak 2016 sonu itibarıyla 78 bin 500 megavat kurulu güç içinde güneş enerjisi 860 megavat ile sadece yüzde 1’lik pay alabildi. Almanya bizden yüzde 60 daha az güneş alırken, bizden 46 kat daha fazla güneş enerjisi elde edebiliyor. Enerji Bakanlığı, güneş enerjisi potansiyelinden faydalanmak için bu yıl dünya çapında ilkleri barındıran Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalelerini başlattı. YEKA gibi dev yatırımların yanısıra, apartmanlar, siteler, fabrikalar, hastaneler, turizm tesisleri, kamu binaları hepsi güneş enerjisiyle kendi elektriğini kendi üretebilir. Bunun bir örneği Fora Zeytin’in Balıkesir’in Havran ilçesinde bulunan tesisi.

    Dünyanın en büyük zeytin işleme tesisi iddiasındaki fabrikanın çatısı güneş panelleri ile donatılmış, yakında tüm enerjisini güneş panellerinden karşılamaya hazırlanıyor. Fora Zeytin Genel Müdür Efe Yazıcı, “Güneş enerjisi sistemi ile sınırsız enerji kaynağı olan güneşten faydalanarak ihtiyacımız olan elektrik enerjisini kendimiz üreteceğiz. Aylık 40 ila 50 bin TL elektrik faturası geliyordu. Sistemden sonra bu rakamın 45 binden 15 bin TL’ye düşmesini planlıyoruz. Yüzde 75 oranında elektrik faturamız düşecek. Ayrıca çevreye duyarlılık açısından da güneş enerjisine dönme kararı aldık” diyor.

    Tüketicinin gönlünü fethedebilir

    Güneş enerjisi uzmanı ve SolarBaba Platformu’nun kurucusu olan Ateş Uğurel, söz konusu yatırımın Fora’nın marka değeri açısından da değer taşıdığını savunuyor ve “Hem ucuz elektrik elde edecek, hem de bunu pazarlama unsuru olarak da kullanabilir ‘bizim zeytinlerimiz güneş enerjisi ile üretilmiştir’ diye. Güneş enerjisi ile üretilmiş ürün itibar getirecek” diyor.

    Kullanamadığımız elektriği şebekeye satacağız

    Yazıcı, fabrikayı kurdukları güneş panellerinin sayısını artırmak istediklerini söylüyor. İlk başta 3 megavatlık bir proje düşündüklerini, daha sonra 1 MW’a indiklerini fakat 600 kW için izin alabildiklerini aktaran Yazıcı, “600 kilovat şu anda elektrik ihtiyacımızı karşılıyor ama beş yıllık yaptığımız planlarda karşılamıyor. Ancak daha fazla izin çıkıp çıkmayacağı henüz net değil. Bizim sistemimiz şebekeye bağlı. Kullandığımızı kullanacağız, kullanamadığımızı şebekeye satacağız, örneğin fabrikanın çalışmadığı dönemlerde kullanmadığımızı şebekeye satacağız” diyor.

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.