DOLAR 32,4564
EURO 34,7437
ALTIN 2441,423
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Zorunlu değerleme raporu Türkiye’nin gerçek değer haritasını ortaya çıkaracak

    Zorunlu değerleme raporu Türkiye’nin gerçek değer haritasını ortaya çıkaracak
    19.12.2018
    A+
    A-

    Teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu Endeksa. com Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, gayrimenkul alım satım işlemlerine değerleme raporu alınması zorunluluğu getiren uygulamanın sektör açısından önemini değerlendirdi.

    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar sonucu gayrimenkul alım satım işlemlerinde değerleme raporu alınması zorunluluğu getiriliyor. Kullanıcılar, değerleme firmaları ve değerleme uzmanlarına başvurarak alım satım işlemine konu olan taşınmaz için değerleme raporu alacak.

    Gayrimenkul alım satımında değerleme raporu alınmasının sektör açısından çok önemli bir gelişme olduğunu belirten Endeksa. com Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt şunları belirtti: “Gayrimenkul alım-satım işlemlerinde işlem tutarı gerçekleşenden düşük beyan edilebiliyor. Bunun sebebi işlem tutarı üzerinden hesaplanan tapu harcının düşük gösterilmek istenmesi. Yeni uygulama ile bunun önüne geçmek hedefleniyor, adil ve şeffaf emlak vergisi sisteminin oluşturulması sağlanıyor. Alım satım işlemlerinde bedel beyana dayalı olmaktan çıkacak ve değerleme uzmanları tarafından belirlenen değer kabul edilecek.“

    Sektör verilerini revize edecek

    Değerleme sektörü açısından büyük önem taşıyan uygulama sayesinde orta vadede tüm Türkiye’nin değer haritasının çıkarılmasının da hedeflendiğini kaydeden Öğüt, “Endeksa olarak halihazırda Türkiye’de yaptığımız araştırmalar ile tüm taşınmaz tipleri için değer analizi yapıyoruz ve aynı zamanda kullanıcıların gerçek değere kolayca ulaşmalarını sağlıyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmaların gayrimenkul sektörü için olumlu bir gelişme olduğunu düşünüyorum ve pek çok kişinin düşündüğü gibi gayrimenkul satış adetlerini olumsuz etkileyeceğini düşünmüyorum. Yeni uygulama adil vergi sisteminin oluşturulmasının yanı sıra sektörün veri odaklı  gelişimine de katkı sağlayacak“ dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.